Info

(17. septembar 2020.)
LAGUNA VAM PREDSTAVLjA

„Dvor gospodara Jevrema Obrenovića 1816-1842.“ istoričara i pisca Nebojše Jovanovića

„Dvor gospodara Jevrema  Obrenovića 1816-1842.“  istoričara i pisca  Nebojše Jovanovića
Istoričar i pisac Nebojša Jovanović napisao je prvu biografiju Jevrema Obrenovića, čoveka koji je Evropu doveo u Srbiju. Knjiga „Dvor gospodara Jevrema Obrenovića 1816-1842.“ predstavlja osvrt na ličnost i život najmlađeg brata kneza Miloša i pretka srpskih kraljeva iz dinastije Obrenović, znamenitog čoveka koji je mnogo uradio za Srbiju, ali koji je nepravedno zapostavljen u našem nacionalnom pamćenju.

U dvoru gospodara Jevrema Obrenovića, najpre u Šapcu a potom i u Beogradu, otpočelo je priređivanje prvih književnih i muzičkih večeri, umetničkih posela i balova za najveću varošku gospodu tadašnje Srbije. Veliku zaslugu u organizovanju ovakvih vrsta svečanosti imali su vaspitači Jevremove dece koji su došli iz Temišvara, ali presudnu ulogu imali su Jevrem i njegova supruga Tomanija, a kasnije i njihova kći Anka, koja je gostima svirala na prvom klaviru dopremljenom u Srbiju (1829). Po prelasku u Beograd 1831, u Jevremovom domu rodila se ideja o osnivanju Narodne biblioteke i Srpskog učenog društva (najpre Društva srbske slovesnosti, danas Srpske akademije nauka i umetnosti). U tom „predsoblju vlasti“ došlo se i na ideju o školovanju darovite srpske mladeži u evropskim univerzitetskim centrima, omladine koja će deceniju kasnije, odevena u evropska odela, u čuvenim redengotima i sa skoro obaveznim šiljatim bradicama, zauzeti najuticajnije položaje u državi.

Autor je odlučio da napiše biografiju Jevrema Obrenovića i započne obimno istraživanje u domaćim arhivima, jer ga je na samom početku zaintrigiralo to što je on bio deda Milana Obrenovića, prvog srpskog kralja u novovekovnoj istoriji, i pradeda kralja Aleksandra Obrenovića.

„Znao sam, naravno, da je najmlađi brat kneza Miloša i da je dugo bio upravnik u Šapcu, a potom gradonačelnik (gubernator varoši) Beograda. Tokom istraživanja shvatio sam da je njegova biografija veoma bogata, gotovo romaneskna, čak i filmična, raskošna po zaslugama za srpski narod, a da je pri svemu tome ostao skrajnut i u našoj istoriografiji i uopšte u sećanju našeg naroda“, rekao nam je Nebojša Jovanović. „Čitanjem ove knjige, čitaoci će upoznati čitav jedan novi svet za koji nisu ni pretpostavljali da je ikad postojao u Srbiji, i nove junake za koje takođe nisu znali, a koji su još pre dvesta godina stvarali, veoma uspešno, ono što danas zovemo evropskom Srbijom ili Srbijom u Evropi. Dvor gospodara Jevrema bio je glavno stecište kulturnih pregalaca – umetnika, pisaca, a sam Jevrem je bio jedan od najvećih mecena u istoriji srpske države u poslednjih dvesta godina, do danas.“

Knjigu „Dvor gospodara Jevrema Obrenovića 1816-1842.“ možete u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu.

Najnoviji broj

22. oktobar 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa