18. novembar 2021.18. nov 2021.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

KONFERENCIJA GRADONAČELNIKA ALEKSANDRA PAJIĆA

Oni radili mi plaćamo

“Ono što oni ne žele da kažu to je da su potaživanja prema budžetu grada tada bila nešto veća od 500 miliona. Čak, ako mi mandat bude četiri godine, neću stići za vreme svog mandata da otplatim sve dugove Nebojše Zelenovića” rekao je na konferenciji Aleksandar Pajić
Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić u sredu je održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o dolasku predsednika Srbije Aleksandra Vučića na vojnu vežbu na Savi prethodnog dana, navodima koje je on tom prilikom izneo o dugu grada i odgovorio na saopštenje stranke Zajedno za Srbiju koje je bilo reakcija na te navode. Pajić je potvrdio reči predsednika da je dug koji su nasledili u Šapcu veći od 10 miliona evra.

-Predsednik je rekao da će država pomoći da se iznađu mogućnost da sve to, u narednom periodu, otplatimo na lakši način. Sve što je prethodna vlast radila mi sada plaćamo. Nije istina da je grad Šabac imao tri miliona evra na računu kada je došlo do promene vlasti. Zvanično, grad je na računu 23. oktobra prošle godine imao 182.298.124,95 dinara. To je duplo manje od tri miliona evra. Ono što oni ne žele da kažu to je da su potaživanja prema budžetu grada tada bila nešto veća od 500 miliona. Zahvaljujući predsedniku Republike i ministru finansija dobili smo iz tekuće budžetske rezerve 300 miliona i nismo morali na kraju 2020. godine da zadužimo grad, rekao je Pajić i još jednom zahvalio za ta sredstva.

Gradonačelnik je podsetio da je grad 15. decembra 2017. godine uzeo kredit od 840 miliona i da je grejs period za taj kredit bio 30 meseci. Prema njegovim rečima, od te sume, u vreme prethodne vlasti je otplaćeno 50 miliona.

-Sve ostalo će platiti ova gradska vlast. Čak, ako mi mandat bude četiri godine, neću stići za vreme svog mandata da otplatim sve dugove Nebojše Zelenovića. Municipalne obveznice koje su uzete, odnosno kredit koji je na osnovu toga uzet od 3,3 miliona evra za građenje zatvorenog bazena otplaćen je u visini od 2 miliona, a sadašnja vlast treba da otplati 1,3 miliona. Siguran sam da u decembru ove godine završavamo sa dugovanjem po osnovu municipalnih obveznica, rekao je Aleksandar Pajić.

Govorio je i o Apotekarskoj ustanovi i naveo da su svi objekti ili prodati ili izdati u zakup, da je novac uzet avansno, a da su ostala potraživanja od 170 miliona dinara. Istakao je da će sva ta potaživanja morati da otplati ova vlast, a da je dug napravljen za vreme prethodne vlasti.

-Pričaju da država duguje gradu Šapcu nekih 30 miliona evra. Molim te koji pričaju da pokažu jedan zvanični dokument gde to piše. To su prazne priče i pravdanje neupeha. Taj dug ne postoji, rekao je Pajić.

Predsednik Vučić je u obraćanju na Savi naveo da će Šabac dobiti sporsku halu, ali i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda uz kanalsku mrežu. Kako je stranka ZZS reagovala i rekla da Šabac već ima postrojenje za preradu otpadnih voda, Aleksandar Pajić je objasnio na šta je Vučić mislio.

-Nameravamo da proširimo kanalizacionu mrežu više od 50 kilometara na seoskom području i oko 100 kilometara u gradu i prigradskim naseljima. Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda biće u Slepčeviću, Drenovcu, Lipolistu i Prnjavoru i ta voda će biti puštana u kanalsku mrežu očišćena od mulja. Planiramo da na pet pravaca proširimo vodovodnu mrežu, rekao je Pajić.

Gradonačelnik je pokazao planove za proširenje kanalizacione mreže. Kanalizaciona mreža, sa postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda u Drenovcu biće dužine 13,9 kilometara, a njena procenjena vrednost je oko 5 miliona evra. Za Slepčević je planirana kanalizaciona mreža dužine 9,7 kilometara procenjene vrednosti 3,8 miliona evra, za Lipolist mreža u dužini od 20 kilometara procenjene vrednosti oko 7 miliona evra i u Prnjavoru dužine 27,8 kilometara procenjene vrednosti 9 miliona evra.

-Potpisan je projektni zadatak i projekat se već radi. Šabačka firma “Set” je dobila plan za izradu projekta i to je već u fazi izrade projekta. Nadoknadili smo vreme nepostojanja ovih projekata i za tri meseca nadoknadili ono što su drugi radili po tri godine. Ovo je preko kineskog kredita. Ispunjavamo sve uslove da što pre krene realizacija ovih projekata. Ovo je vezano za selo, a za grad i prigradska naselja smo predvideli 100 kilometara kanalizacione mreže, što će sprečiti i poplave u određenim delovima grada. To su velike investicije za Šabac, naveo je gradonačelnik.

Pajić je govorio i o vodovodnoj mreži. Rekao je da je u 2022. godini predviđeno oko 302 miliona dinara za proširenje vodovodne mreže u pet pravaca.
-Orid - Miokus: dužina 3,9 kilometara; Mala Vranjska - Cerovac: 4 kilometra i Mala Vranjska - Jelenča 3 kilometa; Bogosavac - Dobrić: dužina 5,1 kilometar; Slepčević 2,4 kilometra i Ribari - Prnjavor: 3,1 kilometar. Ukupno nešto više od 21 kilometra u 2022. godini proširujemo vodovodnu mrežu, najavio je gradonačelnik Pajić.
M.M.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa