11. jun 2020.11. jun 2020.
Prihvatilište srećnije mesto  za život napuštenih pasa
OTVORENA KANCELARIJA DRUŠTVA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINjA GRADA ŠAPCA

Prihvatilište srećnije mesto za život napuštenih pasa

Vrata Azila otvorena za građane. Okupljeno oko 90 volontera, udomljeno 25 pasa. Prihvatilište se konačno privodi svojoj originalnoj nameni: privremeni, a ne trajni smeštaj za pse. Za jesen u planu masovna sterilizacija i kastracija vlasničkih pasa. Velika podrška grada Šapca
Kancelarija Društva za zaštitu životinja Grada Šapca zvanično je u subotu počela sa radom. Veliko interesovanje za volontere i njihove četvoronožne štićenike koje je vladalo u pretpremijerne dane bilo je dobar pokazatelj za brojnost Šapčana koji su proteklog vikenda došli da podrže akciju “Budi prijtelj prijatelju”.
-Drago mi je što su vrata Azila konačno otvorena i nama, što smo mi građani konačno dobili priliku da se okupimo i pomognemo da Prihvatilište postane srećnije mesto za život napuštenih pasa. Već mesec i po dana svakodnevno, od 17 sati, šetamo pse. Neki od njih nisu izašli godinama iz kaveza, a sada su socijalizovani i šetaju gradskim ulicama. Sada su savršeni ljubimci spremni za usvajanje. Higijenski uslovi su promenjeni, a hranu dobijaju dva puta dnevno, pod stalnim su nadzorom veterinara. Ono na šta smo posebno ponosni je igralište koje je nedavno urađeno, tako da ovi lepotani mogu das e šetaju i istrčavaju i kada mi nismo tu, takođe, drago nam je i zbog činjenice da smo u samo mesec i po dana udomili 25 pasa- istakla je volonterka Teodora Nikolić i podvukla da je glavni cilj, sada već oko 90 humanih ljudi, da se broj volontera što više poveća, a sve azilske njuškice nađu adekvatan dom.
O zdravlju stanovnika azila brinu šabački veterinari. Prema rečima veterinarke Jelene Krstić, svi stručnjaci koji imaju veterinarske ambulante u gradu su se priključili ovom rešavanju problema ne bi li se napuštenim psima obezbedio lepši život, da budući ne dolaze, i da prihvatilište postane ono što treba da bude privremeni, a ne trajni smeštaj za pse.
-Za sada je mnogo urađeno. Kao prvo, nisu više samo iza rešetaka, redovno se šetaju, igraju, maze. To je za njih jako važno. Ozbiljno i planski se udomljavaju. Na tome mora intenzivno da se radi. U planu su nam brojne akcije, jedna od najvažnijih kreće posle letnjeg raspusta, a to je masovna i povoljna sterilizacija i kastracija vlasničkih pasa- izjavila je jelena Krstić.
Veliku pomoć volonteri u svom poslu imaju od šabačke Gradske uprave. Šetnji volontera Gospodar Jevremovom, prisustvovao je u subotu i gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović.
-Ovom akcijom grad Šabac se približio nečemu što može da se nazove civilizovano društvo. U civilizovanom društvu niko nije zaboravljen, tako nisu zaboravljene ni životinje. Sve ove kuce, uređene, društvene i održavane do samo pre mesec i po dana bile su zapuštene, na granici smrti. Zahvaljujući volonterima grada Šapca koji su odlučili da ih spasu, i tome što smo mi kao Grad otvorili vrata Azila pravim, iskrenim ljubiteljima životinja, desio se ovaj neverovatan napredak.
Za njega nije trebalo puno. Samo malo iskrenog razgovora i ljubavi. Sledeći korak je da pomognemo da se pojednostavi procedura i da svako ko želi da udomi psa to uradi na najlakši mogući način- izjavio je ovom prilikom Zelenović i čestitao svim dobrim ljudima na neverovatnom trudu i radu uloženom proteklih meseci u menjanje stvari u šabačkom Azilu.
Kancelarija je osmišljena sa ciljem da se azilske šapice što bolje predstave i upoznaju sa sugrađanima. Da pokažu koliko su dragi i znaju da vole. Da što pre nađu svoj dom. Sa istim ciljem aktivna je i fb stranica: Prihvatilište za pse Šabac, instagram profil prihvatiliste_zapse i poseban segment na portalu www.glaspodrinja.rs.
T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa