11. jun 2020.11. jun 2020.
ŠKOLE U JEDNOJ SMENI
GRADONAČELNIK ŠAPCA OBIŠAO RADOVE NA REKONSTRUKCIJI OŠ MAJUR

ŠKOLE U JEDNOJ SMENI

Plan je da u svim školama učenici pohađaju nastavu u jednoj smeni, da imaju jedan čas fizičkog vaspitanja, topli obrok i mogućnost da sa nastavnicima rade domaće zadatke, kako bi slobodno vreme mogli da provode sa porodicom
U OŠ Majur u toku su radovi na rekonstrukciji i nadogradnji škole, kao i izgradnja fiskulturne sale. Uređenjem ove obrazovne ustanove, grad Šabac nastavlja realizaciju projekta „Škole u jednoj smeni“.
Radovi se paralelno odvijaju tri faze.
- U maloj školi, učenici od prvog do četvrtog razreda imaće šest učionica, novu svečanu salu i prostor za produženi boravak. Druga faza je velika škola u kojoj će biti 15 kabineta. Takođe, napokon ćemo imati fiskulturnu salu koja će imati 1000 kvadrata, 550 prostora za igralište, tribine za publiku i prateće prostorije. Značajno je i to što dobijamo i novu kotlarnicu na biomasu kojom ćemo postići bolju energetsku efikasnost. Predviđena temperatura u fiskulturnoj sali je 18, a u učionicama oko 20 stepeni, kaže Živan Makević, direktor škole.
Završetak radova u ovoj obrazovnoj ustanovi previđen je, izuzev fiskulturne sale, do početka nove školske godine.
OŠ Majur narednu školsku godinu započeće jednosmenskim radom. Ovakav koncept omogućiće sadržajniji boravak u školi, a benefite će imati đaci, prosvetni radnici i roditelji.
- Raduje nas činjenica da je Grad prepoznao potrebu za rad škola u jednoj smeni. Deca će dolaziti u jednom, prepodnevnom ritmu, kada su najproduktivnija. Popodne će imati za odmor, sport, porodično okupljanje, što će doprineti kvalitetnijem društvenom životu dece. Za mene, kao nastavnika srpskog jezika, od posebnog je značaja svečana sala, koju ćemo pretvoriti u malo pozorište. Naša deca su zainteresovana za te aktivnosti i veoma talentovana i kreativna. Kada budemo imali mini pozorište, svi će imati priliku da se uvere koliko su deca u Majuru dobra i vredna, kaže Vera Marđokić Simić, nastavnica srpskog jezika i književnosti.
Prema rečima gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića, važno je da u našem gradu, bez obzira da li je u pitanju centar, ili u najudaljenije selo, sva deca imaju jednake uslove za rad. Plan je da u svim školama učenici pohađaju nastavu u jednoj smeni, da imaju jedan čas fizičkog vaspitanja, topli obrok i mogućnost da sa nastavnicima rade domaće zadatke, kako bi slobodno vreme mogli da provode sa porodicom.
- Grad Šabac ima politiku da sve škole budu u jednoj smeni. Mi tu politiku realizujemo korak po korak, u skladu sa mogućnostima. Za ovaj projekat prijavili smo se na konkurs Kancelarije za javna ulaganja RS i obezbedili sredstva u vrednosti od skoro dva miliona evra. Učinićemo sve da obezbedimo svim školama mogućnost jednosmenskog rada, da bi deca živela bezbrižnije. To nam je plan i on je jasan – da svi živimo bolje i sigurnije, jer Šabac je naš, istakao je Zelenović.
M.F.

Najnoviji broj

16. septembar 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa