11. jun 2020.11. jun 2020.
Kroz istoriju Šapca na biciklima
ZAJEDNIČKA AKCIJA NARODNOG MUZEJA I UDRUŽENjA “VOZI ULICE”

Kroz istoriju Šapca na biciklima

Udruženje “Vozi ulice” promoviše vožnju bicikla po gradu. Iako je inicijativa ovog puta pokrenuta od strane Narodnog muzeja iz ovog udruženja poručuju da su otvoreni i za saradnju sa drugim institucijama
Međunarodni dan bicikla od pre dve godine se obeležava 3. juna. Taj povod Narodni muzej Šabac je iskoristio da izađe iz objekta i da kroz turu na biciklima predstave sugrađanima istorijske i kulturne lokalitete. Događaj su organizovali sa udruženjem “Vozi ulice”.
-Tražili smo način da izađemo van svojih zidova i upustimo se u bližu komunikaciju sa građanima koji možda nemaju naviku da uđu u Muzej. Pomislili smo da je Međunarodni dan bicikla prava prilika za to. Naši kustosi Branislav Stanković i Gordana Ković govorili su o Benskoj Bari kao najstarijem praistorijskom arheološkom nalazištu u Šapcu, zatim o Starom gradu i Tvrđavi, prošli smo kroz centar, pričali o onome što je vidljivo od spomenika kulture iz 19. veka i kasnije. Smatrali smo da je ovo dobar način da sugrađani upoznaju Šabac za 40 minuta, a da prođemo kroz nekoliko vekova, rekla je direktorka Narodnog muzeja Nela Tonković.
Udruženje “Vozi ulice” promoviše vožnju bicikla po gradu. Iako je inicijativa ovog puta pokrenuta od strane Narodnog muzeja iz ovog udruženja poručuju da su otvoreni i za saradnju sa drugim institucijama.
-Ovo je bio podsticaja da pokrenemo prvu ovogodišnju vožnju, posle zimske pauze. Današnji dan vredi obeležiti. Naše udruženje je nastalo iz potrebe da ukažemo na značaj vožnje bicikla u gradu i bavimo se urbanim biciklizmom, rekao je Marko Gavrilović iz udruženja “Vozi ulice”.
Turi se pridružio i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, koji je često isticao da je upravo bicikl njegov prvi izbor za vožnju po Šapcu.
-Iskreno podržavam ovu ideju. Fantastično je da Šapčani mogu da dobiju informacije o bogatoj istoriji našeg grada tako što će se na svom biciklu provozati sa kustosima Muzeja. Bicikl je moderno prevozno sredstvo i mi smo jedan od gradova koji ima najveće učešće biciklista u redovnom saobraćaju, čak 16 odsto naših građana vozi bicikl. Sa izgradnjom novih biciklističkih staza po gradu, a planiramo da izgradimo dodatnih 30 kilometara, mi bismo bili šampioni u Srbiji po učešću biciklističkog saobraćaja. Svi već znaju da je Šabac šampion razvoja. Razvoj je i kada čuvate životnu sredinu i kada imate najveće učešće biciklista u saobraćaju. Razvoj je kada imate najmanje emisije štetnih gasova i ekološki prevoz na gas. Svi treba da budemo ponosni, da još razvijamo Šabac, da živimo još bolje. Šabac je naš, rekao je gradonačelnik Zelenović.
M.M.

Najnoviji broj

14. januar 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa