11. novembar 2021.11. nov 2021.
Tehnike pecanja
Ribolov

Tehnike pecanja

Kada se govori o ribolovu bitno je napomenuti da postoje različite tehnike istog. Svaki ribolovac ima svoj način pecanja a Aleksandar Jovanović zastupnik sportsko-ribolovačkog kluba „Bistro“ ukratko je rekao nešto više o najpoznatijim tehnikama ribolova.

FIDER TEHNIKA
Ova tehnika pripada dubinskom načinu pecanja ribe. Jedna je od najmlađih ali ujedno i najefikasnijih tehnika. Na ovu tehniku uglavnom se lovi bela riba ali takođe uspešni su kako šaran tako i druge grabljivice. Postoje posebni štapovi namenjeni za fider tehniku, sa izuzetno osetljivim vrhovima.
Njena suština je što je ona osetljiva i koristi se finiji pribor i tanji najloni. To su uglavnom trodelni štapovi, koriste se hranilice i ima nekoliko načina montiranja. Poenta je u takozvanom tonućem fider najlonu. Pri lovu većih vrsta riba poput šarana mogu se koristiti deblji najloni ali i deblji štapovi.

IZVEŠTAJ SA VODA
U proteklom periodu izuzetno dobro je radila štuka, lovljeni su primerci i do pet kilograma, kako na varalicu tako i na kedera. Takođe, aktivna je bila i bela riba. Posebno dobro prolazili su ribolovci koji su pecali fider tehnikom. Bucov je lovljen i na Savi ali i na Drini.
Ono što je bitno, u ovom periodu došlo je do porasta vodostaja što je dovelo do zamućenja vode i otežanog sportskog ribolova.
Aleksandar Jovanović


Takođe je bitan i način pravljenja hrane – treba biti rastresitija. Više puta se seje, sporije se kvasi i postaje „vazdušastija“, što znači da brže izlazi iz hranilice. Koriste se i različiti oblici hranilica – kavezne hranilice, metod hranilice, okrugle hranilice...

Jedna od suštine pecanja fider tehnikom je menjanje družine udičnjaka, što zavisi kako od vrste ribe tako i uslova na vodi. Kada su u pitanju mamci, koriste se kao i kod drugih tehnika – crvi, gliste, kukuruz šećerac, međutim, ovde se koriste često i takozvani podizači koji podižu mamac kako bi on lebdeo iznad dna. U uslovima kada riba nije na samom dnu, podizač omogućava da podigne udicu iznad dna.

Prednost fider tehnike je i ta što joj manje smetaju nepovoljni vremenski uslovi za sportski ribolov poput vetra, talasa.

PECANjE UDICOM NA PLOVAK
Reč je o najzastupljenijoj tehnici pecanja kod nas. Prilikom ovog načina ribolova koriste se potpuno drugačiji štapovi od fider tehnike. U pitanju su teleskopski štapovi koji mogu biti sa ili bez provodnika. Reč je o štapovima većih dužina, od tri do osam metara.

Način montaže takođe se potpuno razlikuje. Najpoznatije pecanje na plovak, takozvana „vožnja plovka “ je Bolonjeze pecanje gde postoji samo jedan način montaže, gde je plovak pokazatelj gde je riba „zagrizla“. Peca se tako što se uglavnom naprave kugle hrane i prihrani se mesto koje je procenjeno za lov bele ribe. Plovak se zabacuje na mesto gde je bačena hrana koja je privukla ribu.



PECANjE NA VARALICU I MUŠIČARENjE
Ovo su dva najsportskija načina ribolova, jer se ne koriste prirodni mamci već varalice koje mogu biti plastične, metalne, drvene, silikonske. Njihova suština je da imitiraju ribicu pri povlačenju. Samim tim što se koriste neprirodni mamci tretira se kao najsportskiji način.

Mušičarenje je jedna od najzahtevnijih tehnika. Ujedno je specifična jer se na taj najčin love salmonidne vrste riba – pastrmka, lipljen, koje uglavnom žive u potocima, planinskim i brzim rekama, hladnijoj vodi.

Na našim vodama ovom tehnikom uspešno se mogu loviti bucov, klen...
Ovu tehniku koristi najmanji broj sportskih ribolovaca. Štapovi su takođe posebni i namenjeni ovoj tehnici, a takođe se koriste i mušičarski konci.

DUBINSKI RIBOLOV
Jedna od najstarijih tehnika svakako je dubinski ribolov. Mamac se plasira na dno i njome se love sve riblje vrste, od bele ribe do grabljivica, soma i šarana.

Težina olova kao i veličina udica je drugačija ali suštinaje da je reč o fiksnom sistemu sa olovom, gde se plasira mamac na samo dno.

U zavisnosti od veličine ribe menja se veličina udice i mamca. Za pecanje šarana ovim načinom potrebna su određena mesta na kojima se on mora hraniti da bi dobio naviku da tu dolazi.
Ž.P.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa