12. januar 2012.12. jan 2012.
ŠABAC MOJE MLADOSTI

HAJDE DA SE SLIKAMO (1)

Pre i posle rata malo se „slikalo“ u krugovima, radničkim, odakle sam potekao. Bacati pare na slike, a nemaš ni za hleb. Urezalo mi se to da smo fotke držali iza stakla po ormanima/kredencima u kuhinji i spavaćoj sobi. Fotke su bile na kartonu, u braon tonovima. Čuvam neke. Na jednoj je moja mati kao beba, s roditeljima i sestrom, iz 1918-te. Pa moja mati 1937. Nedavno sam je uslikao kao staricu/udovicu, od 95 godina. Dođu gosti, ili odeš u goste, sve ti je o nama/njima iza stakla ormana. Beše mnogo muva zunzara, poganile su staklo i fotke. S boljitkom, poče uslikavanje, uz uramljivanje fotografija. Šabačke stolarske „firme“ - „Jela“ i „Nebojša Jerković“, u kojima je radio moj otac, imale su sekcije za pravljenje ramova i za uramljivanje, kasnije se pojaviše privatne „staklarske“ radnje. Ja sam pravljenje ramova naučio, ranih pedesetih, od oca/stolar, i na časovima ručnog rada/sada se to zove ““ tehničko, u šabačkoj OŠ „Janko Veselinović“. Kad smo izporamljivali i okačili na zidove svu bližu i dalju mrtvu rodbinu, setismo se i nas, živih. I otpoče još jedan modni krik: Hajde da se slikamo! Foto radnji beše malo, upišeš se, i čekaš na red, dok majstor nabavi ploče s negativima. Kroz maglu pamtim neke, „Foto Mitić“, „Kod Žike“, „Kod Janka“. Nove fotke bile su crno-bele. I ne tako umetničke, niti na dobrom papiru, kao „starinske“. Odlazak na slikanje beše prava uzbuna. Kupanje, šišanje, udešavanje. Matorci su nas prskali i kolonjskom vodicom, da mirišemo, ali fotke nam mirisale na hemikalije. Komšije nam bacale vodu za sreću, kad smo kretali kod fotografa, gde smo čekali da iz aparata izleti, kobajagi, ptičica i onda si uslikan. Kasnije, pojaviše se putujući majstori, s rolna negativima, i uslikavanje na „brzu ruku“.
Čudo s fotkama! Na nekim, u prirodi ružni ispadali su lepi. Oni lepi, ružni. Tako saznasmo za fotogeničnost i nefotogeničnost, tj “˜oće ga ili neće foto aparat. Prvi raspališe u još veće slikanje, drugi su se od tada nerado „uslikavali“, među njima i ja, izuzetno nefotogeničan, svi su se čudili kako me foto aparat neće. Šabac polako preplaviše foto radnje, broja im se ne zna, sa fotkama u izlozima. Počeše da se uslikavaju i vojnici, da šalju fotke svojim curama, a cure se uslikavaju za svoje momke ili za konkurse Mis „Sport i sveta“ i Novo lice filma, „Filmski svet“. Usledi vreme belih čokoladica s fotkama glumaca i fudbalera. Njihove poze postaše i naše. Eto glumaca i fudbalera u boji! Šabački fotografi se dosetiše jadu. Specijalnim olovkama bojili su crno - bele fotke. Mogao si da gledaš „bojenje“ i da daješ uputstva - “˜oću zelene/plave oči, “˜oću rumene obraze i gušću kosu, lepše obrve, brkčiće, bez bora na čelu. Sve za mušteriju, sve za pare.
U osnovnoj i srednjoj školi, slikali smo se jednom godišnje, grupno, na kraju školske godine. Dođe čika fotograf, izađemo u dvorište, poređa nas na cigle - ti ovako, ti onako, ti „vodekar“, ti „ondekar“. Dobiješ fotku, tebe nema. Obezglavio te onaj ispred, mrdnuo se baš kad je škljocnulo. Ali, moraš da kupiš sliku.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa