Info

26. avgust 2021.26. avg 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

U GALERIJI KULTURNOG CENTRA OTVORENA PRVA KOLEKCIONARSKA IZLOŽBA U ŠAPCU

NESVAKIDAŠNjE VEČE

Mnoge od Ilićevih slika koje je kupovao vođen ličnim senzibilitetom, mogu svoje mesto da nađu u galerijama svetskih muzeja
U Galeriji Kulturnog centra, u ponedeljak je svečano otvorena prva kolekcionarska izložba u Šapcu. Nesvakidašnja postavka Nebojše Ilića Ikele okupila je veliki broj ljubitelja likovne umetnosti, među kojima je bio i gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

Prema rečima kolekcionara, cilj izložbe je da ostali šabački kolekcionari predstave serioznoj šabačkoj publici slikarska dela koja poseduju.

Nebojša Ilić Ikela kolekionarstvom je počeo da se bavi pre desetak godina. Njegova kolekcija broji više od 60 slika, većinom ulja na platnu, ali i akvarela, pastela i crteža. Preovlađuju srpski živi slikari - Ulardžić, Mitrović, Đurović, Cvetković, Tikalo i ostali. Prioritet daje srpskoj fantastici i slikama uglednih šabačkih slikara, a u budućnosti će akcenat stavljati na kupovinu dela grupe Mediala.


- U proteklih petnaest dana, ova Galerija bila je dupke puna, na otvaranju 30. Izložbe malog formata i večeras, rekao je Ilić i zahvalio svom, kako je rekao, velikom guruu, slikaru Dejanu Ulardžiću – Da nije bilo njega i Miše Kodenta ne bi bilo ni mene kao kolekcionara. Oni su u meni probudili tu strast.
Istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić izrazila je zadovoljstvo zbog činjenica da je kolekcionar izabrao Galeriju Kulturnog centra za svoju izložbu.

Foto: Glas Podrinja


- Ova kolekcija nam donosi najznačajnije predstavnike srpskog slikarstva iz perioda Mediale, fantastike, radove Dragana Martinovića, Gorana Mitrovića, a posebno Mare Jelesić, jedne od najznačajnijih srpskih slikarki. Zadovovoljstvo je što imamo i šabačke umetnike - Simu Nikolića, Dejana Ulardžića, Roku Marinkovića... Mnoge od Ilićevih slika koje je kupovao vođen ličnim senzibilitetom, mogu svoje mesto da nađu u galerijama svetskih muzeja.

Kolekcionar je predstavio ideju rođenu u šabačkom kafeu „Art“.

- Ideja je da na sledećem šabačkom Oktobarskom salonu, koji je stariji od beogradskog, prva nagrada nosi ime Mare Jelesić. Ona je pesronifikacija šabačkog slikarstva i zaslužuje da prva nagrada nosi njeno ime, a da nagrada „Igor Belohlavek“, bude namenjena mladom umetniku. Nadam se da će naš predlog zaživeti.

„Moj dragi i neobični kum Nebojša Ilić-Ikela, izložio je deo svoje bogate kolekcije i učinio mi veliko zadovoljstvo postavkom radova Mare Lukić-Jelesić, divne dame koja je od 1969. do 1972. godine uradila portrete moje majke, oca, sestre i moje malenkosti. To je bilo u periodu između njene 84. i 87. godine, kada je imala kataraktu.“
Prof. dr
Zoran Trifković


Poseban kuriozitet, bar za Šapčane, svakako su četiri portreta porodice Trifković koje je u poznim godinama uradila Mara Lukić Jelesić.

Izložba je otvorena do 30. avgusta.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa