4. novembar 2021.4. nov 2021.
Foto: BSS (FB), Semiz Aličić

Foto: BSS (FB), Semiz Aličić

BOKS: SVETSKO PRVENSTVO

Šapčani opravdali poverenje

Dva boksera iz našeg grada ostvarila tri pobede. Na debiju izborili plasman u osmine finala. Potvrdili status olimpijskih nada već za Pariz 2024. godine. Porazi od iskusnijih
Duo boksera iz Šapca debitantskim nastupom na Svetskom seniorskom prvenstvu opravdali su ukazano poverenje i praktično najavili da je pred njima još mnogo velikih takmičenja, dok su snovi o Olimpijskim igrama sve realniji. Od medalje su ih delila dva koraka, no iako najmlađi, uspeli su da savladaju tri rivala i pariraju u mečevima gde su izgubili.

Semiz Aličić je u lakoj kategoriji (do 60 kg) ostvario dve pobede. Jednoglasnim odlukama sudija, savladao je reprezentativca irske Džona Halea i predstavnika Laosa Valtera Oupatanu. U meču za četvrtfinale u svakoj od rundi su odlučivale nijanse, no kao pobednik je izašao Litvanac Edgaras Skurdelise. Svi rivali su bili stariji.

Boks van Igara?
Olimpijske igre su san mnogih sportista, ali čini se da postoji mogućnost da ostanu nedosanjani za naredne generacije. Kako prenosi „Sportski žurnal“, predsednik MOK Tomas Bah pomenuo je za francuski „Lekip“ mogućnost da dizanje tegova i boks izgube olimpijski status. Zamerka prvog čoveka MOK za boks je korupcija u AIBA i afere sa sudijskim odlukama na OI u Rio de Žaneiru, kao i odluka da se Beogradu dodeli Svetsko prvensto uprkos složenim odnosima Srbije i administracije u Prištini, što je, prema mišljenju Baha impliciralo zabranu za učesnike sa teritorije AP Kosovo i Metohija.


Omer Ametović je nosio grb Srbije u minimum kategoriji (do 48 kg). U šesnaestini finala je dominantno savladao Muhameta Umlua iz Turske, odlukom sudija 4:1, a zaustavljen je u osmini finala protiv jednog od favorita za titulu Kazahstanca Temirtasa Zusupova, starijeg čitavu deceniju, takođe 4:1. Ovo je jedan od tri duela drugog kola gde je Bokserski savez Srbije bio vrlo nezadovoljan suđenjem arbitara, ističući da je Omer zaslužio pobedu u prvoj rundi, ali su je oni dodleli rivalu.

Foto: BSS (FB),Omer
Ametović


-Ametović, Aličić i Memić su momci od kojih se tek očekuju vrhunski rezultati među seniorima. Oni su sada debitovali i pokazali da njihovo vreme tek dolazi. Verujemo da će oni „iskovati“ medalje već na Evropskom prvenstvu sledeće godine. Imaju kvalitet, hrabrost i želju za pobedom u dresu Srbije i oni su naša svtla budućnost – istakao je selektor Srbije Milan Piperski.

Svetski šampionat traje do subote, 6. novembra. U utorak su boksovani četvrtfinalni mečevi. Naredni šampionat sveta je u Taškentu (Uzbekistan), dok je pominjano Evropsko prvenstvo u Krakovu (Poljska).
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa