18. novembar 2021.18. nov 2021.
200 godina od rođenja Dostojevskog
U Biblioteci šabačkoj izložba

200 godina od rođenja Dostojevskog

Biblioteka šabačka ovaj značajan jubilej obeležava interesantnom izložbenom postavkom u svojoj galeriji. U narednih deset dana svi zainteresovani posetioci će moći da vide najznačajnija dela Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, kao i dela koja su nastala o njegovom stvaralaštvu
Širom sveta se obeležava veliki jubilej – 200 godina od rođenja Fjodora Mihajloviča Dostojevskog. Jedan od najznačajnijih ruskih, ali i svetskih, književnika rođen je 11. novembra 1821. godine u Moskvi. Svojim romanima i novelama promenio je dotadašnji tok realizma. Utemeljivač je psihološkog romana, a sa pravom ga smatraju pretečom modernizma i egzistencijalizma. Svojim prvim romanom Bedni ljudi dobija laskave kritike i upisuje se u istoriju. Nakon objavljivanja novele Bele noći, Dostojevski biva uhapšen i iste godine osuđen na smrt. Odluka o smrtnoj kazni je ipak preinačena na osam godina teškog rada. U tom periodu epileptični napadi su učestali. Pušten je iz zatvora 1854. godine i narednih pet godina provodi kao poručnik u sedmom bataljonu u Sibiru.

Nastupa prekretnica u njegovim političkim stavovima. Odbacuje filozofiju nihilizma i okreće se pravoslavlju i tradicionalnim ruskim vrednostima. Novonastala ubeđenja se oslikavaju i u njegovim delima koja nastaju u tom periodu i prisutna su tokom čitavog kasnijeg stvaralaštva. Romanima Zločin i kazna i Braća Karamazovi ostavio je neizbrisiv trag u svetskoj književnosti. Umro je 9. februara 1881. godine. Sahranjen je u Sankt Peterburgu uz velike počasti. Na nadgrobnom spomeniku je napisano:
“Zaista, zaista vam kažem, ako zrno pšenično, padnuvši na zemlju, ne umre, onda jedno ostane; ako li umre, mnogo roda rodi.“ (Jevanđelje po Jovanu XII, 24).

Biblioteka šabačka ovaj značajan jubilej obeležava interesantnom izložbenom postavkom u svojoj galeriji. U narednih deset dana svi zainteresovani posetioci će moći da vide najznačajnija dela Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, kao i dela koja su nastala o njegovom stvaralaštvu, a koja čuvamo u tri fonda – Pozajmnom, Naučnom i Zavičajnom.
Biblioteka šabačka

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa