Инфо

18. август 2022.18. авг 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ГОЛУБ ПИСМОНОША ПРЕЛЕТЕО ВИШЕ ОД 1.700 КИЛОМЕТАРА ОД САН СЕБАСТИЈАНА ДО ТАБАНОВИЋА

Нема предаје, само напред

„Мало је рећи да сам се обрадовао кад сам га видео. Чекао сам га у дворишту. Чиме се хранио, како се сналазио и избегао све опасности, то само он зна“
На међународном такмичењу у Сан Себастијану (Шпанија) који је организовао Голубарски савез Румуније, учествовало је 803 голуба из 8 држава. Од 139 голуба из Србије, само један се вратио кући. Прелетео је више од 1.700 километара.

Власник сад већ славног голуба је пензионисани војни пилот Миомир Новаковић. Од детињства је волео голубове, а од када је у пензији голубарство му је постала права пасија. Има јато од 200 голубова, највише писмоноша.

У Шпанију је послао три, од којих му се један вратио жив и здрав, скоро неповређен.

- Првог августа смо упаковали голубове, петог су пуштени, а мени се голуб вратио 22 дана касније. Мало је рећи да сам се обрадовао кад сам га видео. Чекао сам га у дворишту. Чиме се хранио, како се сналазио и избегао све опасности, то само он зна. Два се нису вратила, али их још увек чекам, каже Новаковић.

Фото: "Глас Подриња"


Онима којима је невероватно како голуб писмоноша успева да се са далеког и непознатог пута врати кући, Миомир објашњава да је одлика ове расе голубова да се враћају тамо где су се излегли и да је, осим генетике, за овакав подухват важно да је птица здрава и у доброј кондицији.

- То се постиже тренингом. Голубови се одвозе на одређену дестинацију и вежбају да се врате. Са тренингом се почиње када су стари пар месеци. Прво полећу око куће, а када се процени да су сигурни да могу да лете у јату, одвозе се најпре 5, потом 10 километара и сваки пут све даље.

За разлику од неких пензионера који се досађују, Новаковић нема дровољно времена за све што га занима, а чиме није стигао да се бави док је радио. Неке његове колеге још увек лете, али њему не пада на памет.

- Као војни пилот летео сам до пензије, у коју сам отишао пре двадесет година. Сматрам да сам доста тога урадио у свом радном веку, достигао сам до чина пуковника, био сам инструктор летења у Задру, много сам пилота одшколовао. Имам преко 11.000 сати лета.

Сада голубови лете уместо њега, а он ужива у родном Табановићу.
Пенизонерима поручује да буду активни: „Нема предаје, само напред!“
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa