25. jun 2020.25. jun 2020.
U Očagama sunce ranije sviće
POSETILI SMO SELO KRIVIH ŠOROVA I PRAVIH LjUDI

U Očagama sunce ranije sviće

Priča se da je selo nastalo od klenjačkih koleba. Danas njegovi žitelji žive u prostranim i lepo uređenim kućama
Očage su najmanje mačvansko selo sa 120 domaćinstava. Još na samom ulasku u ovu mesnu zajednicu putnik namernik odmah će zapaziti krivudave ulice, a u proleće raskošno zelenilo, lepo uređene voćnjake i izuzetno gostoprimstvo domaćina.
A što su im ulice krive, najveću krivicu snose svinje. Stariji žitelji svedoče kako su pre oko jednog veka neki seljaci iz susednog sela Klenja i okolnih, dogonili na ishranu žirom svinje u ovaj šumoviti kraj. Kuda su one prošle, trasiran je put za Očage.
Prvi doseljenik bio je izvesni Ilija Lacković iz Klenja, koji se u Očage nastanio 1902. godine. Potom su došli Kolarići Slavko i Matija 1906. Ova dvojica imali su zajedno oko 300 hektara. Slavko je umro 1912. godine. Sahranjen je na sopstvenom imanju. Tako nasta omaleno seosko groblje. Vremenom 1908. godine u Očage se doseljavaju braća Simeon i Milinko Jokić. Tako i ova familija u Očagama pušta “dublji koren”.
Poljoprivrednici iz Očaga u šali vele da u njihovom selu “sunce ranije sviće”, jer mnogi ustaju u “cik zore” da bi na vreme namirili stoku i obavili druge važne poljoprivredne poslove. Ovde su nekada bile klenjačke kolebe, a za proteklih nekoliko decenija od njih postaše velike lepe i funkcionalne kuće.
Kako se u Očagama živi danas, jedan od mlađih žitelja ovog sela, koji je u njemu ostao da živi, a radi u Bogatiću, kaže: “Život u Očagama je miran... Svi se znamo, kao u jednoj ulici u nekom većem mestu. Značajnijih dešavanja i nema, ali to obezbeđuje spokojan i lagodan tempo života u selu. Sve što nam treba istina ne možemo kupiti u ovoj jednoj prodavnici u selu, međutim za 15 minuta automobilom se stiže do centra opštine. Mladi ljudi odlaze u velike gradove kao i u ostalim selima u potrazi za boljim životom. Oni koji se odluče za život u Očagama ili se bave poljoprivredom ili su zaposleni u Bogatiću ili Šapcu, pa na posao putuju svakog dana, kaže, vlasnik privatne veterinarske ambulante Veselin Gatić iz Očaga.
U Očagama postoji četvororazredna osnovna škola, manastir, fudbalski klub ...
Stočari ovog sela godišnje utove više hiljada svinja, nekoliko stotina junadi i drugih poljoprivrednih proizvoda.
Dobre rezultate ostvaruju i u ratarskoj proizvodnji, koju realizuju na oko 400 hektara.
Pomenuli smo da imaju, između ostalog najmlađi manastir u Srbiji (Manastir svetog proroka Ilije). Izgrađen je pre dvadesetak godina, zahvaljujući dobročiniteljstvu Ilije Kojića, seljaka iz Očaga i njegove supruge, koji su Srpskoj pravoslavnoj crkvi zaveštali sav svoj imetak. Radi se o 10 hektara zemlje i kući sa placem, na kome je izgrađena crkva, koja je kasnije osveštana u manastir.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa