Info

28. april 2022.28. apr 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Umetnost Nikole Kolje Božovića u KC

Od forme do suštine

Postavka radova Nikole Kolje Božovića, profesora na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu do 5. maja biće otvorena u Galeriji Kulturnog centra u Šapcu
Postavka radova Nikole Kolje Božovića, profesora na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu do 5. maja biće otvorena u Galeriji Kulturnog centra u Šapcu. Prestoničkom umetniku ovo nije prva samostalno predstavljanje lokalnoj zainteresovanoj i stručnoj javnosti. U okviru postavke izloženi su radovi nastali u prethodnoj deceniji stvaralaštva. Specifičan pristup i istraživanje post-industrijskog sveta inspiracija su za Božovića.

Kombinujući više umetničkih formi „poigrava se“ sa ustaljenim pravilima i žanrovima gradeći fiktivne svetove kroz skulpture/objekte, instalacije i slike.

-Stvaram u serijama kroz nešto drugačiji pogled na umetnost. Zanimljivo je videti radove iz različitih perioda u različitim prostorima, a Šabac ima prepoznatljivu umetničku scenu. Drago mi je što izlažem u Galeriji Kulturnog centra. Za grad me vezuju lepe uspomene, privatne i poslovne - rekao je Božović.

Kustos izložbe je istoričar umetnosti Filip Kovačević, a Božović će biti gost Rezidencijalnog programa KC za vizuelne umetnike.

-Nakon boravka u Šapcu Kolja će kreirati skulpturu za javni prostor grada. Njegov rad će biti važan doprinos kulturi grada jednog značajnog umetnika - dodao je Kovačević.

Foto: "Glas Podrinja"


Nikola Kolja Božović (1975) diplomirao je i magistrirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde radi kao vanredni profesor. Član je i jedan od osnivača grupe HYPE i Asocijacije Umetnost realnosti.

Od 1999. godine izlaže na samostalnim i grupnim izložbama i započinje saradnju sa Galerijom “Zvono” koja ga predstavlja na međunarodnim izložbama i sajmovima savremene umetnosti u Beču, Kelnu i Moskvi.

Dobitnik je nagrade za studentski crtež (1999), nagrada Zlatna paleta (2001) i Beli anđeo (2001), kao i počasne nagrade Centro-periferia (izložba odabranih mladih umetnika iz celog sveta, Federculure, 2007. Rim), te stipendije fondacije “Polok-Krasner” (The Pollock-Krasner Foundation) 2011. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije. Njegova dela se nalaze u RADIX kolekciji u Beogradu, Muzeju grada Beograda, Borusan kolekciji u Istanbulu...
M. Ž.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa