19. novembar 2020.19. nov 2020.
Jedna osoba preminula od posledica kovida
Nepovoljna epidemiološka slika

Jedna osoba preminula od posledica kovida

Prema poslednjem izveštaju na teritoriji Grada Šapca u prethodna 24 sata registrovano je još 47 kovid pozitivnih slučajeva, od testiranih 159 uzoraka. Na bolničkom lečenju je 96 pacijenata, dok je jedna osoba izgubila bitku sa virusom.

-Epidemilološka situacija je nepovoljna, kako u gradu, tako i u Mačvanskom okrugu. Imamo novo žarište, a to je Ljubovija, ali i Šabac sa više od 500 novoobolelih na 100.000 stanovnika ima visok procenat. Ono što je važno napomenuti da smo počeli sa antigenskim testovima, odnosno ustanove primarne zdravstvene zaštite i tri privatne laboratorije na teritoriji grada Šapca. Sa pojačanim testiranja očekujemo i veći broj pozitivnih. Napomenuo bih da je epidemiološka situacija u obrazovnim ustanovama (škole i Predškolska ustanova), kao i ustanovama socijalne zaštite dobra. Sporadični slučajevi su kontakti, i nema epidemije - rekao je v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje Msc dr Branko Vujković i naglasio da su zareženi zdravstveni radnici pretežno bili kontakti.

-Oni koji su bili zaraženi u prethodnom periodu su importovani kontakti. Naravno da zdravstveni radnici koriste zaštitnu opremu kako je propisano, te nema širenja virusa ni na pacijente, a ni na druge radnike. Apelujemo na sve sugrađane da budu odgovorni i da slušaju preporuke, savete Kriznog štaba, jer je značajan deo inkorporiran u novi zakon. U suprotnom nadležni ograni će morati da reaguju i kažnjavaju zbog nenošenja maski u zatvorenom prostoru. Preporuka je da svi oni koji imaju neki komorbiditet i na otvorenom nose maske - dodaje Vujković.

Pojačane mere Sanitarne inspekcije i Komunalne policije su već neko vreme u gradu, i nadležni ističu da nije bilo kršenja propisanih mera zaštite.

U Opštoj bolnici Šabac hospitalizovano je 96 osoba, od te brojke sedam je sa teškom kliničkom slikom i smešteni su u respiratorno-intenzivnu jedinicu, četiri je na invazivnoj ventilaciji (intubirano) i dva pacijenta su na neinvazivnoj ventilaciji, saopštio je direktor Opšte bolnice dr Slobodan Popović nakon sastanka Štaba za vanredne situacija Grada Šapca.

-Imamo i dva hospitalizovana deteta sa pneumonijama koji su kovid pozitivni. Ipak, imali smo više otpusta nego prijema, osam pacijenata je otpušteno iz bolnice, dok je njih šest primljeno. Trend prijema u ovom trećem talasu nije prelazio brojku od 10, dok je to ranije bilo čak 30 do 40 prijema - izjavo je dr Popović i osvrnuo se na nekovid pacijente.

-Od 9. jula smo u kovid sistemu, ali je naš zadatak da zbrinemo i one koji nisu zaraženi virusom korona. Svakako da su nam prioritet deca, onkološki pacijenti, i oni sa hroničnim nezaraznim bolestima, kao što su bolesti kardiovaskularnog sistema. Za decu je uobičajena procedura koja ide od Doma zdravlja do OB, ili neke tercijalne ustanove, bilo da su kovid, ili nekovid pacijenti. Imamo odličnu saradnju sa Institutom za majku i dete i Klinikom u Tiršovoj. Kada govorimo o onkološkim pacijentima briga o njima je velika. Institut za onkologiju preko našeg Onkološkog dispanzera prima sve pacijente, bilo da je klinika za hirurgiju, ili radioterapiju. Tvrdim da je svaki pacijent zbrinut i ima otvorena vrata prema drugim ustanovama. I druge klinike koje nisu u kovid sistemu mogu da prime pacijente. Kada je u pitanju OB Šabac, naši kapaciteti diktiraju i tempo rada. Sada smo suzili poliklinički rad i specijalističke ambulante, te smo više bazirani na hitne, vitalno ugrožene pacijente. U stalnoj smo komunikaciji sa Domovima zdravlja, i deo tereta je sada pao na njih - zaključio je dr Popović.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa