13. februar 2020.13. feb 2020.
Nebeski tragovi
U BIBLIOTECI PREDSTAVLjENA ZBIRKA PESAMA
POLICAJCA-PESNIKA NEBOJŠE ĐURĐEVIĆA

Nebeski tragovi

Iz kreativnog nemira, pobude, potrebe za pisanjem nastajala je poezija Nebojše Nece Đurđevića, saobraćajnog policajca. Pesme sabrane u zbirku “Nebeski tragovi” predstavio je nedavno svojim sugrađanima u biblioteci “Janko Veselinović”.
Stihove je prvi put zapisao krajem dvadesetog veka, nakon NATO bombardovanja naše zemlje.
–U početku sam pisao stidljivo i nisam bio siguran u to što radim. Kasnije sam počeo da pokazujem pesme prvo u bližem okruženju a kasnije široj javnosti. Prvu pesmu koju sam napisao bila je “Tiša od tišine”- otkriva Nebojša.
Na književnoj večeri o zbirci pesama govorila je Jasmina Gajić iz koceljevačke biblioteke ističući najpre da je pred publikom nesvakidašnji pesnik i njegova zbirka pomalo idiličnog naslova.
–Takođe, idiličan je i prizor na koricama. Vidimo prizor neba, livade i jednog jedinog suncokreta. Ako sam išta naučila radeći sa knjigama sve ove godine, naučila sam da naslov, isto kao i korice, mogu i najčešće su sasvim drugačiji od sadržaja između korica. Pozivajući se na naslov čovek bi očekivao da ispred sebe ima idilično laganu i na prvo čitanje dopadljivu i jednoličnu poeziju. Uopšte nije tako- smatra Jasmina.
Zbirka je, prema njenim rečima, puna neočekivanog, obiluje unutrašnjim previranjima, konačnošću, beskonačnošću, misaonim i emotivnim lutanjima, filozofskom zapitanošću, ali i nedvosmislenim odgovorom.
–Posle čitanja Necine poezije, iznenadi dubina njegove misli jer on ni jednu temu o kojoj piše ne uzima “zdravo za gotovo”, neumorno tragajući za suštinom. Odlučno i svesno kida korene uobičajenih ljudskih zabluda, ličnih pre svega, i kao da mu je stalno na umu ona misao koja sugeriše da i najružnija istina može biti i jeste bolja od najlepše laži- otkrila je svoje utiske Gajić.
Autor smatra da ne treba mnogo snage boriti se za istinu danas kada je toliko laži i u nama i oko nas, ali samo ako se pronađe svoj put.
–Kada pronađemo svoj put i otkrijemo svrhu svog postojanja onda snage ima i više nego što možemo da zamislimo. Tako je u svakom od nas. Neko provede život lutajući i tragajući a ja sam jedan deo svog života lutao ali sam, na sreću, našao svoj put. Uz to i snaga je veća i jača, kao i volja. Znači, najbitnije je naći sebe i saznati svoju misao u životu- poručio je autor.
Zbirka je podeljena u nekoliko segmenata koji nose simbolične naslove poput poglavlja “Porodični breg”, “Nebeski tragovi”, “Tiša od tišine” i “Ko sam ja?” a svaki se bavi unutrašnjim pitanjima koja se tiču svih nas. Jedan od delova je i “Tamo daleko” koji sadrži pesme sa socijalnim i rodoljubivim temama viđenih na potpuno nov i moderan način. Pred čitaocima su pesme u kojima se tradicionalno i savremeno prepliću bez sukoba.
Prema rečima autora tokom istorije kod srpskog naroda je odnos pojedinca i države bio isti.
- Nije se tu ništa menjalo kroz vekove jer je u nas usađen rodoljubivi kod, jedan od najjačih- poručio je Neca, saobraćajni policajaca za kojeg kolege kažu da je sposoban, pošten čovek i primeran pripadnik policijske ispostave u Koceljevi već gotovo dve ipo decenije.
Sugrađani ga opisuju kao korektnog policajca, dobrog, duhovitog i talentovanog čoveka, koji svakodnevne obaveze prožima stihovima.

Tiša od tišine

Ništa ne govori.
Samo od tišine budi tiša.
Ne uzdiši,
jer uzdah ne čuješ.
Tuguj u sebi, kao uvek,
da te tuga ne vidi.
Sakrij se od sebe i svoje samoće.
Suze u sebe liješ
Ne bi li sprala sa sebe teret ogromni.
Dimom cigareta u sobi
učini sebe nevidljivom.
Ni pokret ne načini
da ne pokvariš ceremoniju tvoje patnje.
Misli ne možeš skriti
dok osećaš da ne postojiš.
Tvoje misli ću kao reči slušati
i tvoju tugu za sebe ukrasti.
V. Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa