20. februar 2020.20. feb 2020.
Subvencije šire proizvodnju
VESELIN GATIĆ DIPLOMIRANI INŽENjER
STOČARSTVA IZ OČAGA

Subvencije šire proizvodnju

Matičenje stoke je dobar način da se dobiju šire i tačne informacije. Ekspanzija u ovčarstvu
Prošlo je pet godina od kako se Veselin Gatić, diplomirani inženjer stočarstva iz Očaga odlučio da prihvatanjem sistema matičenja obezbeđuje podatke o životinjama (ovcama, kravama, krmačama) na širem prostoru Mačve. Taj posao obavlja veoma odgovorno i pedantno, zajedno sa još nekoliko svojih kolega. Brzo je stekao veliko poverenje stočara u ovom kraju, a proteklo vreme je i dobra prilika za uočavanje tendencija u ovoj oblasti rada.
- Ima dosta mladih proizvođača. Nema sumnje da su subvencije osnovni motiv koji ih opredeljuje da se bave ovim veoma zahtevnim poslom. Smeštajni uslovi u kojima stoka stanuje su veoma različiti, a primetna je prava ekspanzija u razvoju ovčarske proizvodnje. Preovlađuje rasa Virtemberg ali u poslednje vreme ne retko susrećemo i proizvođače koji hrane Il de Frans ovce, kaže Gatić
Naglašava da su svima osnovni motiv subvencije i povraćaj sredstava u visini od 50 odsto prilikom nabavke osnovnog stada. Tako je u poslednje vreme primetan značajan napredak u ovčarskoj proizvodnji, koja na ovakav način postaje sve privlačnija.
Naš sagovornik ponovo naglašava motiv subvencija i da se, kada je ovčarstvo u pitanju može valorizovati veliki trud i ulaganje, samo prilikom ishrane stada od 30 i više plotkinja.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa