18. novembar 2021.18. nov 2021.
Poštovanje različitosti
Međunarodni dan tolerancije

Poštovanje različitosti

Tolerancija je poštovanje, prihvatanje i uvažavanje bogatstva različitosti u svetskim kulturama, ali i u okvirima jednog društva
Međunarodni dan Tolerancije, koji se obeležava 16. novembra ustanovljen je 1996. godine od strane članica Ujedinjenih nacija kako bi skrenuo pažnju na značaj tolerancije i podsetio sve da je poštovanje i uvažavanje razlika uslov mira, stabilnosti i napretka naroda i država.

Ovaj važan datum u kalendaru bio je povod za radionicu organizovanu u Osnovnoj školi „Jevrem Obrenović“ u kojoj su učestvovala deca iz pometnute obrazovne ustanove, OŠ „Sveti Sava“ i volonteri Crvenog krsta Šabac.

-Nama je veoma važno da decu učimo toleranciji, jer ona se uči kroz poštovanje različitosti. Radionica je jedan od vidova naših aktivnosti i spojili smo decu sa različitim osobinama iz OŠ „Sveti Sava“ i decu iz škole OŠ „Jevrem Obrenović“. Svi treba da pokažemo toleranciju, strpljivost, razumevanje i empatiju jedni za druge. Osnova pravog, humanog društva jeste tolerancija među ljudima – istakla je Snežana Petrović u ime Crvenog krsta Šabac i naglasila da „Program promocija humanih vrednosti“ realizuju već 14 godina.

-Kontinuirano se radi sa decom. Angažovani su edukovani mladi volonteri koji rade sa najmlađima. Kroz program učimo decu osnovnim humanim postulatima kao što je tolerancija, borba protiv stigmatizacije i diskriminacije, nenasilno rešavanje konflikta, rodna ravnopravnost. Najbolja znanja se usvajaju kroz praktične primere i radionice, te smo često na terenu gde radimo. Naš rad je možda mali korak, ali verujemo da ako svi budemo delovali kroz male stvari i korake, uverena sam da ćemo sutra stvoriti jedno bolje i humanije društvo.



Tolerancija je poštovanje, prihvatanje i uvažavanje bogatstva različitosti u svetskim kulturama, ali i u okvirima jednog društva. Snažna volja i spremnost da budu prihvaćeni drugi, bez obzira na ustaljena verovanja, navike i predrasude uslovi su za postojanje tolerancije.

-Uvek se rado odazovemo aktivnostima koje doprinose promociji pravih vrednosti, te je i Dan tolerancije prilika za angažovanje naših učenika - navela je v.d. direktorka OŠ „Jevrem Obrenović“ Jasmina Bogojević.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa