9. april 2020.9. apr 2020.
Ministarstvo rada preuzelo nadležnost
POSLE ZASTOJA U IZDAVANjU DOZVOLA ZA RAD U VREME ZABRANE KRETANjA

Ministarstvo rada preuzelo nadležnost

Građani kojima je potrebna dozvola za kretanje u vreme policijskog časa treba da dostave lokalnoj samoupravi dokumenta koja potvrđuju razlog za izdavanje ove dozvole, a lokalna samouprava je dužna da nakon provere dostavi zahteve ministarstvu koje će ih proslediti MUP-u - saopšteno je iz ovog Ministarstva
Gotovo svakodnevno uvođenje novih mera u cilju zaštite od koronavirusa, dovela je u veoma nezgodnu situaciju preduzeća zbog dozvola koje su neophodne za sve one koji su radno angažovani u vreme trajanja zabrane kretanja.
U pri mah, Ministarstvo privrede je bilo zaduženo za izdavanje tih dozvola. Otvorena je i stranica na sajtu ovog Ministarstva putem koje su se privredni subjekti mogli da se prijave za dobijanje tih dozvola. To se desilo u trenutku kada je uvedena mera o zabrani kretanja u periodu od 20 do 5 sati.
- Mnoga preduzeća te dozvole nisu tražila, jer nije bilo potrebe s obzirom da su sve poslove završavali u periodu kada je dozvoljeno kretanje. U međuvremenu su uvedene rigoroznije mere koje su dovele do toga da moramo da tražimo dozvole, ali na sajtu Ministarstva privrede više nije moglo da se prijavi - rekli su nam u jednom privatnom šabačkom preduzeću.
Snalazili su se kako je ko umeo, ali je konačno, ovaj problem rešen i to na način da je Ministarstvo za rad postalo nadležno za izdavanje tih dozvola.
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja po ovlašćenju predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, kontrolisaće i izdavati dozvole za kretanje u vreme policijskog časa tokom vanrednog stanja u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.
- Građani kojima je potrebna dozvola za kretanje u vreme policijskog časa treba da dostave lokalnoj samoupravi dokumenta koja potvrđuju razlog za izdavanje ove dozvole, a lokalna samouprava je dužna da nakon provere dostavi zahteve ministarstvu koje će ih proslediti MUP-u - saopšteno je iz ovog Ministarstva.
Jedinice lokalne samouprave su u obavezi da formalno podnesu obrazložene zahteve za obradu i navedu ako postoji sudska presuda, dodaje se u saopštenju Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.
Kako se u saopštenju dodaje, jedinice lokalne samouprave u saradnji sa drugim organima i udruženjima građana registrovanim na njihovim teritorijama, pribaviće i dostaviti u Ministarstvo za rad podatke o osobama koje pružaju usluge pomoći u kući i personalne asistencije.
Takođe, jedinice lokalne samouprave u saradnji sa centrima za socijalni rad u obavezi su da u slučaju prijema zahteva, obrade i podatke o roditeljima koji konačnom sudskom presudom regulišu viđanje deteta i treba im dozvola da dete preuzme i/ili vrate u terminu određenom sudskom presudom.
Gradonačelnici odnosno predsednici opština odgovorni su za opravdanost potrebe za uslugom odnosno dozvole za kretanje roditelju koji preuzima i/ili vraća dete u vreme policijskog časa i istinitost dostavljenih podataka, piše u saopštenju.
N. K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa