16. jul 2020.16. jul 2020.
Sistematizacija  zaostavštine velikana
Vek Milankovićeve teorije o klimatskim promenama

Sistematizacija zaostavštine velikana

Sagledavanje zaostavštine i primenjena istraživanja. Do kraja godine različiti naučni skupovi. Ploča o proglašenju Univerziteta u Beogradu za mesto od istorijskog značaja za razvoj fizičkih nauka, upravo zahvaljujući radovima
U nikad izazovnijem trenutku, kada je globalno zagrevanje jedno od najvažnijih planetarnih tema, obeležava se stogodišnjica Milankovićeve teorije o klimatskim promenama, a ove godine se osniva i Muzej Milutina Milankovića.
Pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, Udruženje Milutin Milanković, 17. i 18. novembra, organizuje međunarodni skup posvećen naučnom doprinosu Milutina Milankovića oličenom u njegovoj teoriji o klimatskim promenama. Ove godine osniva se i Muzej Milutina Milankovića u sastavu Udruženja, pa će se, na ovaj način, prikupiti, objediniti, obraditi i sistematizovati zaostavština slavnog naučnika kroz stalnu postavku.
Cilj celokupnog programa jeste da se obeležavanjem stogodišnjice od objavljivanja Milankovićeve Matematičke teorije toplotnih pojava izazvanih Sunčevim zračenjem u Parizu sagledaju dostignuća i trasiraju dalji pravci primenjenih istraživanja u vezi sa ublažavanjem posledica klimatskih promena i vremenskih ekstrema u narednih 100 godina.
U pripremi i realizaciji obležavanja jubileja uključeni su mnogobrojni domaći i strani univerziteti i naučne institucije, kao i istaknuti pojedinci koji se bave istraživanjima Milankovićeve teorije. Svečanom i stručnom skupu kao centralnim događajima prethodiće tematske izložbe, promotivna predavanja, dokumentarni filmovi i radni sastanci u saradnji sa kulturnim centrima i stručnjacima iz Austrije, Francuske i Mađarske, kao i međunarodni kolokvijum „Milanković u Budimpešti“, koji će se održati u Budimpešti, u Mađarskoj.
U Beogradu će ovim povodom biti otkrivena ploča o proglašenju Univerziteta u Beogradu za mesto od istorijskog značaja za razvoj fizičkih nauka, upravo zahvaljujući radovima Milutina Milankovića posvećenim teoriji o klimatskim promenama, a u Starom Slankamenu, kao mestu od značaja za samu teoriju, biće organizovana poseta lesnim profilima.
Centar za promociju nauke je uključen kao partnerska organizacija i podrška u organizaciji obeležavanja ovog jubileja. Klimatske promene su jedan od fokusa kojima se CPN bavi kroz međunarodni projekat TeRRIFFICA.
Beta

Najnoviji broj

26. januar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa