Info

30. septembar 2021.30. sep 2021.
Vinaverova konstanta
Predstavljanje knjige Zorana Nikolića

Vinaverova konstanta

„Vinaver kao perpetum mobile naše književnosti, kao Homo universalis naše kulture, polihistor koji je ukrštao reči sa muzikom gde je matematika ritma, uvek, bila u simfoniji sa melodijom razuma, intuicije i instinkta“, kaže Zoran Nikolić, autor
Prvenac Zorana Nikolića dolazi u poznim godinama za literaturu, ali u godinama punog iskustva u velikoj i lokalnoj politici. Ako bismo želeli da knjigu žanrovski svrstamo bili bismo u velikoj dilemi. Ona ne pripada klasičnoj literaturi, mada ima elemenata iste, što nam ukazuje i uvodni deo. Ipak, ključni deo je politički i tiče se ličnih iskustava autora. Kao što nam je već poznato, lokalna politika u Šapcu je bila poprište kulturološke i ideološke borbe koje postoji u našoj državi. U delu imamo dve suprotstavljene konstante, Vinaverovu i Habzburšku, o kojima može da se mnogo govori -rekao je publicista Igor Jovanović tokom predstavljanja knjige Zorana Nikolića „Vinaverova konstanta“ ističući značaj Stanislava Vinavera za srpsku kulturu.
-Na efektan način u knjizi su predstavljene biografski podaci iz života Stanislava Vinavera i Mihaila Đurića, kao dva istaknuta Šapčanina. Ipak, delo Nikolića bismo mogli svrstati u politički esej, uz istorijski i literarni deo. Mogli bismo ovo nazvati i knjigom eksperimenta, zbog žanrova koje objedinjava i samog sadržaja. Svaka preporuka za čitanje. Lako se čita, a njena dragocenost leži u lokal patriotizmu. Mada, taj termin možemo uzeti ca rezervom, kao što sam pomenuo, Šabac je bio poprište velike borbe i prevazilazi taj lokalni karakter. A autor sa ponosom ističe ko je i odakle potiče, što nije uobičajeno u literaturi i životu.

Foto: Glas Podrinja


Ovo je protestna knjiga. Vinaver je bio posebna ličnost koja je objedinila mnoge talente u jednom biću. Neukrotiv, beskompromisan


Govoreći o svom delu Nikolić je istakao da pre nekoliko godina nije ni pomišljao da će se upustiti u avanturu pisanja knjige, te promocija ima posebnu draž i vrednost. Pisanje je posebno putovanje za svakog autora, a lično iskustvo može biti breme i dar na tom putu.
-Ovo je protestna knjiga. Vinaver je bio posebna ličnost koja je objedinila mnoge talente u jednom biću. Neukrotiv, beskompromisan. Bio je često proganjan za života, a nažalost to se desilo i kasnije. Vinaver kao perpetum mobile naše književnosti, kao Homo universalis naše kulture, polihistor koji je ukrštao reči sa muzikom gde je matematika ritma, uvek, bila u simfoniji sa melodijom razuma, intuicije i instinkta, učinio im se pogodnim da ga iz univerzalnog prostora naše slobode - Vinaverova konstanta - prevedu u pomrčeni prostor naše kolektivne krivice - Habzburška konstanta. Kažu da delo kada izađe u štampu i pronađe put do čitalaca, tada više ne pripada autoru, nego publici. Na čitaocu je da donese odluku: Da li je u društvu Vinaverovih ratnih drugova ili je zli volšebnik koji od svojih poraza stvara sebi grudobran. Čitaoci daju svoj sud, te su i komentari različiti, od pohvala, neslaganja, do ličnih identifikacija i prepoznavanja tankih niti sa Vinaverom.
Profesor doktor Milo Lompar analizirajući „Vinaverovu konstantu“ navodi da knjigu odlikuje međužanrovsko pripovedanje i različiti tipovi kazivanja u kontekstu ilustracije doživljenog.
-Na moderan i interesantan način predstavlja autorove doživljaje događaja koje razgranava do fenomena i pokušava da im da opšte značenje. Treba pomenuti da su zastupljeni autorov glas, kao i Vinavera (odlomci tekstova), ali i drugih pisaca kojima se stvara korelacija sadržaja. Stvarnost se može posmatrati kao više dimenzionalna, jer se u njoj ukrštaju prošlost i sadašnjost. Imamo sociološki, politički i istorijski kontekst, te su tumačenja višeslojna.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa