Info

10. novembar 2022.10. nov 2022.
Sport u razvoju u Šapcu (foto: Ž. M.)

Sport u razvoju u Šapcu (foto: Ž. M.)

BASKIN: ŠAPČANI U ITALIJI

Sportsko i životno iskustvo

Igrači baskina iz Šapca odmeriće snage u Trstu, sa rivalom iz postojbine ovog jedinstvenog sporta. Revijalni duel, a poto posmatranje polufinala i finala Lige Italije. Važno životno iskustvo za igrače baskina iz našeg grada
Jedinstven, specifičan, poseban sport, jedina disciplina u kojoj istovremeno na terenu mogu nastupati osoba sa i bez invaliditeta, baskin, živi u Šapcu već nekoliko godina. Članovi napordno rade, napreduju, a od petka (11. novembra) će moći da odmere snage i na međunarodnom nivou, duelom protiv ekipe iz Italije. U Trstu, u državi koja je osmislila baskin, sport baziran na košarci, domaćin će u revijalnom meču ugostiti ekipu Šapca, a potom će imati priliku ovdašnji igrači i treneri da prisustvuju i takmičarskim duelima završnice prvenstva ove države. Šabačka ekipa će boraviti u Trstu od petka do nedelje, od 11. do 13. novembra.

Sve aktivnosti besplatne
Baskin je samo jedna od sportskih aktivnosti koje realizuje Sportski savez osoba sa invaliditetom grada Šapca. Svaka od njih je potpuno besplatna.
-Pozivam sve da se prijave. Imamo u ponudi mnogo vidova aktivnosti, različitih sportova i što je najvažnije sve, bez izueztka, sve aktivnosti su besplatne. Nema ograničenja što se tiče godina, sve je besplatno i uvek smo tu da damo savet o pravoj aktivnosti u odnosu na mogućnosti. Aktivni smo, kao Savez, na društvenim mrežama, dostupni na telefon, lično ko želi da se raspita u Sokolskom domu – ističe predsednik SSOSI Šabac Robert Avdić.


Disciplina za svakoga (foto: Ž. M.)


-Očekujem da igramo dobro. Intenzivno treniramo, dva puta sedmično već nekoliko meseci, igramo ovaj sport već nekoliko godina. Prvi put učestvujemo i nadam se da ćemo biti dobri – rekao je Živan Ristanović iz Ljubovije koji je, kako ističe i samostalno trenirao u svom mestu, a sada ne propušta nijedan od treninga. Ipak zamolio je i za pomoć pri putovanju iz Ljubovije, svakog vikenda, koje je finansijski iznad njegovih mogućnsoti.

Pravila baskina nije moguće predstaviti u nekoliko rečenica. Teren je košarkaški, a uz standardne koševe, postoje i manji koševi sa strane gde neki od igrača takođe mogu postizati poene. Suština je da na jednom terenu u igri mogu učesvovati igrači sa praktično svakim vidom invaliditeta, kao i oni bez takvih prepreka i jednako doprinositi ekipi. Svi su deo iste ekipe, a svaka od normi igre isključuje bilo kakav neravnopravan odnos u duelima igrača dva tima.

Inkluzija na delu (foto: Ž. M.)


-U Italiji postoji snažan šampionat u baskinu i nema potrebe naglašavati koliko će nam svima ovo biti značajno iskustvo. Odlazimo da naučimo nešto novo, da od vrhunskih trenera dobijemo usmerenja u radu, dobre savete i da odigramo i prvi meč od kada ovaj sport postoji u Šapcu. Potrdićemo se da budemo najbolji što možemo, ali je suština u učenju kako bi stalno napredovali – naglasio je trener Živan Milošević naglašavajući još jedan aspekt putovanja.

-Za mnoge od putnika ovo će biti prvi odlazak van države, upoznavanje novog grada, širenje kruga prijatelja, iskustvo značajno sa više apsekata, ne samo sportskog.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa