17. februar 2022.17. feb 2022.
ĐEDOVE ZIMSKE PRIČE

Sretenje Stevke i Stevana

Nekada zime behu i duge i oštre. Tek što podne mine a sneg napadao metar, porade se tekuća posla ili narodski namiri stoka pa se čeljad u odžakliji oko đeda okupi i uz plamičke vatre počne priča. Studen beše velika pa se čeljad stiskala što bliže vatri a đed dugih brka i blagih reči počinjao prazničnu priču. A predanje njegovih priča beše kao kićeni svatovi. Iz slova u slovo beše sve kićenije. Beše to priča iz Posavine baš u zimu kada se preko zaleđene Save u Srem moglo preći saonicama sa konjskom zapregom prepunim potrepština za brojnu čeljad. Led je znao biti debeo i preko metra ili što bi sa one strane reke rekli meteri. Ako bi sunce zlaćano odnelo prevagu na Sretenje dolazilo bi lepo vreme a i ako padne neki sneg u danu bi se u vodu pretvorio.

Sve to su znala i čeljad ali su nemo slušali priču o Stevki i Stevanu. Kršna Stevka je samo u prolazu mogla oboriti momka a Stevan beše megdandžija koji je ostao nepobeđen u rvanju i ostalim ogledanjima delija. Žene se opet sašaptavale, uz preslicu u polumraku odžaklije, kako ovih dvoje lepotana ašikuju već duže vreme. Na nesreću potiču iz dve familije zavađene generacijama.

A istina poput ćudljivih rečica nađe put da se sazna kad tad. Stevka bila kaparisana za sina veleposednika preko Save a Stevanovi se spremali da upoznaju prijatelje iz susednog sreza i da svoje imanje uvećaju bogatim mirazom.

Skrivena ljubav ko svako zabranjeno voće mamila. Sastajali se kradom u bagremaru podno uglednog imanja gde je Stevka kad se sneg malo otopi napasava stado ovaca i pevala tečno i umilno. Sasuhlo veliko stablo bilo mesto gde su se krili i samo jednim pogledom izrekli zaruke. Uveče Sretenja Gospodnjeg dogovoriše samo viđenje za praznik. Nameravaše da je Stevan ukrade a onda nestanu u daleki svet. Nenadano primeti ih Stevkin stric i brzo pohita da sve kaže ocu kršne devojke.

Smisli se zlokoban plan znajući da Stevan čeka Stevku u šupljem vekovnom stablu bagrema, postaviše član tarabe na ulaz i zatrpaše ga granjem i slamom da sve ni stasiti momak nije mogao skloniti. U rasvitak trčeći od kuće na sastanak Stevka ugleda veliki dim u pravcu šumarka. Beše tek rasvitak licem na Sretenje. Zateče nesrećna moma ugljenisano telo svog Stevana. Prepuče srce lepote devojke a pogled joj se sledi u studeni Sretenjskih uranaka.

Đed punio lulu a čeljad su znala de se bliži najznamljivije. Reče starina da je i samo sunce uteklo za oblake pa nastupi ciča zima i pomori silnu stoku u porodici nesrećne Stevke. To leto su se odselili daleko, daleko a svo blago ili ti miraz ćerke jedinice odnese zima. Tu stari doda da to beše kraj priče o ašikovanju kakvom do dana današnjeg u Posavini ne bi ravna. Beše to i osta Sretenje Stevke i Stevana.
Sreten Kosanić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa