Info

11. novembar 2021.11. nov 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

VODIČ KROZ E-FISKALIZACIJU

Počeo tranzicioni period

Najveća promena koju e-fiskalizacija donosi jeste to da će se svaki račun u realnom vremenu, odnosno odmah po prokucavanju, slati na server Poreske uprave. Država daje subvencije za zamenu fiskalnih uređaja i to dva puta po 100 evra
E-fiskalizacija podrazumeva da svi poreski obveznici postojeće fiskalne uređaje zamene novim, savremenijim. Rok za prelazak je počeo 1. novembra, a krajnji datum je 30. april sledeće godine. Najveća promena koju e-fiskalizacija donosi jeste to da će se svaki račun u realnom vremenu, odnosno odmah po prokucavanju, slati na server Poreske uprave.

Trenutno je na tržištu Srbije oko 200.000 fiskalnih uređaja. Kada u sistem uđu frizeri, cvećari, kozmetičari i drugi, koji do sada nisu imali obevezu korišćenja fiskalnih kasa, ovaj broj bi trebao da bude za oko 100.000 veći.

Predviđene kazne
Za nepoštovanje novog Zakona predviđene su i kazne. Privremena zabrana obavljanja delatnosti: u trajanju od 15 dana kada se nepravilnost utvrdi prvi put, 90 dana za drugi put i godinu dana ukoliko se ista nepravilnost utvrdi i treći put. Predviđene novčane kazne za preduzetnike su od 50.000 do 500.000 dinara, za pravna lica i veće kompanije od 200.000 do 2.000.000 dinara i za odgovorna lica od 50.000 do 150.000 dinara.


Prvi sistem fiskalizacije u Srbiju je uveden 2004. godine. Nakon 17 godina tehnologija je na zastarelom nivou. Ivan Spasojević, član borda direktora kompanije „Galeb“, koja je dominantan proizvođač fiskalnih kasa za naše tržište, objašnjava da je razvoj IT industrije doveo do toga da su komponente korišćene u postojećim fiskalnim kasama zastarele i da njihov način funkcionisanja ne dozvoljava modernije i naprednije pristupe.

Foto: Glas Podrinja


-Poreska uprava se suočava sa malim brojem inspektora na terenu i malim brojem ljudi koji su uključeni u proces kontrole, kao i sa nekim drugim problemima. Tako je napravljen jedan moderan, funkcionalan sistem koji podrazumeva da prilikom kontrole fiskalnog obveznika poreski inspektori više ne moraju da budu lično u prodajnom objektu. Kontrola svakog korisnika može se vršiti u bilo kom momentu sa bilo kog mesta, navodi Spasojević.

Najznačajnije razlike između starog i novog sistema za korisnika jesu to što nema više dve termalne rolne, nema fiskalne memorije, nema obaveze čuvanja računa.

Svaki račun se štampa sa QR kodom pomoću kog kupac može odmah da proveri da li je on već na serveru Poreske uprave.

Važan faktor je i digitalni sertifikat, odnosno bezbednosni element koji Poreska uprava izdaje korisniku i na taj način obezbeđuje digitalno potpisan, validan, račun i sigurnu komunikaciju ka serveru Poreske uprave. Na ovaj način se potvrđuje autentičnost poreskog obveznika i sprečava se neovlašćeno korišćenje podataka koji se šalju Poreskoj upravi.

Država daje subvencije za zamenu fiskalnih uređaja i to dva puta po 100 evra. Tačnije, 100 evra po prodajnom mestu i 100 evra po uređaju.

Najznačajnije razlike između starog i novog sistema za korisnika jesu to što nema više dve termalne rolne, nema fiskalne memorije, nema obaveze čuvanja računa.


-Ukoliko korisnik kupuje jednu fiskalnu kasu po jednom prodajnom mestu dobija 200 evra subvencija i država tako snosi kompletan trošak zamene fiskalnog uređaja. U svakom maloprodajnom objektu može biti više maloprodajnih mesta, a maloprodajno mesto je mesto gde sedi kasir. Po starom Zakonu, na jedno maloprodajno mesto je išla jedna kasa, a sada jedna kasa može da bude na više maloprodajnih mesta. Kompanija „Galeb“ u ime svojih korisnika radi potpunu pripremu dokumentacije za subvenciju i završavamo kompletan proces pripreme, do instalacije, montiranja, obuke, preuzimanja digitalnog sertifikata, navodi Ivan Spasojević.

Elektronski fiskalni uređaji mogu biti sa lokalnim procesorom fiskalnih računa i sa virtuelnim procesorom fiskalnih računa. Lokalni procesor se nalazi na prodajnom mestu i omogućava i izdavanje računa i u slučaju prekida internet veze. Virtuelni procesor se nalazi u sistemu Poreske uprave i koristi se isključivo pomoću stalne internet konekcije.

Foto: Glas Podrinja


-„Galeb“ ima fiskalne kase sa lokalnim procesorom fiskalnih računa, što znači da i kada nema interneta mogu da se štampaju računi i prilikom prve komunikacije sa serverom Poreske uprave, a u zakonskom roku od pet dana, kasa će isporučiti sve podatke na server. Razvili smo uređaj koji je značajno komplikovaniji. Pored toga, instalirali smo maloprodajnu aplikaciju koja korisniku, pored osnovnog funkcionisanja, omogućava i robno poslovanje, popis artikala, neke nestandardne i standardne izveštaje. Imamo sistem koji korisniku pruža iskustvo koje ranije nije imao. Knjigovođa više neće imati obavezu da se toliko posveti ulazu i izlazu robe, skladištenju, kaže Spasojević.
Tokom tranzicionog perioda oba sistema fiskalizacije mogu funkcionisati paralelno.
M.M.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa