11. novembar 2021.11. nov 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Projekat „Podrška za samostalan život, novi početak“

Izgradnja 23 stambene jedinice u Šapcu

Grad Šabac jedan je od 19 gradova i opština čiji je projekat ,,Podrška za samostalan život – novi početak“ podržan od strane Evropske Unije. Projektom je predviđena izgradnja 23 stambene jedinice za ranjive grupe stanovništva
Grad Šabac sa Karitasom Šabac i Centrom za socijalni rad Šabac kao partnerima realizuje Projekat „Podrška za samostalan život, novi početak“ u okviru programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“. U okviru aktvinosti planirana je izgradnja 23 stambena objekta za osetljive grupe stanovništva.

Cilj projekta je doprinos održivog, odgovornog i inkluzivnog sistema socijalne politike na teritoriji grada Šapca koji obezbeđuje dobrobit dece i odraslih suočenih sa siromaštvom i socijalnom isključenošću kroz poboljšanje životnih uslova i uključenost u socijalni i ekonomski život lokalne zajednice.

Ukupan budžet za za realizaciju projekta je 750.000 evra, a od tog iznosa donacija Evropske unije je 638.000 evra, a ostatak je učešće Grada


-Ukupan budžet za za realizaciju projekta je 750.000 evra, a od tog iznosa donacija Evropske unije je 638.000 evra, a ostatak je učešće Grada. Biće izgrađene 23 stambene jedinice za socijalno ugrožene kategorije stanovništva. Reč je o ranjivim grupama stanovništva, pre svega o ženama žrtvama nasilja, romskim porodicama, mladima koji izlaze iz usluge socijalne zaštite i o osobama sa invaliditetom koje će moći da dobiju nove potpuno opremljene stambene jedinice. Projekat podrazumeva i edukacije koje će osnažiti ove porodice da steknu nova znanja, veštine i učestvuju na tržištu rada, kako bi pronašli adekvatan posao. Na taj način biće u potpunosti uključeni u zajednicu – rekao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i naglasio da je projekat pokazatelj brige o ostetljivim grupama.

-Ovo je samo jedan od načina podrške, jer Grad ima dobro uređenu socijalnu politiku, a iz budžeta se za ovu namenu na godišnjem nivou izdvaja 250.000.000 za šest prava i 12 usluga. Smatram da je ovo veliki korak, te ćemo nastaviti sa sličnim projektima i aktivnostima, jer brigom o sugrađanima stvaramo grad budućnosti.

Foto: Glas Podrinja


Program „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“ sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvom za evropske integracije.

-Šabac je jedna od 19 lokalnih samouprava kojoj su odobrena sredstva za finansiranje projekta od strane UN. Sam projekat je veoma kompleksan i zahteva veliku posvećenost i angažovanje svih onih koji rade na implementaciji, te je formiran tim koji čine predstavnici Grada Šapca, Karitasa Šabac i Centra za socijalni rad. Nadam se da ćemo tokom naredne godine biti uspešni u planiranim aktivnostima, pre svega zbog korisnika kojima je projekat i namenjen – istakla je koordinatorka projekta Ana Marinković.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa