18. novembar 2021.18. nov 2021.
Molitva za zdravlje  i istrajnost u borbi
Slava lekarske profesije obeležena u OB Šabac

Molitva za zdravlje i istrajnost u borbi

Sveti Vrači primer koji treba slediti. Lekari na prvoj borbenoj liniji. Molitva za lekare i sve medicinske radnike da istraju. Želja da naredne godine Sveti Kozma i Damjan budu obeleženi u drugačijim okolnostima
Sveti Kozma i Damjan, braća rodom iz male Azije ostali su upamćeni kao čudotvorci, iscelitelja, koji su taj dar od Gospoda dobili da bi služili ljudima. Osim vračima, Kozmu i Damjana su u narodu nazivali bezsrebrenima, jer nisu nikada naplaćivali, niti uzimali dar za pomoć koju su pružali.
Njihov dan, 14. novembar u narodu se praznuje kao Sveti vrači, a to je i slava lekarske profesije.

-Slavimo sećanje na Kozmu i Damjana i molimo im se da nam pomognu u teškim danima i izazovima sa kojima se suočavamo. Utihnula je pesma, zato možemo reći Slava nas je održala njoj hvala. U trenucima bolesti pacijent se suočava sa telesnim tegobama, ali i duhovnim dilemama i širina lekara se ogleda u tome da pruži pomoć u obe sfere. Mi smo tu za naše pacijente da pomognemo na svaki način. Želja najveća je da naredne godine u drugačijim okolnostima i boljem raspoloženju obeležimo našu esnafsku slavu - rekla je prim. dr Ljiljana Stanimirović, predsednik ovdašnje podružnice Srpskog lekarskog društva i šef kancelarije Lekarske komore Srbije u Šapcu na obeležavanju Slave u klubu Opšte bolnice Šabac.

Uspomena na svete vrače je uspomena na lekare davne prošlosti.
-Vaše davne kolege Kozma i Damjan služeći ljudima služili su Bogu, a dobro delo koje su činili bilo je njihova najveća snaga. Molimo se Gospodu da vam podari snagu u svim iskušenjima i u plemenitoj misiji koju obavljate - poručio je obraćajući se prisutnima i svim lekarima arhijerejski zamenik arhimandrit Nifont.

Lekari i medicinski radnici su na prvoj liniji borbe sa virusom i hrabro vode bitku da se pobedi bolest koja opterećuje celu planetu, istakao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

-Veliko je zadovoljstvo što smo se danas okupili da obeležimo dva sveca kao slavu profesije koja je u prvim borbenim redovima u borbi za zdravlje naših sugrađana. Promocija zdravlja je važan segment rada aktuelne gradske uprave i uz pomoć Vlade Srbije i predsednika Srbije uložili smo kao Grad značajna sredstva u rekonstrukciji Opšte bolnice i Doma zdravlja, dogradnju kapaciteta i siguran sam da će u narednih nekoliko godina Šabac imati jedan moderan zdravstveni centar kojim će se ponositi i gde ćemo na najkvalitetniji način brinuti o zdravlju naših sugrađana - istakao je gradonačelnik i napomenuo da je borba protiv Kovida prioritet i najvažniji zadatak u očuvanju zdravlja, pozvavši još jednom sve koji to nisu učinili da se vakcinišu protiv Kovida i tako doprinesu savladavanju virusa.
Svete vrače zajedno su obeležili lekari iz Opšte bolnice i Doma zdravlja, pod pokroviteljstvom podružnice Srpskog lekarskog društva i šabačke kancelarije Lekarske komore Srbije.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa