18. avgust 2022.18. avg 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

GOLUB PISMONOŠA PRELETEO VIŠE OD 1.700 KILOMETARA OD SAN SEBASTIJANA DO TABANOVIĆA

Nema predaje, samo napred

„Malo je reći da sam se obradovao kad sam ga video. Čekao sam ga u dvorištu. Čime se hranio, kako se snalazio i izbegao sve opasnosti, to samo on zna“
Na međunarodnom takmičenju u San Sebastijanu (Španija) koji je organizovao Golubarski savez Rumunije, učestvovalo je 803 goluba iz 8 država. Od 139 goluba iz Srbije, samo jedan se vratio kući. Preleteo je više od 1.700 kilometara.

Vlasnik sad već slavnog goluba je penzionisani vojni pilot Miomir Novaković. Od detinjstva je voleo golubove, a od kada je u penziji golubarstvo mu je postala prava pasija. Ima jato od 200 golubova, najviše pismonoša.

U Španiju je poslao tri, od kojih mu se jedan vratio živ i zdrav, skoro nepovređen.

- Prvog avgusta smo upakovali golubove, petog su pušteni, a meni se golub vratio 22 dana kasnije. Malo je reći da sam se obradovao kad sam ga video. Čekao sam ga u dvorištu. Čime se hranio, kako se snalazio i izbegao sve opasnosti, to samo on zna. Dva se nisu vratila, ali ih još uvek čekam, kaže Novaković.

Foto: "Glas Podrinja"


Onima kojima je neverovatno kako golub pismonoša uspeva da se sa dalekog i nepoznatog puta vrati kući, Miomir objašnjava da je odlika ove rase golubova da se vraćaju tamo gde su se izlegli i da je, osim genetike, za ovakav poduhvat važno da je ptica zdrava i u dobroj kondiciji.

- To se postiže treningom. Golubovi se odvoze na određenu destinaciju i vežbaju da se vrate. Sa treningom se počinje kada su stari par meseci. Prvo poleću oko kuće, a kada se proceni da su sigurni da mogu da lete u jatu, odvoze se najpre 5, potom 10 kilometara i svaki put sve dalje.

Za razliku od nekih penzionera koji se dosađuju, Novaković nema drovoljno vremena za sve što ga zanima, a čime nije stigao da se bavi dok je radio. Neke njegove kolege još uvek lete, ali njemu ne pada na pamet.

- Kao vojni pilot leteo sam do penzije, u koju sam otišao pre dvadeset godina. Smatram da sam dosta toga uradio u svom radnom veku, dostigao sam do čina pukovnika, bio sam instruktor letenja u Zadru, mnogo sam pilota odškolovao. Imam preko 11.000 sati leta.

Sada golubovi lete umesto njega, a on uživa u rodnom Tabanoviću.
Penizonerima poručuje da budu aktivni: „Nema predaje, samo napred!“
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa