20. februar 2020.20. feb 2020.
Marija, volim te
Surova realnost i večna nada - roman prvenac Dušana Makevića

Marija, volim te

Bogata mašta, istinite priče, lično iskustvo često su inicijalni podsticaj i inspiracija za pisanje. Segmenti proživljenog, misli, snovi Dušana Makevića, mladog Šapčanina dobili su formu u nedavno objavljenom romanu prvencu.

- Pisanje me čini srećnim. Kada svoje misli, ideje pretočite u knjigu, a potom je vidite u biblioteci, nešto je neopisivo. To je trag i istorija koja ostaje posle vas. Odlagao sam početak rada na svom romanu prvencu, ali sam u jednom trenutku shvatio da je pravo vreme da stavim misli na papir. Verovatno je to deo odrastanja i procesa kroz koje sam prolazio. Večna inspiracija svim književnicima su žene, odnosno devojke, njihove priče, pogledi na svet. Tako je bilo i u mom slučaju - kaže autor knjige „Marija, volim te“.

Ljubav prema pisanoj reči prvo iskazao je kroz stihove i rime, a zatim je usledio i prvi roman. Romantičnog naziva, ali neočekivanog sadržaja.

-Roman nije klasičan. To se može uočiti na prvi pogled, od formata do sadržine. Priče se prožimaju i na samom kraju čine celinu. Pokušao sam da lik Sare predstavim što autentičnije, pisan je u prvom licu kako bi čitalac mogao lakše da se identifikuje i oseti ono što je ona proživela. Baziran je na istinitom događaju, uz manje izmene. Svaka devojka može biti Sara, i može doživeti slično - pojašnjava autor. Iako ne želimo da otkrijemo zaplet životne drame skrivene između korica knjige „Marija, volim te“ naš sagovornik ističe da je zahtevna čitalačka publika dala pozitivnu ocenu.

-Reakcije su više nego dobre. Moram da priznam da sam prijatno iznenađen. Uglavnom devojke čitaju, a sadržaj veoma emotivno utiče na njih. Odlazak od kuće u drugu sredinu je težak za mlado biće, posebno kada se nađe u velikom gradu i nepoznatoj sredini gde nemaju svi dobre i iskrene namere.

Naslov knjige nije inspirisan, niti posvećen nekoj od nekadašnjih ljubavi. Dušan se nada da će ime Marija poneti buduća, najveća životna sreća, ćerka.

-Iako će mnogi pomisliti da je knjiga posveta nekoj devojci, nije. Oduvek mi se sviđalo to ime i ako budem imao devojčicu biće Marija, a tu je i Sara. Planiram predstavu koja će biti bazirana na priči o Sari. U toku je rad na scenariju. Nadam se da ću ostvariti svoju ideju i da će predstava uskoro biti završena.
„Vetar u leđa“ Dušanu dali su prijatelji koji su prepoznali njegov umetnički senzibilitet i pomogli da dopre do ljubitelja pisane reči.

-Imao sam bezrezervnu podršku druga Uroša Timića. On je bio uz mene od počeka i on je zaslužan što je roman ugledao svetlost dana. Pobrinuo se za lekturu, štampu, korice i sve neophodno. Osim njega tu su i Moda bend, Auto-perionica, Kafana Mali Pariz, restoran Divino. Oni su mi preneli ljubav prema umetnosti i podstakli me da se upustim u ovaj poduhvat.

Promocija romana „Marija, volim te“, Dušana Makeviće zakazana je za 27. februar od 18 časova u Kulturnom centru u Šapcu.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa