1. april 2021.1. apr 2021.
SEĆANjE NA MIODRAGA ACU PANIĆA NAJSTARIJEG MAČVANSKOG KINOOPERATERA

Kad su momci ljubili Vivijen Li

Dešavalo se da pojedini deo filmske trake izostane(pukne i zagubi se) pa je čika Aca da bi smirio publiku, morao da izigrava reditelja i scenaristu. Svom drugu Tesli je učinio na volju i okrenuo filmsku traku ne bi li devojkama pale suknje! Uvek se srećno vraćao kući, zahvaljujući kobili Leli, koja je po mraku znala pravi put
Kao što je u čuvenom filmskom hitu, davnih godina “Prohujalo sa vihorom” u kome glumi poznata filmska umetnica Vivijen Li, vreme prohujalo kao vihor, tako je prošao i život Miodraga Ace Panića iz Bogatića, najstarijeg mačvanskog kinooperatera. Voleo je čika Aca o tome često da govori.
Od kako se preselio na drugi svet, prošlo je pola veka, a sećanje na ovog mirnog čoveka posebno među starijim žiteljima ravnice je veoma živo. S posebnim žarom je pripovedao kako je u bivšoj zgradi Sokolane u centru Bogatića, gde je danas mali park, priredio ljubiteljima bioskopa prvu projekciju filma “Zastava”. Opisivao je taj događaj kao svojevrsno slavlje u maloj varoši. Ispred bioskopske zgrade okupila se velika masa ljudi, kao da je sam maršal Tito došao u Bogatić. Tada je ustvari otvoren novi bioskop i svi su želeli da vide “slike koje govore”. Za Mačvane je dolazak filma tada očito predstavljao veće čudo, nego da su se vanzemaljci spustili u ovu ravnicu. Predhodno su filmske predstave gledali u kafani “Drina”, ali se prilikom projekcije filma “Čapajev”zapalila kino-aparatura i publika je ostala bez ove vrste zabave.
Aca je tih godina(sredina prošlog veka) radio u Šabačkoj kasini kod čuvenog majstora Jove Mačeka. Na zahtev tadašnjeg predsednika Komiteta u Bogatiću Čede Miloševića, došao je u Bogatić i sa čika Dragim Puzićem, koji je u ovoj varošici držao kafanu, počeo da radi u novootvorenom bioskopu. Naime, političko rukovodstvo ovog mesta zaključilo je da je narodu neophodan baš ovaj vid zabave i zato su angažovali Acu.
Stigao je, pamte stariji u šarenoj košulji, kratkim pantalonama i cipelama i ostao ceo radni vek. Mačvani su ga zvali čika Aca i bio je omiljen lik. Priča se da ga je prekrstila neka Šapčanka, sestra tada poznatog Ace boksera u gradu prvog klavira i od tada ga niko više nije zvao Miodrag, imenom koje mu je kum dodelio.
U želji da Mačvanima prikaže najpoznatije svetske hitove tog doba iz filmskog života, odmah je smelo pohrlio na posao. U Bogatić dolazi “Dama s kamelijama”, “Prohujalo sa vihorom” i drugi hitovi “velikog ekrana”, mnogo pre nekih većih gradova.
Izdvojio je jednu priču koja mu se posebno urezala u pamćenje. Prilikom projekcije filma “Galaksi pobeđuje”, koji je izazvao veliku pažnju ljubitelja konjičkog sporta, kojih je dosta u ovom kraju, mnogi posetioci su se kladili u nadi da će najzad neki od njihovih favorita pobediti. Nažalost uvek je kroz cilj prvi prolazio Galaksi, pa su razočarani kladioci koji su film gledali više puta, ponudili Aci novac da “namesti” pobedu njihovog konja. Uzalud su bila objašnjenja da je to nemoguće. Oni nisu verovali pa su odlazili ljuti govoreći:”Au, Aco, baš si neki mangup”.
Pričao je deda Aca i druge dogodovštine sa posla, pa i onu kad ga je njegov prijatelj Tesla molio da okrene filmsku traku naopako, ne bi li devojkama pale suknje. Na kraju mu je učinio na volju, ali od očekivanog nije bilo ništa.
Mnogi posmatrači su se peli na merdevine i ljubili platno da bi kasnije mogli da se hvale kako su bili “intimni” sa čuvenim filmskim zvezdama kao što su: Vivijen Li u filmu “Prohujalo sa vihorom” i Greta Garbo u hitu “Dama s kamelijama”.
Često je prikazujući filmove putovao od sela do sela po opštini Bogatić na taljigama koje je vukla kobila Lela. Dešavalo se da poneki deo filma (trake pukne i izgubi se) izostane pa je čika Aca, da bi smirio publiku, morao da izigrava reditelja i scenaristu. Objasnio bi šta se dogodilo do kraja, tako da su posetioci, ipak napustali bioskop zadovoljni.
Filmske predstave koje je davao po domovima kulture bile su veoma posećene, a Aca bi često posle projekcije odlazio na “čašicu raspoloženja” . Ikad bi preterao, uvek se srećno vraćao kući zahvaljujući kobili Leli, koja je po mraku znala pravi put.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa