14. oktobar 2021.14. okt 2021.
Značaj kvaliteta zemljišta u poljoprivredi
KONTROLA PLODNOSTI ZEMLjIŠTA

Značaj kvaliteta zemljišta u poljoprivredi

Analiza poljoprivrednog zemljišta je jedna od osnovnih mera za postizanje visokih i stabilnih prinosa dobrog kvaliteta i predstavlja indikator uticaja na životnu sredinu, agroekosistem i biosferu uopšte. Eksploatacijom zemljišta često dolazi do poremećaja ravnoteže njegovih pojedinih sastojaka, što neminovno dovodi do njegovog oštećenja.

Nepravilnim korišćenjem zemljišta u poljoprivredne svrhe, njegova fizička, hemijska i biološka svojstva se narušavaju. Usled ovog, pojavljuje se potreba za obradom, unošenjem hraniva, navodnjavanjem i upotrebom drugih agrotehničkih zahvata. Pored narušavanja fizičko-hemijskih svojstava zemljišta, pogoršava se i vodno-vazdušni i toplotni režim zemljišta. Takođe, dolazi do smanjivanja mikrobiološke aktivnosti i, konačno, pogoršava se stanje (balans) hraniva u zemljištu.

Zemljišta dobrog kvaliteta karakteriše visok sadržaj pristupačnih hraniva, dobra aeracija, infiltracija i retencija vode, stabilna struktura i visoka biološka aktivnost. U tom cilju se predlaže redovna kontrola plodnosti i sadržaja opasnih i štetnih materija, tj. monitoring kvaliteta zemljišta.

Poznavanje istorije parcele je preduslov dobrog organizovanja površina (celina) koje će predstavljati prosečan uzorak. Nakon definisanja parcela i uzimanja uzoraka pristupa se laboratorijskim analizama osnovnih parametara plodnosti zemljišta (reakcija zemljišta i sadržaj kalcijum-karbonata, humusa, azota, fosfora i kalijuma).

Aktuelnim zakonom o poljoprivrednom zemljištu, radi zaštite i očuvanja hemijskih i bioloških svojstava poljoprivrednog zemljišta od I do V katastarske klase zemljišta i preko V klase, kao i obezbeđenja pravilne upotrebe mineralnih i organskih đubriva i pesticida, vlasnik, odnosno korisnik obradivog poljoprivrednog zemljišta, je obavezan da vrši kontrolu plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta i evidenciju količine unetog mineralnog đubriva i pesticida. Kontrola se vrši po potrebi, a najmanje svake treće godine.

Za uzorkovanje i analizu zemljišta obratiti se poljoprivrednoj savetodavnoj i stučnoj službi u Šapcu, ul. Vojvode Putnika 26, koja izlazi na teren i vrši uzorkovanje, a po završenoj analizi daje preporuke za đubrenje.
Dipl. inž. GORDANA REHAK

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa