6. januar 2022.6. jan 2022.
Foto: eguptian-gazettee.com

Foto: eguptian-gazettee.com

VATERPOLO: SVETSKA LIGA

Duel svetskih divova

Dve sedmice dele nas od vaterpolo spektakla na Gradskom bazenu. U prvom kolu Svetske lige snage će odmeriti olimpijski i svetski šampion, Srbija i Italija. Nekoliko decenija Šabac nije bio domaćin zvaničnih reprezenztativnih mečeva, a okršaj u bazenu biće možda i najveći zvanični u istoriji u našem gradu, jer će jedna naspram druge biti dve reprezentacije koje obeževaju popularan sport.

Reč je o starim rivalima, još iz perioda kada je Srbija pripadala Jugoslaviji. Na velikim takmičenjima često su im se ukrštali putevi, putevi do slavlja jedne reprezentacije vodili su preko druge, a samo ukoliko gledamo trofejne vitrine u segmentu tri najveća takmičenja (Olimpijskih igara, Svetski i Evropskih prvenstava) tamo su u zbiru osam olimpijskih zlata, devet pehara za najbolju ekipu na svetu i deset evropskih trofeja. Duel Jugolsavije i Italije u finalu Svetskog prvenstva 1986. godine nezvanično se smatra najboljim u istoriji ovog sporta, a gol Igora Milanovića za pobedu u poslednjoj sekundi osmog produžetka, odavno je antologijski. Prošlo je 35 godina, ali su i danas ovo slavne selekcije.

Gosti donose tradiciju započetu još u pretprošlom veku, tradiciju u kojoj su sadržane tri olimpijske, tri evropske i četiri svetske titule, što ih svrstava u red najvećih vaterpolo nacija. Osvojili su 34 svetska i evropska odličja. U trofejnoj sali čuvaju poslednji pehar namenjen svetskom šampionu.
Ukoliko izuzmemo period kada je Srbija pripadala Jugoslaviji, govorimo o svega deceniji i po istorije gde su već sadržani brojni slavni dani za vaterpolo naše države. Za 15 godina samostalnosti „delfini“ su osvojili dve olimpijske, dve svetske i pet evropskih titula, uz srebra i brinze ukupono 29 medalja!!! Srbija je bez premca u vaterpolo svetu u pomenutom periodu. Aktuelni je nosilac je zvanja olimpijskog šampiona.

Na Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji 2019. nije bilo međusobnog susreta dve selekcije. Srbiju je u četvrtfinalu zaustavila Španija, koju su „azuri“ pobedili u finalu. Ipak već dve godine kasnije u Tokiju, na Olimijskim igrama, Italija je bila favorit u četvrtfinalu, no Srbija je slavila ubedljivo, dominantno i sigurno 10:6, najavivši put ka tronu.

Detalji o vremenu meča i druge tehničke pojedinosti još nisu poznate, no jasno je da ljubitelje vaterpola i sporta uopšte očekuje spektakl u utorak, 18. januara.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa