9. april 2020.9. apr 2020.
KRIVINA U OGLEDALU

Nezvanično!

U vanrednim stanjima, a ovo je mnogima od nas već četvrto, nezvanične informacije i trka za senzacijom su ozbiljan problem. Naročito ako se demantuju.
Nama se, međutim, desilo da nam saopštenjima spočitavaju Mačvanski okrug i Ministarstvo odbrane, zbog zvaničnih informacija koje smo objavljivali u proteklom periodu. Govorim u ime svojih, lokalnih, kolega koji rade za naše šabačke medije. Nijednu neproverenu informaciju nismo objavili. Sve informacije koje smo objavljivali bile su zvanične, a onda je iz Mačvanskog okruga stiglo saopštenje o “pojedinim lokalnim medijima” koji su preneli lažne informacije. Koje smo mi te lažne informacije preneli voleo bih da vidim. Prenosimo samo izjave zvaničnika i zvanične informacije. Još nam se i preti da je u vreme vanrednog stanja krivično delo širenje lažnih vesti i izazivanje panike. Ja bih pitao Mačvanski okrug da li je izazivanje panike objaviti nezvaničnu informaciju da je u Šapcu istovremeno jedna osoba zaražena koronavirusom i preminula od njega? Tu informaciju smo, manje više, svi u gradu znali 24 sata pre nego što je zvanično objavljena, ali nijedan šabački medij je nije objavio. Objavio ju je jedan beogradski dnevni list. Zato je tu vest, i zvaničnu i nezvaničnu, demantovao lično predsednik Srbije. Isti taj list je objavio vest, takođe nezvaničnu, da je u Šapcu zaražen policijski inspektor i da je životno ugrožen sa sve detaljima o visini temperature koju ima. I šta se desilo? Čovek je lično demantovao da je životno ugrožen, napisao je da je dobro i da već deset godina nije inspektor policije. Ovim povodom se Mačvanski okrug nije obratio saopštenjem, a to su jedina dva slučaja širenja lažnih vesti i izazivanja panike u okrugu za koje znamo.
Lažna vest nije da je Vojska Srbije otkačila Šabac. Istina je i to, onako, baš pošteno. Nije ni izazivanje panike, jer je grad obezbedio alternativni smeštaj o svom trošku. Ne dao Bog da je grad Šabac tražio nešto više od svoje države, na primer, neki respirator. Da li će i Šabac dobiti neki respirator? Nadam se da nikome neće biti potreban. I onda Ministarstvo odbrane brani sebe, a napada Šabac. Nijednu ružnu reč niko iz grada nije rekao niti vojsci, niti Ministarstvu odbrane. Samo su rekli da su negativno odgovorili na njihov zahtev za 300 kreveta. Nijednu jedinu reč više.
I onda svi oni demantuju nas koji smo preneli izjavu gradonačelnika. Šta smo to mi novinari skrivili, ili pogrešno napisali? Ako se vama to ne sviđa, to je već samo vaš problem. Radimo svoj posao, imamo obzira za situaciju u kojoj smo se našli. Nećemo dodatno da je pogoršavamo objavljivanjem neproverenih i nepouzdanih informacija. Kada biste samo znali od koga sve i kakve informacije dobijamo, ne biste verovali. I povrh svega toga, mi se pozivamo da ne dižemo paniku.
Znate, kada sve ovo prođe, mnoga pitanje će biti postavljena. Mnoge odgovornosti će morati da se preispitaju. Mnogo toga bih sada napisao, ali neću zato što imamo problem koji prevazilazi našu sposobnost da se sa njim izborimo tako lako. A, nesposobnosti je na sve strane. Preliva, što bi rekli u Mačvi.
Ljudi, koronavirus je stigao i u naš grad. Više apsolutno nemamo pravo da budemo neodgovorni. Uozbiljite se. Uradite šta treba umesto da se dodvoravate Centralnoj otadžbinskoj upravi. To što je vama nametnuto da se jedan jedini čovek bori da svi mi preživimo ovo što nas je zadesilo je vaše ludilo u kojem ne moramo svi mi da učestvujemo. Valjda je važnije da obezbedimo prostor za naše sugrađane gde će moći da budu smešteni od toga da se ON bori natčovečanskim snagama. Valjda je važnije testirati čoveka ko se javi sa simptomima Kovida-19, nego ga poslati kući da se leči toplim napicima, a onda trčati pred kamere i slikati se. Urazumite se više i počnite više da volite svoj grad i ljude oko sebe od svoje stranke i jednog čoveka.
Živi i zdravi bili.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa