27. avgust 2020.27. avg 2020.
PONOVO OSTVAREN SUFICIT
OPŠTINSKO VEĆE O IZVEŠTAJIMA I ODLUKAMA O UPRAVLjANjU FINANSIJAMA

PONOVO OSTVAREN SUFICIT

Na poslednjoj sednici opštinske Vlade u starom sazivu usvojen je i predlog rebalansa budžeta, jer se epidemija koronavirusa i uvođenje vanrednog stanja, a kasnije i vanredne situacije, odrazila i na opštinsku kasu, posebno na trošenje novca. Zvaničan stav rukovodstva ove lokalne samouprave je da se ovogodišnji sajam zimnice u Koceljevi ne održi zbog aktuelne epidemiološke situacije jer je, kako su rekli, besmisleno organizovati manifestaciju za 500 ljudi
Na poslednjoj sednici Opštinskog veća u starom zasivu, održanoj pet dana pre prve, konstitutivne sednice koceljevačkog parlamenta, usvojen je niz odluka vezanih za lokalni budžet.
Najpre su članovi razmatrali predlog Odluke o završnom računu za prošlu godine i tom prilikom je šef Odseka za finansije u opštinskoj upravi Mileta Kovačević istakao da je ponovo ostvaren suficit, odnosno višak prihoda, uz napomenu da je ovaj akt prvobitno trebalo usvojiti najkasnije do kraja juna ali da je taj rok zbog vanredne situacije produžen do 11. septembra.
Komentarišući primedbu u izveštaju izrečenu od strane revizora Kovačević je rekao da u sistematizaciji radnih mesta postoji ono predviđeno za internog revizora ali da su stručnjaci koji su kvalifikovani za obavljanje tih poslova nezainteresovani za rad u državnoj upravi, a posebno ne u lokalnoj samoupravi, zbog visine plate koju, kako kaže, oni zarade za dva dana radeći u svojim agencijama.
–Jedna od mogućnosti, i već smo preduzeli određene aktivnosti, je da će interni revizor grada Valjeva zaključiti sa nama neku vrstu ugovora na osnovu kojeg će vršiti i te poslove u našoj lokalnoj samoupravi. Sa ovakvim problemima suočava se 90 opština u Srbiji- zaključio je Kovačević.

PUNjENjE BUDžETA NA NIVOU PLANIRANOG
Planirano je da se u toku 2020. godine u opštinsku kasu slije preko 426 miliona dinara i za sada je punjenje budžeta, prema rečima nadležnih, na nivou predviđenog jer je za prvih šest meseci ostvareno skoro 187 miliona, odnosno blizu 44 odsto. Sa druge strane, do kraja juna iz budžeta je potrošeno nešto više od 111 miliona dinara što je tek oko četvrtine predviđenog novca.
–Dinamika priliva u budžet, bez obzira na vanredno stanje koje smo imali, nije drastično pomerena. Nema velikih odstupanja. Ali, što se tiče rashodne strane u periodu trajanja vanrednog stanja imali smo određene rashode koje nismo mogli ni da započnemo da realizujemo jer je u takvim prilikama bilo besmisleno raspisati tender za, recimo, asfaltiranje puteva. Opet, sa druge strane pojavila se potreba da se određena sredstva potroše u delu gde nisu bila planirana za te namene, poput nabavke i distribucije paketa pomoći penzionerima sa primanjima nižim od 30 hiljada kojih je u našoj opštini oko 3,1 hiljada. Takođe, paketi su nabavljeni i za oko 500 korisnika socijalne pomoći pa je samo za te namene potrošeno oko 4,9 hiljada dinara. Zatim, delili smo i maske i rukavice građanima, nabavljali zaštitnu opremu za javne ustanove i tu smo potrošili oko dva miliona. Preko 1,6 miliona je koštala dezinfekcija ulica i javnih površina u prvom mahu kao i oko 400 hiljada u drugom piku epidemije- objasnio je Kovačević i dodao da izveštaj o izvršenju budžeta za prvih šest meseci tekuće godine konstatuje koliko je u datom periodu prihodovano, a koliko je novca utrošeno.
U diskusiju se uključio i predsednik opštinskog veća Dušan Ilinčić koji je tom prilikom napomenuo da je obezbeđen dovoljan broj paketa pomoći za najstarije i socijalno ugrožene građane opštine čiji je sadržaj bio pristojan te da je takođe bilo neophodno na početku epidemije reagovati i distribuirati svim stanovnicima opštine zaštitne maske jer ih u tom periodu u apotekama nije bilo.

OTKAZAN FESTIVAL ZIMNICE
Na poslednjoj sednici opštinske Vlade u starom sazivu usvojen je i predlog rebalansa budžeta, jer se epidemija koronavirusa i uvođenje vanrednog stanja, a kasnije i vanredne situacije, odrazila i na opštinsku kasu, posebno na trošenje novca.
Zvaničan stav rukovodstva ove lokalne samouprave je da se ovogodišnji sajam zimnice u Koceljevi ne održi zbog aktuelne epidemiološke situacije jer je, kako su rekli, besmisleno organizovati manifestaciju za 500 ljudi.
–Svrha postoji samo ako dođe 15 hiljada a to bi svakako u ovom trenutku bio preveliki rizik- ocenio je Kovačević.
Ilinčić je podsetio da su sve velike manifestacije i događaji u našoj zemlji otkazani te da smatra da nije vreme za održavanje Festivala zimnice u trenutku kada u ovoj opštini ima preko sto registrovanih Kovid pozitinih građana od početka epidemije.

Na sednici je rečeno da je sa republičkog nivoa stopirana i rekostrukcija i uređenje parkova koje je već nekoliko godina u planu u budžetu i za koje je predviđeno i učešće lokalne samouprave.
Govoreći o izmenama i dopunama odluke o budžetu za tekuću godinu šef odseka za finansije je istakao da ih je priliv pojedinih prihoda u proteklom periodu iznenadio.
–Otprilike, zbog perioda sezonskih poslova u fabrici Rauh ili u hladnjači u Subotici, u kojima je angažovan veći broj ljudi sezonaca, u delu prihoda od poreza na druge prihode odnosno na privremene, povremene poslove i ugovore o delu je povećan priliv- izjavio je Kovačević.
Sa druge strane, na rebalans u budžetu uticale su i elementarne nepogode krajem juna meseca a posledice poplava su već u velikoj meri sanirane kroz popravku puteva, kanala, čišćenje određenih vodotokova.
–Sve ove stvari su iziskivale izmenu i dopunu Odluke o budžetu. Bitno je da mi imamo dovoljno prihoda, dovoljno naših sredstava i da nismo u problemu prekoračenja budžetskog deficita ni kršenja zakona u bilo kom delu- poručio je šef odseka za finansije.

V. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa