14. april 2022.14. apr 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

UDRUŽENjE „ŽIVIMO ZAJEDNO-ŠABAC“

Ovde smo svi stopljeni

Udruženje „Živimo zajedno-Šabac“ humanitarna je organizacija osnovana sa ciljem da unapredi prava i položaj osoba sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Specifičnost ove zajednice su svakodnevne aktivnosti koje su prilagođene mogućnostima i interesovanjima korisnika. Takođe, defektolozi se bave i savetodavnim radom sa članovima njihovih porodica
Udruženje „Živimo zajedno-Šabac“ osnovano je pre deset godina kao podružnica beogradskog Udruženja „Živimo zajedno-Stari grad“. U početku kao podrška aktivnostima u Beogradu, šabačko udruženje zaživelo je pre četiri godine kao zajednica koja pruža kontinuiranu pomoć osobama sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Defektolozi različitih profila i bogatog iskustva svakodnevno su posvećeni korisnicima. Rad sa decom ne odvija se na konvencionalan način poput nastavnog plana i programa u školi, nego kroz igru i aktivnosti prijemčive deci, čije su potrebe prioritetne.

„Aktivnosti našeg Udruženja su nekonvencionalne, svedene na edukaciju kroz igru“


Kada smo po prvi put posetili prostorije Udruženja u ulici Oslobođenja u Šapcu, malo je reći da smo bili prijatno iznenađeni dočekom. Redovni korisnik Aleksandar Ignjatović odrecitovao je deo jedne od najlepših pesama napisanih na srpskom jeziku - „Mostarske kiše“ Pere Zupca. Neočekivano i toplo. Veliko bravo!

- Ljudi se prijatno iznenade kada dođu. Ni mi to nismo očekivali. Mama jedne devojčice rekla nam je da je ovo jedino mesto izvan škole gde može da ostavi svoje dete a da se ne brine. To mi je mnogo značilo, shvatila sam da radimo pravu stvar. Razmenjujemo energiju i pomažemo jedni drugima koliko možemo, rekla nam je Tatjana Vladisavljević, predsednica Udruženja, koja je završila defektologiju – oligofrenologiju zato što je shvatila da deca koja imaju poteškoće u mentalnom funkcionisanju znaju da pruže bezuslovnu, iskrenu, čistu emociju, da nema srećnijih na svetu kada im se ljubav uzvrati i retko pate. Uz njih je i sama naučila koliko je malo potrebno da čovek bude istinski srećan.

NAJVAŽNIJE AKTIVNOSTI
„Škola je učestvovala kao partner u realizaciji projekta „Sport je za sve“, koji je finansirao grad Šabac. Projekat je za cilj imao dodatno fizičko angažovanje dece sa smetnjama u razvoju korišćenjem različitih metoda vežbanja i aktivnosti kroz igru radi unapređivanja i očuvanje zdravlja, razvijanja motoričkih sposobnosti i takmičarskog duha. Imali smo uspešnu saradnju sa Predškolskom ustanovom „Naše dete“ Šabac kao partneri u realizaciji projekta „Podrška deci i porodici iz osetljivih društvenih grupa u pružanju jednakih mogućnosti za učenje i razvoj“. Sarađivali smo sa nekolicinom šabačkih osnovnih škola, sa sportskim klubom „Atletiks centar“ Šabac u čijim smo prostorijama, uz podršku njihovih trenera, organizovali inkluzivne treninge za naše korisnike. Realizovali smo i projekat „Inkluzivno leto“ koje je takođe finansirao grad Šabac. Ovaj projekat je za cilj imao senzibilisanje šire društvene zajednice za potrebe i prisutnost osoba sa smetnjama u razvoju i njihove inkluzije. Projekat je realizovan kroz niz radionica iz oblasti sporta, likovnog i muzičkog stvaralaštva. Kao završnicu ovog projekta organizovali smo tribinu na temu zdravog života i zdravih životnih navika na kojoj su nam gosti bili renomirani stručnjaci iz ove oblasti. Gosti iz Beograda, članovi udruženja „Živimo zajedno-Stari grad“ su tom prilikom izveli u šabačkom pozorištu inkluzivnu predstavu koja je bila izuzetno posećena. Sarađujemo i sa drugim šabačkim udruženjima, ali bih posebno istakla izuzetno blisku i uspešnu saradnju sa udruženjem „Da budemo svi jednaki“ Šabac koje okuplja roditelje osoba sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, tako da nam se delatnosti prožimaju. Kvalitetnu saradnju imamo i sa Udruženjem „Vitezovi osmeha“ iz Novog Sada.
Prošle godine, Darijan Bojić, član našeg Udruženja i učenik OŠ „Sveti Sava“ Šabac, bio je laureat republičkog priznanja „Prof. dr Miodrag Matić“ u kategoriji najboljeg učenika koji pohađa školu za decu sa smetnjama u razvoju, a koju dodeljuje Društvo defektologa Srbije. Učestvovali smo i na likovnom konkursu koji je protekle godine organizovala OŠ „Miodrag Matić“ iz Beograda, pod nazivom „Daj mi moć da obasjam noć” , gde smo imali najviše prijavljenih radova i zbog toga smo dobili posebne zahvalnice, a kolege iz Beograda posetili su naše Uduženje da bi članovima lično dodelile ova priznanja.“


U Udruženju je aktivno šestoro stručnjaka koji su stalno zaposleni u OŠ „Sveti Sava“. Na raspolaganju im je veliki fond didaktičkog materijala i sportskih rekvizita. Dobar deo resursa, kao i rad ove zajednice omogućen je zahvaljujući kontinuiranim donacijama poznanika i prijatelja, rukovodioca i vlasnika šabačkih firmi.

U Udruženju je aktivno šestoro stručnjaka


- Ne mogu da ne pomenem one koji su sa nama od početka - „Promeks doo“ Šabac, „Etanol-lab doo“ Šabac, „Alfa-sorb doo“ Šabac, „Proekspert doo“ Šabac i „Staklomet doo“ Šabac. Takođe, dugujemo veliku zahvalnost i roditeljima naših korisnika koji su donirali mnoštvo didaktičkog materijala, koji je obogatio našu kolekciju. Imamo pomoć i podršku pojedinaca velikog srca među kojima su naše kolege, kao i studenti srodnih naučnih oblasti, koji stiču iskustvo pomažući našim korisnicima. Naš veliki prijatelj je i komšinica frizerka, koja je već nekoliko puta obradovala naše korisnike novim frizurama.

„Kada naiđu periodu u životu koji su jako izazovni, trudim se da budem zahvalna na onome što je dobro, samu sebe hrabrim i nastojim da razmišljam pozitivno, jer kako zračiš tako i privlačiš. To ljude osete i daju povratnu informaciju. Tako se pravi pozivan krug.“


Foto: "Glas Podrinja"


Uvek je upitno kako da deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom kvalitetno provedu vreme nakon nastavnih aktivnosti. Zato je ovo utočište pravi blagoslov za decu i njihove porodice.

Udruženje broji 46 korisnika, od kojih su neki povremeno, a drugi stalno aktivni. Nikada niko nije vraćen, a boravak nije ograničen uzrastom. Reći da svi funkcionišu i žive kao velika porodica nije pusta frazeologija. To je nešto što se vidi „na prvu“. Zajedno rade i uče, ali ne zaboravljaju da se zabavljaju, da proslavljaju rođendane i prave žurke, da se raduju.

AKTIVNOSTI ZA VASKRS
„Zajedničke aktivnosti su veoma bitne. Danas imamo zajedničku radionicu sa članovima udruženja „Živimo zajedno-Šabac“ i „Da budemo svi jednaki“ i decom iz OŠ „Sveti Sava“. Radionica se organizuje povodom Vakrsa, u prostorijama naše škole od 15:30 do 17 časova. Takođe, za Vrbicu ćemo učestvovati u Ulici humanih Čivijaša. Imaćemo svoju prodajnu tezgu u centru Šapca, na kojoj će biti izloženi radovi koje su defektolozi pripremili sa decom iz naše škole. Prihod ove izložbe biće usmeren u gradski fond za borbu protiv retkih bolesti.“
(Jelena Đurđević, direktorka OŠ „Sveti Sava)


- Naš Sale ima 21 godinu, završio je srednju Poljoprivrednu školu, cvećarski smer, koji pohađaju naši učenici. S obzirom da se sa izazovima susreću po završetku školovanja i da je velika briga roditelja kako angažovati dete da bi se postojeći kapaciteti očuvali pa i unapredili, osmislili smo celodnevne aktivnosti za naše korisnike. Mi se njima prilagođavamo u potpunosti.
„Drvo se na drvo naslanja, a čovek na čoveka“.
- Niko nas nije odbio za pomoć. Svi smo se ovde stopili. I svi su dobrodošli.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa