30. april 2020.30. apr 2020.
TEREN DA ODREDI ŠAMPIONA
RUKOMET: ŠAPČANI ŽELE NASTAVAK

TEREN DA ODREDI ŠAMPIONA

Metaloplaszika jedan od tri tima koji su protiv prekida. Nerealno deset kola, ali realno za drugačiji plej of sistem. Da teren odredi šampiona, uz poštovanje dosadašnjih rezultata ove sezone
Nedavno je rukovodstvo domaće Super rukometne lige za muškarce predstavilo predlog o prekidu i praktičnom poništavanju sezone koja je trenutno samo suspendovana. Najvažnije odredbe predloga od šest tačaka su da: nema nastavka ni lige, ni završice Kupa; nema šampiona, nema ispadanja u niži rang; nema plasmana u viši rang; Vojvodina i Metaloplastika imaju pravo nastupa u SEHA ligi i naredne sezone, uz prepuštanje prava nastupa u takmičenjima pod ingerencijom EHF klubovima iz domaće lige; naredne sezone u Super ligi nastupa 14 timova, 12 koji su i ove godine igrali plus predstavnici u SEHA ligi koji od početka igraju i domaći šampionat. Klubovi su pisani predlog dobili i mogućnost da se o njemu izjasne.
-Partizan, Vojvodina i mi smo jedini protiv prekida, ostali podržavaju taj stav. Smatramo da je najpoštenije da se na parketu pokaže ko je najbolji. Naravno, pretpostavka svega je da se steknu svi uslovi i da se utakmice mogu organizovati bez opasnosti po zdravlje bilo kog učesnika, to je polazna osnova i nju ne treba posebno izdvajati – rekao je za naš list SLAVIŠA STOJINOVIĆ, direktor šabačke „Metaloplastike“.
Vanredno stanje i dalje je na snazi, zabrana sportskih takmičenja i zajedničkih treninga, šta bi bio krajnji rok da bi moglo da se govori o opciji nastavka?
-Situacije je značajno uticala na rad u klubovima, međutim, verujem da tri nedelje treninga može igrače koji i sada rade individualno u svojim domovima, da vrati u takmičarski i ritam, te ukoliko do 10. maja počnu treninzi, smatram da je nastavak, uz izmenjen sistem, moguć, kao i završetak svega do kraja juna. Naglašavam izmenjen sistem, jer svakako nije realno da se organizuje deset kola u tako kratkom roku.
Šta bi podrazumevao izmenjen sistem takmičenja u plej ofu?
-Naš predlog je da se plej of, umesto po ligaškom sistemu organizuje kroz nokaut sistem. Najpre da međusobne mečeve odigraju prvoplasirana i četvrtoplasirana ekipa domaće lige, odnosno drugoplasirana i trećeplsirana. Pobednici bi izborili polufinale gde ih čekamo Vojvodina i mi. SEHA predstavnici Srbije bi imali prednost domaćeg terena, a polufinale i finale da bude organizovano na dva dobijena meča. U finalu prednost domaćeg terena, naravno, u slučaju duela timova iz domaće lige, bolje plasirnom, u slučaju finala Vojvodine i Metaloplastike, Novosađanima, kao boljoj od dve ekipe u regionalnoj ligi prednost, odnosno da tim iz SEHA ima prednost domaćeg terena, u slučaju međusobnog duela ekipa iz SEHA i Super lige u finalu.
Ko donosi konačnu odluku i do kada se može očekivati?
-Polsednju reč ima Rukometni savez Srbije. Počinje maj mesec, videćemo. Preduslov svega je stručna procena o epidemiološkoj situaciji, odluke, a tek potom su na stolu opcije, zavisno od mogućnosti.
Može li se predviđati bilo šta po pitanju nastavka takmičenja?
-Teško. Svakako je zdravlje primarno, a potom sve ostalo. Ipak, ukoliko se steknu svi uslovi, mi želimo da se igra, jer je to u interesu sporta. Verujem da slično razmišljaju i u Rukometnom savezu. Poništavanje sezone bi trebalo da bude ili jedina opcija ukoliko se situacija sa korona virusom ne poboljša u meri da budu ukinute zabrane treninga i utakmica ili poslednja opcija ukoliko postoji mogućnost nastavka bez ugrožavanja zdravlja učesnika. Predlog „Metaloplastike“ je takav da bude manje utakmica, da igrači kojima je ritam rada poremećen, ne budu preopterećeni, a opet da se u slavu sporta dobije šampion. Naravno, tu smo da saslušamo i druge predloge. Sada možemo samo da se nadamo da će se uskoro rukoemt ponovo igrati.

Super liga
Kolo pre kraja Super lige, učesnici plaj ofa su već bili praktično poznati. Pančevalki „Dinamo“ je osvojio prvo mesto, „Železničar“ Niš drugo, treći je „Partizan“, a u plej of se plasirao još „Novi Pazar“ sa četvrte pozicije. U plej autu spas bi tražili: Kikinda, Obilić, Proleter i C. Zvezda koja je imala i najmanje šanse za opstanak.


Kać i Bogatić bez sna
U slučaju prekida takmičenja po principu poništavanja sezone, veliku štetu pretrpeli bi „Jugović“ Kać i „Mačva“ Bogatić. Super B liga nikada nije bila zanimljivija i ova dva rivala su se izdvojila u borbi za prvo mesto i plasman među najbolje. Poslednje kolo pre prekida donelo je rotaciju na vrhu, Kaćani su lidersku poziciju preuzeli od Bogatinaca, ali je međusobni duel trebalo da bude odigran u Bogatiću tokom proleća.



Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa