8. jun 2023.8. jun 2023.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

ALEKSANDAR RAŠIĆ, student na master programu Menadžment u agrobiznisu Akademije strukovnih studija Šabac, Odsek poljoprivredne poslovne studije i turizam

Znanje koje sa uspehom primenjujem u praksi

Profesionalac u sportu, ni bavljenje poljoprivredom nije prepustio slučaju. U želji za znanjem i sa idejom da mu po prestanku profesionalne karijere u košarci treba i novo zvanje, Aleksandar, rođeni Šapčanin, pre pet godina upisuje Akademiju strukovnoh studija Šabac, Odsek za poljoprivredne poslovne studije i turizam. Nakon tri godine osnovnog programa, danas je pri okončanju master studija Menadžmenta u agrobiznisu
Aleksandar Rašić je u našim i evropskim sportskim krugovima poznat kao odličan košarkaš. Stasao na parketu OKK Šabac, usavršavao se u poznatim domaćim klubovima, postao srpski reprezentativac, u biografiju upisao igru za prestižne klubove Turske, Nemačke, Moskve, Rumunije... Ono što je manje poznato je da je po okončanju igračke karijere, Aleksandar Rašić sa bratom i prijateljima, značajan deo svog vremena uložio u rad na zasadima kruške na površini od 25 hektara.

Voćarstvom je, kako navodi, počeo da se bavi slučajno, na nagovor prijatelja sa višedecenijskim iskustvom voćarske i proizvodnje sadnica. Nakon toga bilo je potrebno skupiti ekipu sličnog interesovanja i prve voćke su zasađene.

-Trebalo nam je nešto da pobegnemo iz grada, a ovde smo videli mogućnost za to. Sa druge strane je bila ekonomska dobit. Udružili smo se (moj brat, brat od strica, nekoliko prijatelja i ja) i počeli da ulažemo u proizvodnju. Vremenom smo radili i na proširenju, a ove godine očekujemo i prve ozbiljne prinose- objašnjava za „Glas Podrinja“, Aleksandar Rašić.

Profesionalac u sportu, ni bavljenje poljoprivredom nije prepustio slučaju. U želji za znanjem i sa idejom da mu po prestanku profesionalne karijere u košarci treba i novo zvanje, Aleksandar, rođeni Šapčanin, pre pet godina upisuje Akademiju strukovnoh studija Šabac, Odsek za poljoprivredne poslovne studije i turizam. Nakon tri godine osnovnog programa, danas je pri okončanju master studija Menadžmenta u agrobiznisu.

-Dok sam se još bavio košarkom upisao sam Sportsku akademiju u Beogradu. Međutim, nisam mogao da uskladim obaveze, otišao sam u inostranstvo i nisam završio. Želja mi je bila kada se vratim u Srbiju da nastavim školovanje. To sam i učinio, ali ne u sportskoj akademiji jer su se kockice sklopile drugačije. Upisao sam Akademiju u Šapcu, odsek koji mislim da u mnogome može kasnije da mi pomogne u bavljenju voćarskom proizvodnjom- kaže Rašić i dodaje:

-Imamo veliki broj korisnih predmeta. Korisnih u smislu proizvodnje, ali i dalje komunikacije sa kupcima i plasiranjem proizvoda. Uče nas ne samo na koji način da podignemo voćnjak, već koje su nam mogućnosti što se prerade tiče, isplativosti procesa, novim standardima proizvodnje. Uče nas da pravilno koristimo hemiju i đubriva, ali i pravilne načine skladištenja otpada koji nastaje korišćenjem tih hemikalija.

Kao veliku prednost ovog studijskog programa Rašić ističe primenjivost svih stečenih znanja u praksi, dinamiku samih predavanja, ali i dostupnost profesora za konsultacije.

-Onima koji se još dvoume oko smera svog daljeg školovanja bih preporučio svoj odsek zbog dinamičnosti i raznovrsnosti predmeta. Sa druge strane, od izuzetnog značaja je i činjenica da su profesori jako dostupni i fleksibilni u zakazivanju termina za konsultacije, što ljudima koji već rade dosta znači. Naravno, kao najveću prednost ponovo podvlačim praktičnu primenljivost naučenog u većini poslova kojima će se taj student u budućnosti baviti- zaključuje Rašić.
T.T.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa