10. septembar 2020.10. sep 2020.
Korak napred ka kvalitetnijem životu
PREDSEDNIK OPŠTINE BOGATIĆ MILAN DAMNjANOVIĆ

Korak napred ka kvalitetnijem životu

Ključne aktivnosti biće usmerene, prevashodno nastavku radova na izgradnji sekundarne kanalizacione mreže za naseljeno mesto Bogatić, poslovima na vodovodnoj mreži, proglašenju opštine Bogatić banjskim mestom, dovođenju investitora, otvaranju fabrike i upošljavanju mladih ljudi, rekonstrukciji putne mreže i uređenju javnih površina u svim mesnim zajednicama, rekonstrukciji i izgradnji ustanova preškolskog i školskog vaspitanja, organizaciji brojnih kulturnih, turističkih i sportskih manifestacija
Opština Bogatić, današnji, svoj Dan, dočekuje s novim rukovodstvom, na čijem čelu je predsednik, preduzetnik iz Bogatića Milan Damnjanović. On je i sagovornik Glasa Podrinja, a pitanja su u najvećoj meri skoncentrisana na pokušaj da saznamo nešto više o želji za stvaranje što boljih uslova za život građana ove lokalne samouprave, koji su, kako i Damnjanović, naglašava, uvek bili vredni i radni.
-Ono što želim da na samom početku kažem je određeno onim što je obeležilo naše živote u poslednjih šest meseci. Nažalost svi smo svedoci da ova godina nije bila ni malo laka, kako za opštinu Bogatić, tako i za našu zemlju, ali i za čitav svet. Desila se pošast neviđenih razmera u vidu koronavirusa, koja je iz temelja zatresla današnji, tradicionalni način života i rada. Ono što je nama u lokalnoj samoupravi bio primarni zadatak je da u atipičnim okolnostima, do sada nepoznatim savremenom svetu, uložimo maksimum napora i uradimo sve što je u našoj moći, kako bi smo sačuvali ljudske živote i obezbedili relativno normalno funkcionisanje naše zajednice. Svakodnevno radeći na rešavanju problema, ubeđen sam da smo u velikoj meri i uspeli u toj nameri.
Kako dočekujete današnji dan?
- Zbog predhodno navedenog, odlučio sam da danas nema mesta okretanju unazad i analizi događaja iz prošlosti, već postoji objektivna potreba da se svi zajedno okrenemo planovima za budućnost.
Danas, na Dan opštine, za dobrobit svih građana, pozivam Vas da zajedno udružimo sve raspoložive snage, znanja i sposobnosti, da se svi udružimo oko jedinstvenog cilja, a to je da Bogatić u godinama pred nama, učini korak napred na polju privrednog i ekonomskog razvoja, a da naši sugrađani dobiju mogućnost za lepši i kvalitetniji život.
Da li će naši sugrađani dobiti šansu da iskažu ono što nedvosmisleno znaju. Podsećam da su to vredni i pošteni ljudi.
- Naš je kraj tradicionalno poznat po vrednim i pametnim ljudima. Ljudima koji se ne stide da uče od drugih, ali i ljudima koji će rado svoje znanje preneti drugima. Ne čuvamo sebično ono što imamo. U ovoj opštini se oduvek mnogo radilo. Naši sugrađani samo traže šansu i ništa više-na nama je da im je stvorimo i pružimo, a to ćemo i da uradimo! Bez obzira na nepovoljne i teške prilike, opština Bogatić mora ponovo da postane jedno veliko gradilište, gde se realizuju značajni projekti. Jasno nam je da nema drugog načina i puta, bar nama, koji smo preuzeli odgovornost u rukovođenju opštinom.
Gde će u narednom periodu biti usmerena posebna pažnja, kada se radi o razvoju opštine Bogatić?
- Prevashodno, nastavak radova na izgradnji sekundarne kanalizacione mreže, za naseljeno mesto Bogatić. O značaju i neophodnosti ove investicije po sam razvoj opštine Bogatić i svih njenih građana, nepotrebno je trošiti reči. Višedecenijski nedosanjani san i uslov svih uslova za privlačenje investitora i otvaranje novih radnih mesta.
Drugo, radovi na vodovodnoj mreži. Da vas podsetim da smo centar Bogatića, odnosno sama varošica je priključena na vodovod (oko 2.100 domaćinstava), dok ostale mesne zajednice nisu. Opština Bogatić ima probleme sa pijaćom vodom i njenim kvalitetom jer su izrazito povišene količine nitrata.
Radićemo na proglašenju opštine Bogatić banjskim mestom. Za to su objektivni razlozi, imajući u vidu činjenicu da naša opština raspolaže ogromnim prirodnim bogatstvima, posebno geotermalnim izvorima i odličnim prirodnim i tržišnim potencijalom. Za velike investicije u ovoj oblasti, neophodno je preduzimanje odlučnih koraka u tom pravcu. Trenutno imamo potencijalne investitore koji su zainteresovani za ulaganje svog kapitala u izgradnju spa centra, hotela, bazena i sličnih sadržaja na našoj teritoriji.
Šta je još u planu?
- U planu je dovođenje investitora i otvaranje fabrika uz upošljavanje mladih ljudi. Naš kraj je okrenut poljoprivrednoj proizvodnji. Otvaranje fabrika za preradu voća, sušara, destilerija, koje bi zaposlile naše ljude, u mnogome bi promenila na bolje celokupno stanje naše sredine, pri tome ulila bi se nova nada i realna mogućnost našim sugrađanima za vođenje perspektivnijeg života.
Radovi na rekonstrukciji putne mreže i uređenju javnih površina u svim mesnim zajednicama sa naše teritorije ostaju i dalje u vrhu prioriteta.
Naravno, dodajemo tu rekonstrukciju i izgradnju ustanova predškolskog i školskog vaspitanja. Pokazana pažnja i briga o najmlađima su prepoznati kao neophodnost i nešto zbog čega, mi nosioci javnih funkcija, imamo posebnu obavezu i odgovornost.
Neće biti zaboravljena organizacija brojnih kulturnih i turističko-sportskih manifestacija, kako bi na taj način dodatno promovisali našu opštinu, oplemenjujući je takvim sadržajima.
Uz pitanje mesta opštine Bogatić na geografskoj karti Srbije, upućujemo vam i čestitke povodom Dana opštine?
- Lično sam, a verujem i svi vi, izuzetno ponosan što sam deo ovog geografskog područja, obeleženog bogatom istorijom i slobodarskom tradicijom. Bogatić ima počasno mesto na mapi Srbije i mi moramo opravdati časno ime koje su za nas izvojevali naši preci.
Verujem da ćemo i u ovim teškim vremenima, svi zajedno, imati dovoljno snage, energije i entuzijazma, da naš Bogatić napravimo onakvim kakvim ga svi mi i zaslužujemo.
Dragi prijatelji, Srećan Vam Dan opštine Bogatić! Živeli!
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa