26. avgust 2021.26. avg 2021.
zadovaljavajući start mačve: (foto: S. S.)

zadovaljavajući start mačve: (foto: S. S.)

FUDBAL: PRVA LIGA SRBIJE

Derbi Podrinja

Prvi zvanični duel Mačve i Loznice posle sedam godina. Poslednja dva bez pobednika. Različitia raspoloženja. Znači više od tri boda
Šabac i Loznicu, kao uostalom i Šabac i Valjevo, krasi posebno sportsko rivalstvo gde pobede ne znače samo bodovni saldo ili prolazak u narednu rundu, već imaju posebnu draž pobede nad komšisjkim rivalom. Iako je posmartano kroz prizmu broja mečeva, Loznica verovatno češće za rivala imala šabački Radnički nego Mačvu razvio se jak rivalitet između crveno-crnih i zeleno-belih. Poslednju deceniju nije bilo međusobnih ligaških mečeva s obzirom da je Mačva uglavnom igrala viši rang u odnosu na Lozničane, a samo je u sezoni 2015/16. tim iz manjeg grada bio viši nivo.

U martu 2014. godine, u završnici Srpske lige „Zapad“, šabačka Mačva, kasniji šampion dočekala je Loznicu i bilo je 0:0, a u avgustu 2013. na Lagatoru je završeno 1:1. Lozničani su naredne sezone izborili Prvu ligu, odmah se vratili u SLZ i tu tavorili bez realne šanse za višim rangom dok nisu iskoristili priliku i aplicirali za Prvu ligu i sa sedme pozicije promovisani admintrativno u drugi rang. Mačva je stizala i do Super lige i hodala drugim putevima. Sada su zajedno i posle mnogo pripremnih, sledi i zvanična utakmica.

Raspoloženja su različita pred derbi Podrinja. Mačva je dva boda od vodećeg tandema i iako nije briljirala protiv Kabela, pobedom dodatno je podigla samopouzdanje i sa mnogo optimizma putuje na Lagator.

Mačva – Kabel 1:0 (0:0)
Stadion Mačve. Gledalaca. 1.500. Gl. sudija: Nenad Đorđević (Guča); pomoćnici: Džajić i Đurić (oba Ub). STRELAC: Stevanović u 90 + 1 minut. ŽUTI KARTONI: Tojčić (Mačva): Martinkevič, Kljajić, Novaković, Mirić (Kabel). CRVENI: Novaković u 90+3.min. (Kabel)
MAČVA: Samurović, Tojčić, Pešić, Jevtić, Popović, Adamović, Belić, Marjanović (Stevanović), Mijailović (Čvorić), Arambašić (Radovanović), Mićanović.
KABEL: Elesin, Novaković, Kljajić, Lovre, Radmilović, Martinkevič (Đurović), Šljivančanin (Nijemčević), Varga, Pavlica (Lučić), Ivelja, Mirić.


-Verujemo u nešto, imamo cilj, plan, želju i što je važno, kada je teško, ne odustajemo. Mnogo šansi smo propustili protiv Kabela, ali nismo odustajali, iako nas nije išlo, izborili smo se za pobedu i želja, trud, borba su manir u kojem nastupamo uvek – rekao je Đorđe Belić, dete Mačve koje se vratilo u klub, a do nedavno je bilo na pozajmici baš u Loznici.

Lozničani su jako loše započeli prvenstvo i posle tri kola nemaju nijedan bod, jedini uz realno najslabiji novosadski Kabel. Nisu postigli nijedan gol. Ako se neuspeh u Ivanjici očekivao, poraz od Inđije u Loznici i neuspeh u Žarkovu nisu „planiran“ i već sada su ambicije realno splasnule. Motivacija je posebno značajna i ne može nedostajati u meču kakav sledi.

Dva kluba, uprkos rivalitetu, neguju i prijateljske odnose, a dres zeleno-belih nose nose dugogodišnji defanzivac Mačve i zamenik kapitena Igor Ristivojević, vezni fudbaler Lazar Ivić, napadač Nikola Milinković i njegov kolega po poziciji Goran Matić. Loznica ima iskusniji tim, iskusnijeg trnera, ali je kvalitet, pokazuju dosadašnji rezultati, na strani Šapčana.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa