7. maj 2020.7. maj 2020.
NOVE DOKTORE NAUKA NA ODSEKU ZA MEDICINSKE I POSLOVNO – TEHNOLOŠKE STUDIJE U ŠAPCU
PREDSTAVLjAMO VAM:

NOVE DOKTORE NAUKA NA ODSEKU ZA MEDICINSKE I POSLOVNO – TEHNOLOŠKE STUDIJE U ŠAPCU

Dobiti kvalitetan kadar u našoj delatnosti nije ni malo jednostavan poduhvat. Potrebno je veliko ulaganje u ljude jer su istraživanja veoma skupa, zahtevaju stalne odlaske u istraživačke centre kao i saopštavanje rezultata na međunarodnim konferencijama, učešće na letnjim školama i mnoge druge aktivnosti, a sa druge strane nije izvesno da li će se taj proces završiti uspehom. Nekada postupak objavljivanja samo jednog naučnog rada traje više od godinu dana i ne uspeju svi. Zato je ovo jedan rezultat za ponos, zbog kojeg smo svi veoma zadovoljni
Prethodne godine odlukom Vlade republike Srbije, šabačke državne visoke škole su udružene u Akademiju strukovnih studija Šabac. Tako je svaka škola postala odsek u okviru Akademije. Nekadašnja Visoka medicinska i poslovno-tehnološka škola je sada Odsek za medicinske i polovno-tehnološke studije Akademije Šabac.
Na našem Odseku, u poslednjih godinu dana, doktoriralo je troje kolega, a u narednih godinu dana će doktorirati verovatno još četvoro. Mi ovde imamo jednu pravu smenu generacija. Svi doktorati mladih kolega su veoma kvalitetni. To su doktorati na državnim fakultetima, pokriveni radovima u vrhunskim međunarodnim časopisima iza kojih stoji višegodišnji mukotrpni istraživački rad. Najznačajniji preduslov za kvalitetno visoko obrazovanje je učešće nastavnika u najnovijim naučnim i tehnološkim dostignućima, istakao je dr Luka Nenadović, profesor strukovnih studija i v.d. rukovodioca Odseka za medicinske i poslovno-tehnološke studije.
Dobiti kvalitetan kadar u našoj delatnosti nije ni malo jednostavan poduhvat. Potrebno je veliko ulaganje u ljude jer su istraživanja veoma skupa, zahtevaju stalne odlaske u istraživačke centre kao i saopštavanje rezultata na međunarodnim konferencijama, učešće na letnjim školama i mnoge druge aktivnosti, a sa druge strane nije izvesno da li će se taj proces završiti uspehom. Nekada postupak objavljivanja samo jednog naučnog rada traje više od godinu dana i ne uspeju svi. Zato je ovo jedan rezultat za ponos, zbog kojeg smo svi veoma zadovoljni. Imaćemo mlade nastavnike koji su sa jedne strane fleksibilniji u radu sa studentima, a sa druge strane veoma stručni i spremni da prate najnovije trendove po svim najvišim standardima za visoko obrazovanje. Oni su, kada su nauka i drugi vidovi saradnje u pitanju, spona naše ustanove i njihovih matičnih univerziteta, a nadamo se da će značajnije povezivanje visokog obrazovanja sa privredom na lokalnom nivou biti promoter naučno-tehnološkog razvoja ovog kraja, istako je dr Luka Nenadović, profesor strukovnih studija i v.d. rukovodioca Odseka za medicinske i poslovno-tehnološke studije.
Dr Bojan Damnjanović rođen je 13. avgusta 1987. godine u Šapcu gde je završio osnovnu i srednju medicinsku školu. Osnovne i master akademske studije završio je na Departmanu za biologiju i ekologiju, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu. Tokom završne godine osnovnih studija učestvovao je u međunarodnoj razmeni studenata u okviru MoU Akademske saradnje Univerziteta Prince of Songkla, Hat Yai, Tajland i Univerziteta u Novom Sadu. Doktorsku disertaciju odbranio je 2019. godine na Departmanu za biologiju i ekologiju, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu i stekao zvanje doktor nauka – ekološke nauke. Nakon završenih osnovnih studija obavio je stručnu praksu kao projektant saradnik iz oblasti zaštite životne sredine. Od 2011 – 2014. godine radio je u privrednom sektoru, najpre kao pripravnik na radnom mestu saradnik za ekologiju, zatim na radnom mestu menadžer za zaštitu životne sredine. Od 2014. godine zaposlen je na Akademiji strukovnih studija Šabac, Odseku za medicinske i poslovno – tehnološke studije u zvanju asistenta, a u januaru 2020. godine izabran je u zvanje višeg predavača. Autor je brojnih radova objavljenih u časopisima i zbornicima od nacionalnog i međunarodnog značaja. Oblast istraživanja: procena ekološkog statusa kopnenih voda na osnovu bioloških, hidromorfoloških i fizičko-hemijskih elemenata kvaliteta, konzervacija biodiverziteta, održivo korišćenje i zaštita prirodnih resursa, humana ekologija. Član je Srpskog društva za zaštitu voda.
Jelena Jevtić, 29 godina, Master ekonomista, doktorand ekonomskih nauka, pred odbranu doktorske disertacije na Ekonomskom fakultetu na odeljenju u Novom Sadu (Ekonomski fakultet Subotica, Univerzitet Novi Sad). Jedan od najboljih studenata u svojoj generaciji na osnovnim i master studijama na studijskom programu Marketing Ekonomskog fakulteta Univerziteta Novi Sad. Sve nivoe studija završila sa visokim ocenama u prvom roku. Autor je brojnih radova objavljenih u časopisima i zbornicima od nacionalnog i međunardnog značaja. Oblast njenog naučnog istraživanja su marketing uslužnih delatnosti i marketing odnosa sa potrošačima. Na Odseku za medicinske i poslovno-tehnološke studije zaposlena od septembra 2014. godine. Stečena iskustva i znanja tokom naučno-istraživačkog rada deli sa studentima na Odseku za medicinske i poslovno-tehnološke studije kao asistent na predmetima Marketing, Ekonomija, Javne finansije, Poslovne finansije, Osnovi računovodstva, Poslovno okruženje, Poslovna etika i komunikacija, Poslovna ekonomika i Poslovni plan na studijskim programima Ekonomija, Gastronomija, Informacione tehnlogije i Inženjerski menadžment. Idejni tvorac, organizator i realizator takmičenja „ReklAmateri“ i panel disusije „Korak do posla“ koji uključuju veliki broj studenata i privrednika i time čine odličan spoj teorije i prakse. Vannastavnim aktivnostima koje organizuje uz saradnju sa Studentskim parlamentom doprinela je vidljivosti Akademije i podsticaju svršenih studenata za zapošljavanje.
Predrag Kuzmanović, 26 godina, Diplomirani profesor fizike, Master nuklearni fizičar, doktorand nuklearne fizike, pri kraju doktorskih studija na PMF-u u Novom Sadu. Jedan od najboljih studenata Prirodo-matematičkog fakulteta u svojoj generaciji. Sve nivoe studija završio pre roka sa izuzetnim uspehom, za šta je nagrađivan više puta. Afirmisan kao autor 9 radova u prestižnim međunarodnim časopisima sa SCI liste i preko 20 radova prezentovanih na međunarodnim skupovima. Svojim naučnim radovima doprineo je vidljivosti Akademije i promovisanju kao naučne institucije na međunarodnoj mreži Scopus, što je doprinelo kvalitetu ne samo Odseka već i Akademije u celosti. Na Odseku za medicinske i poslovno-tehnološke studije zaposlen je od oktobra 2017. godine. Takođe je u naučnom zvanju istraživača saradnika za užu naučnu oblast Fizika visokih energija na PMF-u u Novom Sadu. Oblasti njegovog naučnog itraživanja su primenjena nuklearna fizika i zaštita od zračenja u medicinskoj radiologiji. Stečena iskustva i znanja tokom naučno-istraživačkog rada deli sa studentima na Odseku za medicinske i poslovno-tehnološke studije kao asistent na predmetima Fizika, Fizičke štetnosti, Osnovi biofizike i radiologije, Osnovi inženjerstva i Elektrotehnika na studijskim programima Informacione tehnologije, Inženjerski menadžment, Zaštita životne sredine i Zdravstvena nega.
Ivana Jevtić, rođena 1988. godine u Šapcu. Osnovne i master akademske studije završila je na studijskom programu biohemije, a sada je student doktorskih studija na Kadetri za analitičku hemiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu. Tokom studija bila je primalac Republičke stipendije. Oblast naučnog istraživanja je direktna i indirektna fotoliza mikotoksina (fumonizina) u različitim vrstama voda. Doktorsku disertaciju radi na Prirodno-matematičkom fakultetu, Naučnom institutu za veterinarsvo „Novi Sad“ i Institutu za onkologiju Vojvodine, Medicinski fakultet, Univerziteta u Novom Sadu. Član je istraživačke grupe za poboljšanje kvaliteta životne sredine – razvoj metoda za praćenje i uklanjanje biološki aktivnih supstanci, na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Član je Srpskog hemijskog društva – Hemijskog društva Vojvodine. Rezultate dosadašnjeg naučnog rada publikovala je u nekoliko časopisa nacionalnog značaja i saopštavala je na skupovima međunarodnog i nacionalnog značaja. Od 2014. godine zaposlena je kao asistent na Odseku za medicinske i poslovno-tehnološke studije. Izvodi vežbe iz Biohemije, Hemije sa biohemijom, Fizičke hemije, Hemije hrane, Poznavanja proizvoda i Alkoholnih pića.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa