9. april 2020.9. apr 2020.
Kukuruz ostaje kralj njiva
Jedna od najneobičnijih setvi u proleće 2020. godine

Kukuruz ostaje kralj njiva

Žuto zlato, kako ga često zovu, zauzeće i ovoga puta najveće površine, oko 64.000 hektara na područjima četiri opštine koje prati Poljoprivredna savetodavna, stručna služba u Šapcu. Poljoprivrednicima omogućeno da slobodno izlaze na njive, shodno merama Vlade Srbije u vreme vanrednog stanja. Repromaterijala i svega drugog neophodnog za kvalitetno obavljanje ovog važnog posla, ima dovoljno
Ratari dele poteškoće svih drugih građana Srbije zbog uvođenja vanrednog stanja u zemlji, uzrokovanog delovanjem korona virusa ali su ubeđeni da će bez obzira na sve, na vreme i kvalitetno obaviti setvu. Zbog toga, kako kažu ustaju sat ranije i čim svane vrše pripremu svojih njiva za setvu, a mnogi ne čekajući onaj „optimalni rok“( 10 april) odmah obavljaju ove važne radove, strogo se pridržavajući saveta stručnjaka u borbi protiv nevidljivog neprijatelja koji „seje“žrtve na sve strane sveta.
-Zemljište ne bi trebalo tanjirati pa vlačiti, već za pripremu upotrebiti samo setvospremač i tako koliko-toliko zadržati ono malo vlage. Naravno za brže nicanje veoma važna je i toplota, te nije potrebno puno žuriti, dok se zemlja ne zagreje, a to je oko 10 stepeni. Zrno je skupo i to treba imati u vidu. Kukuruz ostaje „kralj“ njiva, kako je govorio jedan naš čuveni selekcionar i ovoga puta će zauzeti najveće površine, kaže Mladen Ignjatović, višegodišnji iskusni agronom iz Klenja u Mačvi.
Ratarima je potpuno na usluzi Poljoprivredno stručna, savetodavna služba u Šapcu, gde kažu da ovog proleća očekuju setvu kukuruza na oko 64.000 hektara na područjima Bogatić, Šabac, Koceljeva i Vladimirci, koje oni „pokrivaju“. U ovoj instituciji ističu da vrše stručnu analizu zemljišta, koja daje najbolje rezultate o procentu hranljivih materija u njemu. To je veoma važno za proizvođača, radi uštede novca prilikom upotrebe veštačkog đubriva i uopšte u nastojanju da poveća prinos i isplativost gajenja biljke.
Opština Bogatić se potrudila da svim registrovanim gazdinstvima, kao i do sada ( desetak godina u nazad) obezbedi korišćenje povoljnih poljoprivrednih kredita, namenjenih setvi. Za to se kažu u opštinskom Odseku za poljoprivredu prijavilo oko 300 proizvođača, a traženi iznosi sredstava kretali su se od 250.000 do milion dinara u pojedinačnom iznosu.
Podršku i pomoć nude i u preduzeću Agro-optimum ( na ulasku u Bogatić od Belotića), gde vrše ugovaranje proizvodnje i praktično kreditiraju proizvođača u nabavci neophodnog repromaterijala za setvu.
Poljoprivrednici su se u ovom kraju dobro i na vreme, pre uvođenja vanrednog stanja snabdeli neophodnim setvenim repromaterijalom, a i sadašnja ponuda u ovdašnjim poljoprivrednim apotekama i drugim specijalizovanim prodavnicama poljo-opreme je raznovrsna i bogata. Za to su se između ostalih blagovremeno potrudili iz semenskih kuća, odakle ističu da seme neće biti problem i ima ga dovoljno, kao i dizel goriva.
-Mehanizacija istina dugo nije zanavljana i to se odmah primeti, ali će izdržati i uveren sam da njive neće ostati jalove, bez obzira što su uslovi za setvu specifični. Nekakav unutrašnji strah i inat teraju čoveka da važne setvene radove obavi kvalitetnije i brže. Ljudi su sasvim svesni činjenice da kakva bude setva, takva će biti i žetva, kaže Dragorad Misojčić-Lukarić, ugledni domaćin iz Ševarica, koji treba da zaseje sedam hektara kukuruza.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa