1. decembar 2022.1. dec 2022.
Dobrim boksom obeležen veliki jubilej
„ZLATNA ČIVIJA“ I 80 GODINA BOKSERSKOG KLUBA „MAČVA“

Dobrim boksom obeležen veliki jubilej

„Zlatnu čiviju“ osvojio je takmičar BK „Rokica“ iz Loznice Veljko Krstić. Jedini šabački bokser koji se izborio za trofej najboljeg kadeta turnira je Uroš Ćosić iz BK „Mačva“. Mečevima su prisustvovali neke od legendi “Mačve“
Tradicionalni turnir “Zlatna čivija“ održan je u subotu u Hali sportova “Zorka“. Turnir se održava u sklopu Lige Srbije. Ove godine Bokserski klub “Mačva“, organizator turnira, obeležava i 80 godina postojanja i ovo je bila prilika da se na jednom mestu okupe neka od najznačajnijih imena koje je ovaj klub u svojoj istoriji imao.

Bokseri koji imaju više od 10 mečeva u karijeri, u kadetskoj i juniorkoj konkurenicji, iz cele Srbije, ukrstili su rukavice u ukupno 24 meča. BK “Mačvu“ predstavljala su tri boksera, dok su još dva bila upisana, ali su njihovi protivnici odustali.

„Zlatnu čiviju“ osvojio je takmičar BK „Rokica“ iz Loznice Veljko Krstić.

Jedini šabački bokser koji se izborio za trofej najboljeg kadeta turnira je Uroš Ćosić iz BK „Mačva“. Ubedljivom pobedom nad Lukom Katićem iz BK „Voždovac“ pokazao je napredak u karijeri. Rivali su se sastajali i ranije, ali su bili ravnopravni, a sada je bila primetna prednost u korist Šapčanina.

Svečanost povodom jubileja početkom sledeće godine
Svečani deo obeležavanja 80. rođendana BK „Mačva“ biće organizovan za sve ljubitelje boksa i za sve koji su deo svog života dali klubu.
-Mnogo je imena koja su doprinela uspesima „Mačve“ tokom svih ovih godina i koji su zaslužni da je ona i danas opstala i živi. Za njih ćemo početkom sledeće godine održa svečani prijem gde ćemo dodeliti zahvalnice. Pozvaćemo sve nekadašnje boksere koji su ostvarili značajne rezultate, kao i sve one koji su doprineli da klub postoji i dalje.


Odličan odziv i kvalitetne borbe
Organizatori su izuzetno zadovoljni kako je turnir protekao, kao i odzivom gledalaca i gostiju.
-Turnir je opravdao sve vreme, trud i finansijska sredstva koja smo u njega uložili. Veliki broj borbi i kvalitet mečeva najbolji su pokazatelj toga. Odziv je bio i veći od očekivanog. Borbe su bile dinamične, parovi dobri i ravnopravni, izuzev par gde je, zbog nemogućnosti drugačijeg uparivanja, jedan protivnik bio primetno slabiji, navodi direktor BK „Mačva“ Branislav Jovičić.
Učesnici su došli iz klubova iz cele Srbije. Nekoliko mečeva u kojima su učestvovale devojke pokazali su da ženski boks u Srbiji ne zaostaje za muškim.

Ljubiša Simić trener BK „Semderevac“ iz Smedereva bio je evropski prvak u amaterskom boksu i interkontinentali prvak u profesinalnom boksu, kao i dvostruki učesnik Olimpijade. Na turnir je doveo Klaru Ribak, koja se borila protiv svoje sugrađanke. Klara je pobedila diskvalifikacijom protivnice, koja joj je zadala udarac nakon gonga, mada je i tokom čitavog meča dominirala. Ranije je trenirala gimnastiku i atletiku, gde je bila veoma uspešna, ali su geni preovladali i okrenula se boksu, sportu kojim se bavio i njen otac.



-Mačva je uvek imala dobre boksere, reprezentativce. Iznedrili su mnogo dobrih boksera. Srbija ima kvalitetne bokserke. Mi, pored Klare, imamo i Saru Ćirković koja je osvojila svetsko zlato i verujem da će to biti motiv više da devojčice treniraju, rekao je Ljubiša Simić.

Borbe pratile i legende kluba
Mečevima su prisustvovali neke od legendi “Mačve“, kao što u Branislav Bajić, Dragan Vasiljević Durunga...

Slaviša Mašić jedan je od boksera koji su ostavili trag u „Mačvi“. Bio je u klubu od 1994. do 2003. godine i od većih uspeha osvojio Prvenstvo Vojvodine i bronzanu medalja na prvenstvu Srbije. Ističe da ga za „Mačvu“ vežu najepše uspomene.

-Sazreo sam kao ličnost. Boks je plemenita veština u kojoj se čovek prekali i postane ličnost potpuno sposobna za život. Mladi treba da treniraju bilo šta, a mladi bokseri da treniraju vredno i ne prate trendove nego sebe. Ima toliko lepih stvari u boksu i generalno sportu, da mladima ne treba ništa drugo pored toga, kaže Slaviša Mašić.

Maksimović Dragomir, Gaga, bio je dugo godina jedan od trener „Mačve“. Sada u klubu boksuje njegov sin.



-Bio sam trener od 1997. do 2009. godine. Tih godina sa Prvenstva Srbije od 11 dečaka 9 je donelo zlante, a 2 srebrne medalje. Ja i Siniša Marjanović smo vodili dečake. Mašićeva i generacija Dragana Srnića bila veoma uspešna. Liga je dobra stvar za boks, bitna za njegov napredak, ali je važno i revijalno takmičenje, češći susreti. Boks je sada moderniji, kao i vreme. Vidi se napredak u BK „Mačva“. Da bi se postigli uspesi potrebno je i uključivanje lokalne samouprave i drugih faktora. To je čitava piramida, a rezultati su na vrhu, kaže Maksimović.

Iako je turnir ranijih godina održavan u letnjem periodu ove godine to nije bilo moguće, zbog toga što je Branislav Jovičić i selektor kadetske reprezentacije Srbije, te je u tom periodu sa mladim bokserima bio na pripremama, a kasnije i na takmičenju u Turskoj.

Pred „Mačvom“ novi izazovi
Boksere „Mačve“ očekuje regionalna liga u Apatinu, za boksere koji imaju do 10 mečeva, kao i ostatak ligaških takmičenja.

-Od Nove godine pred nama su i novi izazovi, od Prvenstva Vojvodine, Prvenstva Srbije, do ozbiljnijih međunarodnih turnira. Naši takmičari se kontinuirano pripremaju za sve što dolazi i nadamo se da će ih poslužiti zdravlje i da neće biti nikakvih nepredviđenih okolnosti, kaže Jovičić.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa