19. avgust 2021.19. avg 2021.
DR ALEKSANDAR MICIĆ

DR ALEKSANDAR MICIĆ

DR ALEKSANDAR MICIĆ, SPECIJALISTA INTERNE MEDICINE I SUBSPECIJALISTA ENTEROLOG

ENDOSKOPIJA JE NEZAMENjIVA

U „Imeli“ radimo internističke i endoskopske preglede, sa ili bez anestezije. Za otkrivanje bolesti, onkoloških i ulkusnih, nezamenjiva je endoskopija. Kolonoskopija i gastroskopija zlatni su standardi za preglede digestivnog tubusa. Sa 50 godina trebalo bi svi da imamo urađenu kolonoskopiju. Ako postoje indikacije, radi se ranije
Šapčanin dr Aleksandar Micić, specijalista interne medicine i subspecijalista gastroenterologije, lekar sa višedecenijskim iskustvom na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, vratio se pre dve godine u rodni grad. Godinu dana radio je u Opštoj bolnici u Šapcu, ali je, zbog situacije sa pandemijom koronavirusa, zaljubljen u oblast medicine kojoj se posvetio, odlučio da otvori privatnu ordinaciju. „Imela“ je specijalistička ordinacija interne medicine sa savremenom dijagnostičkom opremom.

ANEMIJA JE ALARMATIČNA
„Svaka anemija zahteva ozbiljna gastroenterološka ispitivanja. Postoje i druge bolesti debelog creva koje su izazvane anemijom, ozbiljne, kao što su zapaljenske bolesti debelog creva, ulcerozni kolitis i Kronova bolest, od kojih, uglavnom, oboleva mlada populacija. Medicina je znatno napredovala u lečenju tih bolesti. Zlatni standard za postavljanje dijagnoze i redovno kontrolisanje i praćenje su endoskopski pregledi sa serijskim biopsijama. Anemija, dok se drugačije ne dokaže, ukazuje na malignitet digestivnog trakta u velikoj verovatnoći, naročito debelog creva, a kod žena na ginekološki i digestivni trakt.“


U „Imeli“ obavljate internističke i endoskopske preglede?
- Radimo internističke preglede, koji obuhvataju i EKG i ultrazvuk abdomena, kao i endoskopske - gastroskopiju, kolonoskopiju i rektoskopiju, sa ili bez anestezije. Takođe, dostupni su i konsultativni pregledi hirurga i onkologa, a zbog velikog broja onkoloških bolesnika koji imaju izazove u prihvatanju svoje situacije, i psihijatra. Moguće je obaviti i otorinolaringološki pregled zato što se mnoge bolesti iz ORL patologije u poslednje vreme povezuju sa želucem, pojačanom kiselinom, GERBOM... U ordinaciji nismo izostavili ni kardiologa.
Fakat je da su karcinomi u porastu. Šta nam govori statistika?
- Karcinomi su u ozbiljnom porastu, naročito posle „Milosrdnog anđela“, a situacija je pogoršana zbog pandemije koronavirusa. S obzirom da je u zdravstvenom sistemu bio ogroman broj kovid pacijenata, nije bilo kapaciteta za lečenje redovnih pacijenata obolelih od kardiovaskularnih i pulmoloških bolesti, ginekoloških i gastroenteroloških. U svim tim granama značajan je broj onkoloških bolesnika koji su pre početka pandemije imali dokazane maligne bolesti, pa im je lečenje usporeno ili onemogućeno. Dakle, za vreme pandemije bolesnici koji imaju dokazane tumorske bolesti nisu mogli da imaju svoje redovne kontrole, a pacijenti na pragu malignih bolesti, ili su ih imali u začetku, nisu imali priliku da započnu lečenje. Prvenstveno mislim na karcinom debelog creva, gde je gastroenterologija moćna.

INDIKACIJE
Kod neodređenih simptoma ili sumnje na oboljenje digestivnog trakta, radi se FOBT, analiza stolice na primese krvi koja se ne vidi golim okom, što je ozbiljna indikacija za endoskopsko ispitivanje. Indikacije za gastroskopiju su bolovi u trbuhu, uporna mučnina, gubitak u težini, oslabljen apetit, odbojnost prema mesu, povraćanje krvi, crna stolica i anemija. Indikacije za kolonoskopiju su bolovi u trbuhu, gubitak u težini, krvave stolice, uporna dijareja ili zatvor, porodično opterećenje i anemija.


Karcionom debelog creva jedan je od vodećih?
- Drugi po redu. Karcinom pluća i debelog creva bolesti su od kojih obolevaju muškarci, a karcinom dojke, grlića materice i debelog creva tumori od kojih umiru žene. Za razliku od drugih onkoloških bolesti, postoje precizne mogućnosti da se karcinom debelog creva na vreme otkrije, ili spreči. Svi koji imaju 50 godina trebalo bi da imaju urađen preventivni pregled creva – kolonoskopiju. Međutim, starosna granica se spušta u slučaju kada je u pitanju osoba koja ima npr 42 godine, a jedan od roditelja je imao karcinom debelog creva u 51. Ta osoba je već trebala godinu dana ranije da uradi kolonoskopiju. Najpre se u debelom crevu pojavi polip, tvorevina sitnija od zrna pirinča koja vremenom raste. U početku je benigni, međutim, u roku od sedam do deset godina ima potencijal da postane karcinom. Za vreme kolonoskopije, polipi se skidaju i šalju na histopatološki pregled. U zavisnosti od broja polipa, njihove veličine i lokalizacije, kao i stepena displazije, postoji jasna preporuka za redovne kolonoskopije čime se onemogućava nastanak karcinoma debelog creva. Bolesnike ne ugrožavaju maligni tumori sami po sebi, nego metastaze.
Pacijente najviše ugrožava neznanje i nemaran odnos prema sopstvenom zdravlju?
- Tako je. Porodično opterećenje ne znači da se bolest nasleđuje, nego daleko veća verovatnoća za pojavu maligne bolesti. Faktori rizika su i upotreba crvenog mesa, stres, alkohol, cigarete, nekretanje... Malokrvnost je širok sindorm, ali anemija je patološko stanje i stručna greška je lečiti anemiju, a ne lečiti njen uzrok. Kod muškarca koji je anemičan, na prvom mestu se mora pomišljati na tumor debelog creva, odnosno na desni kolon, početak debelog na koje se nastavlja tanko crevo. Ti karcinomi su klinički nemi zato što je crevo tu najšire i treba da prođu godine da pacijent oseti tegobe. Jedino je anemija indikator.
Endoskopski pregledi mogu da budu neprijatni i individualno bolni, ukoliko se ne rade pod anestezijom. Mislim, pre svega, na kolonoskopiju?
- Kolonoskopija i gastroskopija zlatni su standardi za preglede digestivnog tubusa. Kolonoskopijom se pregleda rektum i debelo crevo koje je dugačko nekoliko metara i ima veći broj nepravilnih krivina. Pregled se obavlja kolonoskopom koji na jednom svom kraju ima izvor svetla i kameru što omogućava da se vidi svaki deo debelog creva. Slika je toliko verna kao kad gledate fudbalsku utakmicu i sa mnogosturkim uvećanjem. Nama je važno da pronađemo rane lezije zato što postižemo jako dobre rezultate lečenja bolesnika koji ima ranu karcinomsku fazu. Tada smo najefikasniji, a prognoze su najbolje. Za vreme pregleda, u debelo crevo se ubacuje do šest litara vazduha, što pacijentu predstavlja neprijatnost. Svaki cevast organ na širenje reaguje bolom. Manje iskusan endoskopista može da, kako mi kažemo u žargonu, „preduva“ bolesnika, odnosno, da ubaci veću količinu vazduha od komforne. Pri ekstremno velikom ubacivanju vazduha rasteže se debelo crevo, tanji se zid što može da dovede do pucanja, jedne od mogućih komplikacija čiji je jedini lek hirurška operacija. Pregled je invazivan, ali ako ga radi iskusan endoskopista, bezbedan je, a može da se radi uz kratkotrajnu anesteziju. Pre pregleda kolonoskopom obavezan je pregled srca, EKG, pritisak, laboratorijske analize. Naravno, svaki ukonjeni polip ili bioptirana lezija, ide na histopatološku analizu.

Radimo internističke preglede, koji obuhvataju i EKG i ultrazvuk abdomena, kao i endoskopske - gastroskopiju, kolonoskopiju i rektoskopiju, sa ili bez anestezije. Takođe, dostupni su i konsultativni pregledi hirurga, onkologa i kardiologa


Gastroskopija je bezbolna, ali je neprijatna. Pacijenti imaju osećaj da se guše?
- Kada bolesnik shvati da aparat koji se uvodi kroz usta prolazi kroz jednjak, želudac, dvanaestopalačno crevo, što je put kojim ide hrana, a ne vazduh, zna da se ne guši, da samo ima takav utisak. Čim uhvati ritam disanja, gastroskopija je laka, čak i kada su mala deca u pitanju. Kraće traje, manje je zahtevna od kolonoskopije, nije bolna, a može se raditi u anesteziji. Za otkrivanje bolesti, onkoloških i ulkusnih, nezamenjiva je endoskopija. Krvarenje bilo kog organa ozbiljan je alarm. Pojava krvi u stolici često navodi bolesnike na pogrešan zaključak da su u pitanju hemorodi. Istina je da su hemorodi česte bolesti i da neretko krvare, ali može da bude u pitanju karcinom, ili polip koji će brzo prerasti u karcionom. O tome mora da se vodi računa. Kada se pojavi crna stolica, to je znak da je došlo do krvarenja iz gornjih delova digestivnog trakta.
M.Filipović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa