23. decembar 2021.23. dec 2021.
Eden na slici,  ulje na platnu Nebojše Slavkovića

Eden na slici, ulje na platnu Nebojše Slavkovića

LjUBIŠA ĐUKIĆ: TAMO AMO PO ANALIMA KONjIČKOG SPORTA U ŠAPCU I OKOLINI (17)

Eden moj ljubimac

Stasavao u elitnoj generaciji Ljubičevskih konja. Plaćen 25.000 tadašnjih nemačkih maraka. Opravdao ulaganje
Eden je oždrebljen u ergeli Ljubičevo, 17. maja 1991. godine. Otac mu je čuveni pastuv Vićenco, a majka Ejra. Poznavaoci konjičkog sporta kažu, poreklo ne može bolje biti. Bile su to godine (devedesete) koje su u ergeli Ljubičevo obeležile čitavu epohu, baš po imenima slavnih pastuva: Vićenco, Remuz i Hajdžan. U isto vreme uveženo je i dosta „sjajnih“ kobila: Sajrija, Jasmina, Bakroz , Bambika , Mirjana , Šiz like the vind ...

Tako je Stanoje Milošević Gile, u to vreme upravnik ergele Ljubičevo, na raspolaganju imao dosta izuzetno dobrih konja, a neke od tih „linija“, kako vole da kažu konjari postoje i danas. Naravno, kvalitetnom selekcijom i upornim radom postizani su još bolji rezultati.

- Kad je ergela Ljubičevo u pitanju, Edenova generacija je bila izuzetna. Tu su još bili Mobi Dik , Vuk, Safur. Sa mojim ljubimcem, mogli su se još meriti Mom Blan, Srećna, General Žitko. Kupila ga je šabačka štala Agro-bend za tadašnjih 25.000 nemačkih maraka, kao uzdanicu za Derbi u Beogradu, kaže Nenad Jovanović, savremenik i izuzetno dobar poznavaoc ovog dinamičnog sporta.

Svoju snagu i veštinu Eden je iskazao najviše kada mu je bilo tri godine. Jovanović naglašava njegove veličanstvene pobede u trkama: „Džokej klub Šabac“, „Šabački Triade stakes“, „Šabački derbi“, „Kup Zobnatice“... I što je najznačajnije uspehe je ostvarivao u trkama kategorije Grup 1. Naš sagovornik, ističe da su mnogi Edenovi navijači dolazili iz inostranstva da bi ga bodrili i uživali u njegovom galopu.

Eden neugasivog sjaja


Nosio je žuti blinkers i kožne uzde iz Engleske, a najrađe voleo da jede jabuke. Jovanović se priseća još da kada je Eden imao svoj dan niko nije mogao da ga pobedi. U trkama na 2.400 metara je bio karakterističan njegov finiš od 800 metara, koji je bio zaista furiozan i u njemu je znao da „pretrči“sve konje.

Po mnogo čemu je bio jako specifičan: Dorat, izuzetno građen, karakteran, pravi profesionalac, ličnost za divljenje, a distanca od 2.400 metara, kao izmišljena za njega. Najčešće ga je jahao Zoran Bunjevac, ali i drugi džokeji. Trčao je osam godina, a samo 1996. zbog povrede pauzirao pola sezone. Zabeleženo je preko 60 njegovih startova i od toga, više od 35 pobeda. Izdvojio bih njegove pobede u „Kupu ljubičeva“ i Zobnatici, koje su se dogodile u razmaku od dve nedelje, dve godine za redom. U priplod je povučen potpuno zdrav, a nažalost dao je samo šest potomaka, jer je 2001. godine na Šabačkom hipodromu tragično završio život, dodaje Jovanović.

ELDORADO POBEDNIK 93 SRPSKOG DERBIJA
... Pobednik 93 Srpskog derbija „Eldorado“, priča je za sebe. Zahvaljujući gosp. Jevremu Obrenoviću i njegovom vizionarstvu i svemu što nam je ostavio u nasleđe, Šabac je svojim hipodromom postao „Eldorado“ za jedan (konjički) od najomiljenijih sportova na planeti.
Prvi put u istoriji dugoj 93 godine, od kako se trči „Srpski galopski derbi“, Šabac je imao pobednika. Godine 2015, na hipodromu u maniru (lako) pobednik je bio šabački konj Eldorado, piše Nenad Jovanović u „Kodu 21“.


Zapažena je bila njegova uloga u trci „Bombarder“u kojoj je osvojio drugo mesto, a u Beogradskom derbiju, bio je peti.

Poznati pesnik elegija iz Šapca Krstivoje Ilić, posvetio je jednu svoju pesmu baš Edenu, a Nebojša Slavković, napravio je njegov portret ( ulje na platnu).

Sasvim sigurno Eden je ušao u istoriju konjičkog sporta na „velika vrata“, a mnogi autoriteti svrstali su ga u šabačkog konja 20 veka.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa