14. oktobar 2021.14. okt 2021.
Uslovi za

Postizanje dobrih prinosa pšenice

Za postizanje dobrih prinosa u proizvodnji pšenice moraju se ispuniti određeni uslovi: blagovremena i kvalitetna osnovna obrada i predsetvena priprema zemljišta, zaoravanje NPK đubriva, setva deklarisanog semena, kvalitetna setva (dubina setve od 4-6 cm), poštovanje setvene norme za svaku sortu (od 200-270 kg/ha ili 450-650 zrna/m2), setva u optimalnom roku ,u proleće blagovremena prihrana azotnim đubrivima, obavezna nega useva (praćenje i zaštita od korova, štetočina i bolesti.

Rok setve pšenice
Ako se u proizvodnji pšenice ispune gore navedeni uslovi može se očekivati dobar i stabilan prinos. Posebu pažnju treba, trenutno, obratiti na rok setve.

U našim uslovima optimalni rok za setvu pšenice je od 5-25. oktobra. Da bi se ovaj rok ispoštovao potrebno je, pre svega, izabrati povoljan predusev koji će što ranije osloboditi parcelu, kako bi ostalo dovoljno vremena za blagovremenu i kvalitetnu obradu i predsetvenu pripremu zemljišta.

Predusevi
Dobri predusevi za pšenicu su: soja, grašak, rani hibridi kukuruza i suncokreta. Usevi posejani u optimalnom roku imaju dovoljno vremena da dobro razviju kako korenov sistem, tako i nadžemni deo biljke i da se pripreme za prezimljavanje, što je jedan od glavnih preduslova za dobar start i ubrzani razvoj u proleće kada se i formira prinos.

Rokovi setve pšenice
Kod zakasnelih rokova, za setvu treba sejati sorte tolerantne na rok setve. Količina semena po jedinici površine se povećava tako da za svakih desetak dana kašnjenja treba povećati setvenu normu za 10 procenata.

Količina semena za setvu pšenice
Da bi se obezbedio optimalan broj klasova u žetvi posebnu pažnju treba obratiti na količinu semena za setvu.

Ukupna količina semena (kg/ha) zavisi od broja klijavih zrna po metru kvadratnom (od 450-650 zavisno od sorte), od mase 1000 vazdušno suvih zrna i upotrebne vrednosti semena (klijavost i čistoća), tako da je formula za izračunavanje optimalne količine semena za setvu:

N x T x 100
Ks = ———————– , gde je
P Vr
Ks – količina semena u kg/ha,
N – broj klijavih zrna po 1 ha (miliona ili po m2 što se kreće od 450-650)
T – težina 1000 zrna (od 35 – 50 gr u zavisnosti od sorte)
P Vr – upotrebna vrednost semena (vlaga čistoća u %).
Dipl. inž. GORDANA REHAK

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa