12. mart 2020.12. mar 2020.
KRIVINA U OGLEDALU

Vrabac 95 i golub 205

Ne znam da li je naprednjake u Šapcu iznenadila republička lista za poslanike „Aleksandar Vučić - Za našu decu“, ali mene, Boga mi, jeste. I to ne iznenadila, već zaprepastila.
Čitavo leto doktori Aleksandar Pajić i Boban Birmančević, plus Radivoje Mićić, za sada bez doktorske titule, organizovali su svakodnevne proteste protiv gradske vlasti. Izvlačili su ljude sa posla, pretili, obećavali, samo da ih bude, da se vide, da bi oni mogli da se pohvale kod šefa kako, eto, i oni nešto rade, bore se. I onda pohvala u vidu šipka na republičkoj listi. Njihov boj nije ozbiljno uzet u razmatranje i doživeli su dodatno poniženje iz Beograda, odnosno iz Centralne otadžbinske uprave.
U dosadašnjem parlamentarnom sazivu, šabački naprednjaci su bili predstavljeni sa dva narodna poslanika - Birmančević i Blaža Knežević, a bila je još jedna gospođa, ali je ona poslaničku platu primala u ime PUPSa. Situacija sa novom listom je hladan tuš za šabačku ekipu. Jedini sigurni kandidat za poslanika je dr Boban Birmančević i to na visokoj poziciji - 95. Drugi, Radivoje Mićić, verovatno nema čemu da se nada - pozicija br. 205. I to je kraj. Nema Kneževića, nema koalicionih partnera. Kažu neki dobronamerni ljudi, nije tako pričano, obećanja su bila drugačija.
Uloge su podeljene. Šabac je ponovo kaznio Beograd, ali dobro je što su kažnjeni samo pojedinci iz SNS. Za sada, grad još nije u velikoj meri načet, sem činjenicom da iz Beograda redovno „otimaju“ investitore koji samostalno dođu u grad na Savi, a onda zahvaljujući masnim subvencijama po pravilu ti isti investitori odlaze u neke druge gradove. Naravno da aktuelnu ekipu šabačkih naprednjaka boli donji deo kičme što su neke fabrike otišle u druge gradove samo zbog toga što Beograd nije hteo da da investitorima iste subvencije koje su dobili drugi gradovi, i to sa ciljem da neko slučajno ne bi izgradio fabriku u našem gradu. To je nešto što najviše zameram šabačkim naprednjacima - vole više Prvorođenog od sopstvenog grada. To je međutim, neka druga priča i njihova sramota.
Elem. kažu ptičice na grani, da su teške reči, ali one prave, izrečene pre objavljivanja liste SNS za republičke izbore. Ne verujem, uprkos nekim svedočenjima, da je došlo i do fizičkih obračuna, ali to je unutrašnja stvar naprednjaka. Neka se i biju. Bolje između sebe, nego nekoga ko ne misli kao oni. Mada, nismo daleko ni od toga.
Šabački naprednjaci su stvarno u nezavidnom položaju. Treba i njih razumeti. Koliko god se trudili, trčali, radili sve što im se naredi, pokušavali da budu bolji od drugih, nikako da se nađu u njegovoj milosti. Kao da ne postoje. Dobiju po neku sitnu državničku funkciju, od koje, da se na lažemo, lepo žive, ali to je to. Uticaj ravan nuli. Ne smem ni da pomislim šta će sa svima njima biti ako ne predaju Prvorođenom Šabac u ruke posle lokalnih izbora.
Punih osam godina su šabački naprednjaci u statusu povereništva. Nemaju gradski odbor. Ne smeju ni da organizuju izbore iako su obećavani nekoliko puta u poslednjih nekoliko godina. I to više nego čvrsto obećavani. Sada imaju ta tri poverenika. Nikada mi nije bilo jasno u čemu je problem izabrati jednog čoveka za predsednika, naročito u SNS gde se jedan čovek pita za sve. Organizujete izbore, javne ili tajne i izaberite jednog čoveka, malo jednakijeg od ostalih, i udrite. U čemu je problem da troglava aždaja rukovodi jednim odborom. Ali, i to je njihova stvar. Unutarstranačka.
Koliko kapiramo, ni na drugim republičkim listama, naš grad ne stoji dobro. Izvesna kandidatkinja na listi SPS-JS je, takođe „visoko“ plasirana, gotovo bez teoretskih šansi da postane poslanica. Socijalisti, doduše, nisu ni postojali u prethodne četiri godine, a oni koji su iole nešto i radili, sada su valjevskom metlom očišćeni.
Sva je dakle, prilika, da će Šabac predstavljati jedan jedini narodni poslanik i to dr Boban Birmančević. Pitam šta to bi sa Kneževićem, kažu da ga spremaju za neku lokalnu funkciju. Nešto ne verujem da je tako lako pristao na goluba na grani, umesto vrapca na ruci, ali znate kako, jednom kada uđete u to kolo, jedino šta možete da radite jeste da klimate glavom i da se nadate milosti njegovoj.
Verovatno da šabački naprednjaci, bez obzira što misle da su to zaslužili, nisu ni zavredili drugačiji položaj od ovog u kojem su se našli. Njihov skor je minimalan - jedan savetnik u Ministarstvu prosvete, dva narodna poslanika i to je to. Velika je vertovatnoća da će u narednom periodu biti samo jedan savetnik i jedan poslanik. Mada, ako narod bude podržao SNS sa nekih 80 odsto glasova, eto i Mićića u parlamentu. Samo neće biti one cure iz SNS kojoj je to mesto obećato. Vrapci su vrapci, a golubi su golubi.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa