17. novembar 2022.17. nov 2022.
Ključan element za ishranu
Kalcijum i njegov značaj za biljni svet

Ključan element za ishranu

Zemljišta u Šabačkoj regiji su oskudna sa kalcijumom, njega moramo unositi po preporuci
Kalcijum je uključen u dva osnovna područja primene đubriva: ishrani biljaka i korekciji kiselosti zemljinog rastvora. Ništa manje nije važan njegov uticaj na stabilnost strukture zemljišta. Obicno nije limitirajući hranjivi faktorali u zemljištu, njegov može se reći glavni značaj je održavanje acidobazne ravnoteže u zemljištu.

Kalcijum učestvuje u izgradnji ćelijskog zida biljaka i od njegove optimalne vrednosti zavisi kvalitet plodova, teže se usvaja od makroelemenata (N,K,P).

Njegova uloga u očuvanju fizičke stabilnosti agregata zemljišta kao i značaj održavanja dubrih uslova za mikrobiološke aktivnosti u zemljištu.U dobro snabdevenim zemljištima kalcijumom brža je razgradnja organske mterije, veći je vodni kapacitet, procenat humusa,mekše je zemljište lakše se ore. Korenov sistem razvijeniji, biljke zdravije i bolje razvijen nadzemni deo čija lisna masa daje prinos.

Zemljišta u Šabačkoj regiji su oskudna sa kalcijumom, njega moramo unositi po preporuci urađenih analiza zemljišta. Postoje više kalcifikatnih materijala (mleveni kamen iz Jazovnika, saturacioni mulj iz šećerana itd..). Moram naglasiti da se poštuje količina krečnih poboljšivača, nedodavati više od preporučenih doza krečnog materijala, jer data količina je određena na osnovu PH vrednosti uzorka. Na ovako ekstremnim sušnim godinama pokazalo se kao ekonomski opravdana meliorativna mera (na višegodišnjem nivou), bolju iskorišćenost makroelemenata kao i ujednačenije prinose. Unošenje kalcuijuma najbolje se pokazalo posle strnina, jer sam proces korekcije kiselosti traje par meseci u zavisnosti od uslova vlage i temperature potrebnih za oslobađanje makroelemenata iz jedinjenja alumosilikata. Trebalo bi shvatiti da se zemljišta Šapca i okoline pod hitno moraju popravljati kako bi efikasnije prvazišli sadašnje probleme na parcelama tj.vratili PH vrednost što bliže optimali. Na taj način proizvodnje će biti ekonomski opravdanije i boljih kvalitetnijih prinosa. Moram priznati da su Opštinske strukture Uključene u rešavanju i subvencionisanju kalcifikacije. Smatram da se i poljoprivredni proizvođači trebaju probuditi kako bi sebi olakšali proizvodnje, kao i smanjili inpute u nabavci mineralnih đubriva.
Dipl.Ing. Jovan Sušić PSSS Šabac

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa