20. maj 2021.20. maj 2021.
Obnovljeno sećanje na Janka Veselinovića
BOGATIĆ I GLOGOVAC

Obnovljeno sećanje na Janka Veselinovića

Mačvani su se s dužnom pažnjom i ove godine, bez obzira na opasnosti izazvane korona virusom, podsetili imena i dela znamenitog književnika Janka Veselinovića. Ukazano je na činjenicu da je on rođen u Salašu Crnobarskom 1862. godine u porodici prote Miloša Veselinovića. Sa ocem je u sedmoj godini prešao u obližnji Glogovac, gde je i preminuo, a sahranjen 1905. godine na groblju u ovom mačvanskom selu.

Dvodnevna, tradicionalna manifestacija, njemu u čast, održana je prošle srede i četvrtka u Bogatiću i Glogovcu. U Bogatiću su svoj doprinos sećanju na pisca „Hajduk Stanka“ i mnogih drugih dela dali članovi Udruženja pisaca koje nosi Jankovo ime, a dan kasnije u Glogovcu, na seoskom groblju, prvo je održan parastos, a potom predstavnici opštine Bogatić, predsednik Skupštine Siniša Puzić, pomoćnik predsednika opštine Matija Milovanović, vršilac dužnosti direktora Kulturno-obrazovnog centra Bogatić Snežana Janjić, predstavnik mesne zajednice Glogovac Ivan Lukić, direktor osnovne škole „Janko Veselinović“ iz Crne Bare Milena Dostanić, učiteljica Jelena Lacković i ispred Udruženja pisaca „Janko Veselinović“ iz Bogatića Dejan Nikolić, položili su vence i sveže cveće na Jankov grob.

U kulturno-umetničkom programu koji je izveden u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Glogovcu, učestvovali su guslari Milutin Đuričić i Božidar Pantović, violinista Milan Perović i glumci Amaterskog pozorišta „Janko Veselinović“ iz Bogatića Mina Šanković i Branislav Ković.
Primarijus doktor Predrag Tojić u svojoj besedi je podsetio na Jankovu književnu i ljudsku veličinu.
Književnik i istoričar Radovan Kalabić, ispred Udruženja književnika Srbije, a u svojstvu predsednika žirija za izbor najboljeg istorijskog romana u prošloj godini, proglasio je roman „Venčački konjanici-Poslednji srpski despot Pavle Bakić“, autora Vojislava Veselinovića.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa