11. novembar 2021.11. nov 2021.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Pismo čitalaca

Sećanja prve generacije škole u Ljuboviji

Učenici prve generacije Osnovne škole “Petar Vragolić” već nekoliko godina dogovaraju susret, ali su ih prvo privatne obaveze, a potom i korona, omeli u tome. Dok čekaju priliku da se ponovo okupe i vide, Milorad Marković se prisetio đačkih dana i učiteljice Milanke Lane Tadić, koja je ovih dana napunila 86 godina.

Sve je počelo 1956/1957. školske godine. Osnovna škola “Petar Vragolić” nalazila se na brdu Ljubovije. Imala je veliko dvorište, gaj i sve ostalo što je bilo potrebno đacima. Dani su prolazili, a deca išla u školu. Dva prva razreda učile su učiteljice Milena i Milanka Tadić.

Đaci su bili svi “šareni”, kako po odevanju tako i po godinama. Milinko Pajić rođen je 1946. godine, Ćirilo Radanović 1947, a Dušan Ilić 1948. godine. Ostali su bili mahom 1950. godište.
Škola je nakon dosta godina prestala sa radom. Učiteljice su otišle u penziju. Izgradila se druga, nova škola “Petar Vragolić” dole, u varošici Ljuboviji. Učiteljica Milanka je učila sve generacije sve dok je škola radila. Njen stan bio je preko puta škole. Svakog dana je gledala kako njena škola stari, vene i polako odlazi u zaborav.

Njena prva generacija pokušala je da posle 60 godina organizuje susret generacije. Učiteljica Milanka je predložila da se okupimo zajedno sa đacima učiteljice Milene. Međutim, umešala se sudbina. Prvo je u rezredu bilo smrtnih slučajeva, a onda je umrla i učiteljica Milena.

Prva generacije učiteljice Milanke se prepolovila. Te 2017. godine bilo je samo 18 živih učenika: Lepa, Nada, Vera, Vida, Zorica, Cveta, Sava, Branka, Dragana, Joka, Radovan, Milivoj, Dule, Milinko, Petar, Ćiro, Dušan i Milorad.

Tokom 2020. godine na nas se obrušila korona. Ove godine opet nas je omela korona, ali i naša neodlučnost. Odlučismo zato da našoj učiteljici Lani posvetimo nekoliko redova u novinama i tako je sačuvamo od zaborava.

Rodila se 10. novembra 1935. u selu Bošnjane. Završila je Gimnaziju u Kragujevcu. Devojačko prezime bilo joj je Domanović. Ove godine naša draga učiteljica slavi 86. rođendan.
Srećan rođendan i sve najlepše: sreću, zdravlje i dug život žele joj njeni đaci: Joka, Cveta, Ćiro, milivoj, Radovan, Dule i Milorad.
Milorad Marković, Ljubovija

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa