19. avgust 2021.19. avg 2021.
Najasavremenija dijagnostika oka u Sani Optik-u
OCT optička koherentna tomografija

Najasavremenija dijagnostika oka u Sani Optik-u

Optička koherentna tomografija (skraćeno OCT) predstavlja neinvazivnu, bezbolnu dijagnostičku metodu kojom se dobijaju precizni snimci očnog dna, glave vidnog živca i prednjeg segmenta oka. OCT koristi laserske zrake određene talasne dužine kako bi se dobio detaljan trodimenzionalan prikaz posmatranih struktura u visokoj rezoluciji, zbog čega predstavlja nezamenljivo dijagnostičko sredstvo u savremenoj oftalmologiji. Zahvaljujući izuzetnoj preciznosti OCT se koristi u ranoj dijagnostici i prevenciji različitih oboljenja oka, jer omogućava otkrivanje promena na očnom dnu i godinama pre pojave prvih simptoma bolesti.
Indikacije
OCT se ravnopravno koristi i u dijagnostici i u praćenju terapijske uspešnosti medikamentoznih i hirurških metoda lečenja. Osnovne indikacije za pregled OCT-om se postavljaju tokom oftalmološkog pregleda i obuhvataju:
- bolesti žute mrlje (staračka degeneracija makule, edem makule, epiretinalne membrane, rupture makule, vitreomakularna trakcija, centralna serozna horioretinopatija, bolesti makule koje nastaju kod upotrebe lekova, distrofije makule);
- vaskularne bolesti mrežnjače (dijabetična retinopatija, arterijeske i venske okluzije krvnih sudova retine);
- ablacija retine;
- bolesti očnog živca (glaukom, otok glave očnog živca, urođene anomalije očnog živca);
- bolesti prednjeg segmenta oka (zapaljenja rožnjače, ožiljne i degenerativne promene rožnjače, distrofije i ektazije rožnjače)
OCT-om prednjeg segmenta se dobijaju i precizni podaci o stanju komornog ugla i prednjoj komori kod obolelih od angularnog glaukoma i plato iris sindroma, kao i podaci o centralnoj debljini rožnjače (pahimetrija) koji su od značaja za praćenje i progresiju glaukoma kao i u preoperativnoj pripremi pacijenata za refraktivnu hirurgiju.
Kontraindikacije za pregled OCT-om ne postoje – metoda je bezbedna i neškodljiva, može se bez ikakvih rizika koristiti i u dečijem uzrastu. Kod zdravih odraslih osoba prvi pregled se preporučuje nakon četrdesete godine života kako bi se definisiali faktori rizika za nastanak različitih oboljenja oka.

Specijalista oftalmologije
dr Mirko Ninković
Oftalmološka ordinacija „Sani optik“
Šabac, Vojvode Mišića br 15.
Telefoni: 015/340 – 350, 063/657 - 408


Kako izgleda pregled OCT-om?
Priprema za pregled OCT-om ne postoji. Pregled se može vršiti podjednako i na usku i na proširenu zenicu. Glava se postavlja na držač aparata i pogledom se fiksira marker aparata nekoliko sekundi dok kamera snima prikaz. Nakon toga se pregled obavi i na drugom oku. Rezultat se dobija nakon nekoliko sekundi i oftalmologu je nalaz za tumačenje dostupan odmah.
Pregled OCT-om bi trebalo periodično ponavljati u skladu sa kliničkom slikom i nalazom na očnom pregledu. Za većinu oboljenja kontrolni snimci se vrše u intervalima 6-12 meseci, po potrebi i češće, naročito ukoliko je u pitanju praćenje pacijenata nakon terapijskih procedura.
Oftalmološka ordinacija „Sani optik“ u Šapcu posluje u okviru kompanije „Sani optik“ i posvećena je najsavremenijoj dijagnostici, praćenju i lečenju oboljenja oka. U svom radu naša ustanova posebnu pažnju poklanja prevenciji očnih oboljenja i sve svoje aktivnosti usmerava ka podizanju svesti i važnosti prevencije u svakodnevnom životu. Iz tog razloga u okviru redovne oftalmološke prakse smo uveli i pregled optičkom koherentnom tomografijom, kako bismo omogućili podršku i dodatni alat u dijagnostikovanju različitih oboljenja oka, ali i kako bismo preventivno reagovali u onim situacijama kada jedino prevencija može pružiti najbolji rezultat. Pregledi OCT-om se vrše svakodnevno, po indikaciji oftalmologa ili na lični zahtev, a rezultat ispitivanja i tumačenje oftalmologa se dobija odmah po obavljenom pregledu.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa