1. jul 2021.1. jul 2021.
Pitanja građana
Javna rasprava u Osečini na temu izgradnje transfer stanice

Pitanja građana

U cilju nastavka aktivnosti za realizaciju Projekta Regionalne komunalne deponije “Eko Tamnava” d.o.o, u Osečini je u ponedeljak 21. juna, održana javna rasprava, povodom izgradnje transfer stanice i reciklažnog dvorišta. Domaćin skupa bio je Nikola Tomić, predsednik opštine Osečina, sa saradnicima. U radu su učestvovali načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac, predsednici opština Krupanj, Ivan Isailović, Ljubovija Milan Jovanović, Mali Zvornik, Zoran Jevtić, predsednik Skupštine grada Loznica Milena Manojlović Knežević, direktor preduzeća, “Eko-Tamnava” d.o.o. Zoran Petrović i predstavnik Instituta CIP kao obrađivača, Gorica Aleksić Milosavljević.
U opštini Osečina planirana je izgradnja transfer stanice i reciklažnog dvorišta, za komunalni otpad sa područja opština Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik, s tim da se prikupljeni otpad neće odlagati u Osečini, već se planira njegov tranzit za Regionalnu deponiju u Ubu.
Prisutne je u ime domaćina pozdravio predsednik opštine Nikola Tomić, nakon čega se obratio direktor Preduzeća “Eko-Tamnava” d.o.o. Zoran Petrović, iznoseći plan funkcionisanja Regionalne deponije i način prikupljanja komunalnog otpada u opštini Osečina.
Predstavnik obrađivača CIP, Gorica Aleksić Milosavljević prezentovala je nacrt Strategije opravdanosti o pridruživanju pomenutih lokalnih samouprava, koji se odnosi na infrastrukturne kapacitete upravljanja otpadom. Osnovni cilj upravljanja otpadom jeste zaštita i očuvanje životne sredine. Prisutni su imali priliku da vide ilustraciju buduće transfer stanice i reciklažnog dvorišta, kao i video prezentaciju sličnog postrojenja u inostranstvu.
Meštani Osečine, koji su uzeli učešće u javnoj raspravi, tražili su odgovore o eventualnom štetnom uticaju transfer stanice i reciklažnog dvorišta na životnu sredinu. Nedvosmisleno je naglašeno da štetnog uticaja nema i da nije u pitanju deponija na koju se odlaže komunalni otpad, već mesto gde će se vršiti selekcija prikupljenog komunalnog otpada,a potom transfer na Regionalnu deponiju “Kalenić”.
Svi učesnici skupa saglasni su da zajedno moramo menjati svest o značaju zaštite čovekove životne sredine. Primarna selekcija komunalnog otpada vršiće se u domaćinstvu i na način kako se to radi u razvijenim zemljama sveta. Ovakvim postupanjem ceo Projekat Regionalne komunalne deponije postiće svoju svrhu.U narednom periodu radiće se na edukaciji stanovništva i podizanju svesti o zaštiti i očuvanju čovekove životne sredine,a primenjivaće se i sankcije za nesavesno odlaganje otpada.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa