29. april 2021.29. apr 2021.
Osnaživanje malih i  srednjih proizvođača
BESPOVRATNA SREDSTVA ZA KONKURENTNU POLjOPRIVREDU

Osnaživanje malih i srednjih proizvođača

Predmet ovog Javnog poziva su investicije i prihvatljivi troškovi koji se odnose na unapređenje konkurentnosti primarne biljne proizvodnje - u oblasti proizvodnje voća, povrća, grožđa i cveća
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisalo je Prvi Javni poziv za podnošenje prijava za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu u 2021. godini.

Sam projekat je zajednička inicijativa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetske banke koji uvodi nov model finansiranja, kako bi se osnažili mali i srednji poljoprivredni proizvođači i preduzeća, a unapredila poljoprivredna proizvodnja i konkurentnost. U 2021. godini opredeljeno je 20 miliona evra kroz ovaj projekat. Biće raspisana tri Javna poziva do kraja godine .
Rok za podnošenje prijava za Prvi javni poziv je od 5. maja do 4. juna 2021. godine.

Predmet ovog Javnog poziva su investicije i prihvatljivi troškovi koji se odnose na unapređenje konkurentnosti primarne biljne proizvodnje - u oblasti proizvodnje voća, povrća, grožđa i cveća.
Direktni korisnici „Projekta konkurentne poljoprivrede u Srbiji“ su fizička lica, nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, zadruge, preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća. Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji pruža mogućnost da se dobiju bespovratna sredstva u iznosu od 50% od ukupne vrednosti investicije (sa PDV-om), 40 % kreditno finasiranje iz kredita sa poslovnim bankama, uz svega 10% sopstvenog učešća, za realizaciju projekata kojim će se unaprediti poljoprivredna proizvodnja gazdinstava i učestvovati u razvoju konkurentnosti poljoprivrede u Republici Srbiji.

Za sprovođenje Prvog javnog poziva u 2021.godini, opredeljena su sredstva u iznosu od 700.000.000 dinara. Ukupna vrednost investicija u individualnom poslovnom mora biti u dinarskoj protivrednosti od 20.000 do 50.000 evra, tj. minimalni iznos bespovratnih sredstava 10.000 – 25.000 evra.
Tekst javnog poziva koji sadrži obrasce, uslove za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava, spisak neophodne dokumentacije, elemente rangiranja, način utvrđivanja rang liste, u skladu sa Pravilnikom, rok za podnošenje Prijave, opredeljena sredstva za sprovođenje javnog poziva, kao i drugu dokumentaciju i ostale informacije, dostupan je na zvaničnoj internet stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede http://www.minpolj.gov.rs/ i na zvaničnoj internet stranici Uprave za agrarna plaćanja na linku http://uap.gov.rs/pravilnici/projekat-svetske-banke/projekat-konkurentne-poljoprivrede-srbije/.

Informacije u vezi raspisanog Javnog poziva dostupne su preko mejl adrese .
Savetodavac za agroekonomiju Mirjana Milošević

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa